Genetik Saç Dökülmesi Engellenebilir Mi?
Yazar Ahmet Ayık • Pratisyen Hekim • 17 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Aile üyelerinde saç dökülmesi olan kişilerde görülen saç dökülmesi, korkutucu bir durum olarak karşımıza çıkabiliyor. Hiç kimse saçlarının erken yaşta dökülmesini istemez; ancak bazı zamanlarda genler, bazı zamanlarda da zaman saçlarımıza ne yazık ki iyi davranmaz. Genellikle 20’li yaşların sonunda ve 30’lu yaşların başında başlayan genetik saç dökülmesi; kadınlarda androgenetik alopesi, erkeklerde ise erkek tipi kellik olarak bilinir. Kadınlarda daha çok menopozdan sonra fark edilmektedir. Şikayetin genetik planı şu faktörlerle belirlenebiliyor:
-
Saç dökülmesinin başladığı andaki yaş
-
Saç dökülmesinin ya da incelmenin hızı
-
Kelliğin şekli, yapısı ve kapsadığı alan
Erkeklerde genetik saç dökülmesi
Genetik saç dökülmesinin başlamasıyla kafa derisindeki saç kökleri küçülür. Bu durum ise saçın daha hızlı dökülmesine yol açar. Bazen de saç tellerinin rengi kaybolur. Genellikle 30’lu yaşlarda belirginleşir; ama ergenlik döneminden sonraki herhangi bir yaşta da kendisini gösterebilir. Birden fazla saç dökülme seyri bulunuyorken, genellikle şakak bölgesinde başlar ve M şeklinde oluşarak, taç kısmına doğru genişler. Son evrede, saç derisinin yalnızca yanlarında ve sırtında bir saç kenarının kaldığı görülür. Bu anlattığımız saç dökülmesi, erkek tipi kelliktir. Genetik saç dökülmesi, erkeklerdeki saç dökülmesi şikayetinin %99’unu içine alır. Genlerin neden olduğu saç dökülmesi; hem erkekleri, hem de kadınları etkiliyor olsa da kellik her iki cinsiyette de farklıdır.
Kadınlarda genetik saç dökülmesi
Genetik saç dökülmesi yaşayan kadınların nadir olarak kel yamaları meydana gelir. Saç tellerinde genel incelmeler görülür. Bu saç dökülmesi daha yaygın gibi görünüyor olsa da pek çok kadın saçlarını uzun kullandığı için daha iyi gizlenebilmektedir. Androgenetik saç dökülmesinin gidişatı kötüleştiğinde; başın ortasında aşağıya doğru olan kısmı ciddi derecede etkilenmekte ve çoğu zaman Noel ağacı deseni oluşmaktadır. Bu, popüler olarak en sık bilinen kadın tipi kelliktir. Kadınlardaki genetik saç dökülmesi 30’lu yaşların başında aktifleşir ve 40’lı yaşlarda belirgin hale gelir.
Kadın ve erkeklerdeki genetik saç dökülmesine etki eden ilk faktörleri anlattığımıza göre, saçlarınızın iyileşmesine yardımcı olacağından emin olduğumuz tedavi metotlarını anlatabiliriz.
Çeşitli tedavi yolları bulunuyor
Saç dökülmesinin erken teşhis edilmesi, tedavisi açısından oldukça önemli. Günlük dökülen saç teli miktarı 150’den fazla ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Genetik nedenlerin ortaya çıkardığı saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün olmasa da dökülen saç teli sayısını azaltmak ve dökülmeyi geciktirmek için çeşitli yöntemler mevcut.
-
Aileden gelen saç dökülmesinin geciktirilmesi için dermokozmetik ürünler tercih edilebilir.
-
Ağızdan alınan ilaçlar da diğer bir yöntemdir. Ancak, ilaçların farklı yan etkileri olabileceği için uzman bilgi ve kontrolünde olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
-
Bununla beraber; saç mezoterapisi ve PRP gibi medikal tedavi metotlarından da bahsedebiliriz.
-
Beslenme, hormonal değişimler ve mevsimsel geçişler de saç dökülmesine neden olan faktörlerdendir. Beslenme programınızı vitamin ve protein ağırlıklı oluşturabilir, özellikle meyve ve sebze tüketimine yönelebilirsiniz. Meyve sebzeler, saç köklerini güçlendirmeye yardımcıdır.
-
Bütün bunlar dışında vitamin takviyesi almanın da faydalarını görüyoruz.
-
Mevsimsel geçişlerde ise saç dökülmesine karşı etki edecek saç bakımı rutinleri oluşturabilir, düzenli aralıklarla saçınıza uygulayabilirsiniz. Böylelikle, ekstra kuru ve kopmaya meyilli dönemlerde saç tellerinizi beslemiş olursunuz.
Genetik saç dökülmesini engellemek konusunda en önemli noktalar; kişinin alışkanlıklarını düzenlemesi, bu şikayeti ortadan kaldırmaya yönelik uyguladığı rutinlerine bağlı kalması ve aile öyküsüne hakim olmasıdır.