Genital Siğil Tedavisi

GENİTAL SİĞİL NEDİR?

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan hastalıklar içinde en sık görülenidir. Cinsel hayat nasıl doğalsa, bu yolla bulaşan hastalıkları görmek de o kadar doğaldır. Genital siğiller hem kadında hem erkekte görülebilir, en sık görülen HPV virüsü ile bulaşan siğillerdir. Her siğil HPV değildir.

HPV cinsel temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Vajinal akıntı ve semende bulunan bu virüs, ilişki sırasında bulaşır. Bazen ortak eşya kullanımı ve havuzdan bulaşma da olabilir. Dünyada her 10 kadından birinde HPV vardır, oldukça yaygındır. HPV’nin 200 den fazla tipi vardır. Düşük riskli HPV, orta riskli HPV ve yüksek riskli HPV diye gruplandırılırlar. En sık görülen düşük riskli, masum olanlardır, HPV 6 ve 11 bunlar içinde en çok görülenleridir. Orta riskli olanlar, rahim ağzında kansere dönüşme riskini artıran hücresel değişimler yaparlar. Yüksek riskli HPV tipleri, rahim ağzı kanserine sebep olabilirler.

HPV siğillerine kondilom ya da kondiloma accuminata da denir.

Genital siğil Belirtileri nelerdir?

HPV virüsü sebebiyle gelişen genital siğiller, hem erkekte hem de kadında olabilir. Erkek cinsel organında kolayca fark edilen bu siğiller, kadın cinsel organının yapısı nedeniyle uzun süre gizli kalabilir. En sık görülen belirtiler şunlardır: 

●  Deride dokunma ile hissedilen kabartılar

● Karnıbahar şeklinde çıkıntılar

● Vajinal ve genital bölgede kaşıntı, kızarıklık

● Nadiren vajinal bölgede ağrı

● Lezyonların bacak arasına sürtünmesinden kaynaklanan kanama

● Siğiller, sadece genital bölgede değil, ağız, dudak, dil ve boğazda da görülebilir. 

 

HPV AŞISI A

Neden HPV aşısı yaptırmalı sorusunun cevabı rahim kanserine karşı koruma ile ilgilidir. Kanserle ilişkili olan HPV 16 ve 18 tipine karşı yapılan aşı ile, virüs bulaşması engellenir, bu sayede rahim ağzı kanserinden korunma sağlanır. 

HPV den nasıl korunulur? HPV aşısı ne zaman yapılır?

HPV siğillerinden korunmada en önemli nokta, kondom ile cinsel ilişkidir. Diğer korunma yolu ise HPV aşısıdır. HPV aşısı, cinsel hayat başlamadan yapılmalıdır. 11-26 yaş arası kadınlara önerilir. Daha ileri yaşlara önerilmemektedir. Genital siğil görüldükten sonra aşının koruyuculuğu genellikle yoktur. Maalesef rahim kanseri geliştikten sonra, aşının faydası olmaz.

HPV aşı çeşitleri nelerdir?

İki çeşit aşı vardır.  HPV aşısı 15 yaşından önce 3 ay ara ile iki doz yapılır, fakat 15 yaşından sonra 3 doz yapılması koruma açısından daha iyidir. Aşı yapımış olsa da 26 yaşından sonra tüm kadınlara smear ile rahim ağzı kanseri tarama testleri önerilir. 

HPV aşısının yan etkisi nelerdir?

● Aşının yapıldığı yerde şişlik, kızarıklık

● Ağrı

● Baş dönmesi, baş ağrısı

● Mide bulantısı, nadiren kusma

● Uyku isteği

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ 

Genital siğil tedavisi, yaygınlığa göre planlanır. Genital bölgede sınırlı, küçük siğiller, krem ya da sıvı ilaçlarla yok edilebilir, fakat siğil çok yaygın, cinsel organı tamamen kaplamışsa yada karnabahar gibi büyük çıkıntılar yapmışsa, krem tedavisi yeterli olmaz, dondurma (cryokoagulasyon) veya yakma (elektrokoagulasyon) gerekir. Yakma işlemi sırasında ağrı olabilir, bu nedenle lokal anestezi ile uyuşturma işlemi yapılır. Aşırı yayılmış genital siğil durumunda, yakma işlemini 1-2 kez tekrarlamak gerekebilir. Tüm siğiller kaybolana kadar, cinsel ilişki önerilmez, çünkü yeniden bulaşma olabilir. 

Genital siğil kremi nasıl kullanılır?

Genital siğil kremi, siğil üzerine parmak ucu ile sürülür, mümkün olduğunca siğil dışı dokulara değdirmemek gerekir, çünkü yakıcı etkisi vardır. Genital siğil kremini diğer siğil kremleriyle karıştırmamak gerekir, diğer siğil kremleri cinsel organda kullanılmaz. 

Genital siğilde cerrahi yöntem

Cerrahi yöntem büyük, kitle haline gelmiş siğillerde kullanılır. Genital siğil kesilerek çıkarılır, genital bölgede bir bozukluk olmaz. Kanama riskinden dolayı, dikiş atılır. 

Genital siğil bitkisel tedavisi

Çay ağacı, kekik yağı ve kantoron yağı genital siğil bitkisel tedavisinde kullanılmaktadır, siğillerin küçüldüğü ifade edilmiştir. Bu yöntemler kalıcı olmayabilir, asıl tedavinin gecikmesine sebep olabilir, en doğrusu uzmana danışmaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Gün Eryılmaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)