Gebelikte Şeker Yüklemesi Gerçekten Tehlikeli Mi?
Yazar Tuğçe Çağlar Uysal • Diyetisyen • 5 Eylül 2018 • Yorumlar:
Son günlerde sık sık gündeme gelen bu konu gerçekten kafaları fazlasıyla karıştırmaktadır.
Gebelik öncesinde kan şekeri normal olan kadınlarda, gebelik hormonları etkisiyle şeker yükselebiliyor. Bu durumda gebelik diyabeti dediğimiz sorun oluşuyor. Özellikle ikinci yarıda plasentadan salınan hormonlar etkisiyle insülin direnci gelişebiliyor. İnsülin rezervleri yeterli olmayan gebelerde kan şekerleri değerleri yükseliyor. Yüksek şeker düzeyleri direk plasentadan geçerek bebeği etkiliyor. Bu da çocuğun sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor. Kan şekerleri yüksekliğini farkında olmayarak gebeliğin sürdürülmesi doğum sonrası birçok sorunu beraberinde getiriyor. Doğum sonrası anomalilikleri, zihinsel ve bedensel gelişimde gerilikleri, hatta düşük tehlikesine gidebilecek kadar ağır tabloları görmemize neden olabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki endokrin metabolizma ve perinatoloji dernekleri de ilk başvuruda anne adayına açlık kan şekeri ve Hb A1C bakmayı önermekte. Bu değer normal olmayan gebelere 24-28. hafta arasında şeker yükleme testini öneriyor. Eğer gebelik diabeti açısından risk grubunda ise yani yaşı 35’in üzerinde, bir önceki gebelikte iri bebek doğurmuş, ailesinde diabet hikâyesi varsa şeker yükleme testini gebeliğin başında uygulamayı öneriyor.
İşte gebelikte yapılan şeker yükleme işlemi tüm bu sorunların daha öncesinden fark edilip kötü sonuçlar doğurmasını engellememizde oldukça önemli. Birçok ülkede yapılması zorunlu olan bu yükleme bazı kişiler tarafından çok tehlikeli gibi gösteriliyor. Gebelere uygulanan yüklemede aslında sadece 50 gram şeker kullanılıyor. Bu da gün içerisinde bir gebenin besinlerle de aldığı şeker miktarından fazla değildir. Bunu besilerle açıklamak gerekirse 2 dilim baklava yenildiğinde ya da 1 dilim pasta yediğinde de aynı miktarda şekeri vücudumuza almış oluyoruz. Asitli içeceklerin içerisinde de yine aynı miktarda şeker bulunmakta. Birçok gebe bu besinlerin çok daha fazlasını gün içerisinde zaten tüketiyor. Ayrıca hiçbir araştırma veya uygulama bu yükleme testlerinin zararlı olduğunu göstermiyor.
Erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha vurgulamak isterim. Gebelik diyabetinin erkenden fark edilip gerekli önlemlerin alınması sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.