Gebelikte Oluşan Cilt Değişiklikleri

Gebelik boyunca cildiniz bahsedilen gebelik parlaklığına ve ışıltısına sahip olmayabilir ☹ Gebelik boyunca cildinizde çeşitli değişiklikler olur. Gebelerimizin çok az bir kısmı hiç sorun yaşamaz ancak büyük çoğunluk maalesef cildi ile ilgili değişiklikler ve sorunlar yaşar.

CİLTTEKİ DEĞİŞİM NE ZAMAN BAŞLAR?

Bu değişim her gebede değişiklik gösterebilir. Kimisinde akne oluşabilir. Kimisinde kızarıklık, renk değişikliği lekelenmeler vs olabilir ve hepsi ilk üç ayda ortaya çıkar. Bazen bu zaman ikinci üç ayda olabilir. Zamanlama çok değişkendir. Ortak olan şey yaşanan değişikliklerdir. Cildinde değişiklik yaşamayan çok az oranda gebe vardır. Bazen gebelik ilerledikçe renk değişiklikleri, lekeler daha da kötüye gider. Ancak lütfen sakin olun. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bu sorun zamanla geçecek ve size bebeğinizle geçirdiğiniz keyifli zamanlar kalacak.

CİLTTEKİ DEĞİŞİKLİKLERİN SEBEBİ NE OLABİLİR?

Size sebep olarak ilk sırada söyleyeceğim şey yine hormonlar. Hormonlar cildinizin çabuk yağlanmasına, aşırı kızarmasına, yüzünüzde, bacaklarınızda, avuç içlerinizde, ayaklarınızın altında bile renk değişikliklerine sebep olur. Buna ek olarak baskılanmış bağışıklık sistemi ve gerilmiş damarlar cildinizde iltihaplanmaya sebep olabilir. Ciltteki rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep en önemli şey değişen hormonlardır. Özellikle koltuk altınızda ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşan et benleri gebelik boyunca çok sık görülür.

GEBELİKTE OLUŞAN CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Ciltte meydana gelen değişiklikler için gebelik boyunca yapabileceğimiz birkaç noktadan bahsedelim.

  • Bu şartlar altında cildinizi olabildiğince sağlıklı tutacak sizin için doğru ve dengeli beslenme şeklini belirleyin ve takip edin.

  • Gün içinde yeterince sıvı tüketin. Özellikle gün içinde almanız gereken suyu mutlaka için. İhtiyacınız olan su miktarını tüketmek size ve cildinize iyi gelecektir. 

  • Cildinizde oluşan problem sivilceler ise günde iki ya da üç defa hassas temizleyicilerle yüzünüzü yıkayın. Sert temizleyiciler cildinizin tahriş olmasına sebep olacaktır. Cildiniz pul pul dökülüyorsa haftada bir cildinizdeki ölü deriyi temizleyin ve nemlendirici kullanın. Soyulmuş cilt çok daha hassas olur.

  • Aldığınız cilt bakım ürünlerinin ve makyaj malzemelerinin sivilce yapmayan ve kokusuz ürünler olmasına dikkat edin. Yağsız ürünler cildinizin daha da yağlanmasını ve gözeneklerin tıkanmasını engeller. Ancak kuru bir cildiniz var ise nemlendiren ürünler tercih etmelisiniz.

  • Bir cildiye uzmanına gittiyseniz hamile olduğunuzu mutlaka belirtin. Hamileyken kullanmamanız gereken ilaçlar olabilir. Doktorunuz durumunuza göre bir tedavi uygulayacaktır. 

  • Çok uzun duşta kalmak cildinizdeki nemi yok edebilir. Daha kısa süreli ve ılık bir duş tercih edin. Çok kuru bir cildiniz var ise nemlendirici kullanın ya da bulunduğunuz odaya buhar makinası koyun.  

  • Egzama için çok düşük dozda kortizonlu kremler güvenli olabilir. Ancak böyle bir krem kullanacaksanız mutlaka bunu doktorunuza danışarak kullanın.

  • Vücudunuzda oluşan et benleri genelde gebelikte ortaya çıkar ve doğum sonrası kaybolur. Eğer kaybolmadıysa bir cildiye uzmanı ile görüşebilirsiniz.

  • Vücudunuzda isilikler oluştuysa sakin olun. Ne çok kalın ne de çok ince giyinin. Kıyafetlerinizi birkaç kat olarak giyerseniz hava sıcaklığına göre çıkarıp yeniden giyebilirsiniz. 

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR MİYİM?

 

Tam olarak engel olamazsınız ancak birkaç koruyucu kremle bu sorunlar ortaya çıkmadan tedbir alabilirsiniz. Bu kremler için doktorunuza danışın.

 

CİLDİM NE ZAMAN ESKİYE DÖNER?

 

Birçok cilt sorunu gebelik devam ederken ya da doğumdan hemen sonra biter. Et beni gibi bazı sorunlar kalıcı olabilir. Bunlar sizi gerçekten rahatsız ediyorsa bir cildiye uzmanı ile görüşebilirsiniz.

 

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)