Gebelikte Kabızlık
Yazar Ömer Dai • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 14 Ocak 2021 • Yorumlar:
Gebelik boyunca kabızlığa sebep olan şey nedir? Bağırsaklarınız çalışmadığında neler yapabilirsiniz?
Gebelik boyunca düzensiz bağırsak hareketleri sonucunda oluşan gaz, şişkinlik ve kabızlık kaçınılmazdır.
Kabızlık genelde ne zaman başlar?
Progesteron seviyesi yükselmeye başladığı andan itibaren kabızlık başlar. Buda genelde 2 ya da 3. aydan itibarendir. Gebelik ilerledikçe ve uterus büyüdükçe kabızlık artabilir.
Kabızlığa neden olan şey nedir?
Birçok yaşanan semptom gibi kabızlığa neden olan şeyde yine hormonlardır. Progesteron hormonu bağırsak kaslarının gevşemesine sebep olur. Bu da aldığınız besinlerin sindirim kanalında uzun süre kalmasını sağlar. Bu durumun iyi tarafı aldığınız besinlerin kanda emilme süreleri artar ve bebeğinizi daha çok beslemiş olursunuz. Kötü tarafı ise yaşadığınız kabızlık ve buna bağlı kramplardır.
Gebelik boyunca kabızlık için ne yapılabilir?
Bu duruma katlanmak zorunda değilsiniz. Elbette bağırsaklarınız harekete geçirmek için yapabileceğiniz birkaç taktik var.
-
Lifli gıdalarla bu duruma engel olabilirsiniz. Lifli gıdalar bağırsaklarınızı harekete geçirecektir. Günde 25 / 35 gr tüketmeye çalışın. Çok fazla matematiksel hesaplar yapmadan tahıllı gıdalar, taze sebze ve taze/kuru meyve tüketin. Ayrıca yeşillikler ve lifli sebzeler bağırsaklarınızı hareketlendirmeye yardımcı olacaktır. Yiyeceklerinize biraz kepek ekleyin. Tabi ki bunları doktorunuza danışarak yapın. Çünkü bu gıdaları çok fazla ve bilinçsiz tüketirseniz besinler emilemeden vücuttan atmış olabilirsiniz. Buda bebeğinizin ve sizin beslenmenizi engelleyebilir. Aynı zamanda fazla tüketim midenizde gaz oluşumuna sebep olabilir.
-
Beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi rafine ürünlerden kaçının.
-
Günde 8/10 bardak sıvı(su, meyve ve sebze suyu gibi) mutlaka tüketin. Sıvılar bağırsaklarınızı yumuşatıp kolay boşaltmanıza yardımcı olacaktır. Ilık su ve limon bağırsaklarınızda ki kasılmalara iyi gelecektir. Kuru erik bağırsak yumuşatıcı bir besindir. Deneyebilirsiniz.
-
Çok fazla yemek yemek sindirim sisteminizi tıkayabilir. Öğünleri arttırıp miktarları azaltın. 3 öğün maksimum yemek yerine 6 öğüne çıkıp azar azar yiyin.
-
Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde ertelemeyin. Düzenli olarak tuvaletinizi tutmak bağırsak kaslarınızı tembelleştirir.
-
Maalesef gebelik boyunca kullandığınız bazı vitaminler ve takviyeler kabızlığa neden olur. Bu nedenle doktorunuzla görüşüp farklı alternatifler deneyin. Ya da bağırsaklarınız düzelene kadar dozajları azaltın ya da yeniden düzenleyin. Kabızlığa iyi gelecek magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Doktorunuza danışıp geceleri rahat uyumak için kullanabilirsiniz.
-
Probiyotik kullanın. Yoğurtta bulunan ve aktif kültür içeren süt asidi bağırsak bakterilerini hareketlendirecek ve boşaltıma yardımcı olacaktır. En uygun probiyotik için doktorunuza danışın.
-
Hareket edin. Düzenli egzersiz gebelik boyunca bağırsaklarınızı hareketlendirecektir. 10 dakikalık yürüyüşler bile size iyi gelecektir. Yapmanız gereken egzersize doktorunuzla birlikte karar verin.
-
İshal ilaçlarından uzak durun. Gebelik boyunca tüm bitkisel bağırsak çalıştırıcı ürünler faydalı olmayabilir. Bunu mutlaka doktorunuzla görüşün.
Gebelik boyunca kabızlık önlenebilir mi?
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile bağırsaklarınızı çalışmasını sağlayacak hızlı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz. Sebze, meyve, tahıl ve bol su tüketmek aynı zamanda hareket etmek gebelik sonucu yavaşlayan sindirim sisteminizi harekete geçirecek ve kabızlığı önleyecektir.
Gebelik boyunca kabızlık ne zaman biter?
Bazı kadınlarda gebelik boyunca artan progesteron ile uzun süre yaşanır. Ancak yeme alışkanlıklarınız değiştirerek, egzersiz yaparak bu durumu değiştirebilirsiniz. Bu durumun üstesinden gelmek sizin elinizde olabilir. Pes etmeyi