GEÇ ERGENLİK HAKKINDA...
Yazar Ayşın Uçkun Kitapçı • Çocuk Endokrinoloji Doktoru • 9 Nisan 2017 • Yorumlar:
Geç ergenlik nedir ?
Bir çocuk, çocukluktan erişkin döneme geçerken vücudunda ortaya çıkan değişiklikler gereğinden daha geç başlarsa bu duruma "geç ergenlik" denir. Kızlarda 12, erkek çocuklarda 14 yaş ve sonrasında başlayan belirtiler "geç" kabul edilmektedir.
Geç ise endişelenmeli miyim?
Geç ergenlik her zaman çocukta bir tıbbi bozukluk olduğu anlamına gelmez. Şu olasılıklar vardır:
Çocuk diğer çocuklardan daha yavaş büyümektedir, bu durum normal de olabilir.
Ailede başka kimselerde de geç ergenlik vardır. Anababadan birinde de genellikle ergenliğin geç olduğu görülebilir. Bu durum genellikle erkeklerde olur.
Bu olasılıklar olmakla birlikte bir tıbbi bozukluk olasılığını çocuk hekiminize danışmanızı öneririz.
Tıbbi sorunlar neler olabilir?
Bazı çocuklarda geç ergenliğin nedeni bazı tıbbi sorunlar olabilir. Bu olasılıklar:
Beyin, yumurtalıklar ya da testislerde bir sorun olması
Uzun süreli başka bir hastalık
Çocuklar iyi beslenmez, çok zayıf olur ve çok fazla eksersiz yaparsa da ergenlige girmekte gecikebilirler. Bu durum genellikle kızlarda görülür
Genetik ve doğuştan olabilecek sorunlar.
Tedavi var mıdır?
Tedavi çocuğun yaşına ve gecikmenin nedenine bağlı olarak planlanır. Eger bir tıbbi sorun varsa ve tanısı konulmuşsa bu sorun tedavi edilir. Bu tedaviler çeşitli ilaçlar, hormonlar, ameliyat gibi tedavileri içerebilir.
Çocuğunuz çok zayıfsa ya da çok spor yaptığı için ergenliği başlamamışsa hekiminiz uygun beslenme önerilerini ve sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması için gerekli önerileri yapacaktır.
Çocuğuma nasıl daha iyi yardımcı olabilirim?
Ergenliğe yaşıtlarından geç giren bazı çocuklar kendilerini yaşıtlarıyla kıyaslıyarak bunu kendileri için psikolojik bir sorun haline getirebilirler. Daha küçük göründükleri için uyum sorunları yaşayabilirler. Çocuğunuzun vücudu üzerinde odaklanmak yerine çeşitli konulardaki kuvvetli yönlerini vurgulamak (örneğin sesinin güzelliği, okul başarısı, futboldaki başarısı gibi..) psikolojik sağlığını destekleyecek ve bu zor geçiş dönemini sorunsuz atlatması açısından önemli bir yardım olacaktır.
Yazar
Ayşın Uçkun Kitapçı Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Ayşın Uçkun Kitapçı
Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.