Genital Siğil ve HPV Aşısı
Yazar Şahap İnmez • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 30 Eylül 2019 • Yorumlar:
İnsan papova virüsleri tarafından oluşturulan dış genital bölgede özellikle dış dudaklar ve arka furşet dediğimiz, vajina girişinin arka alt kısmında oluşan siğillerdir. Bu virüsler genellikle cinsel yolla bulaşırlar ve nemli genital bölgede yerleşir. Kuluçka süresi 3 aydır. Yani bulaşma olduktan 3 ay sonra siğiller oluşur. Başlangıçta tek tek belirirler ve ihmal edildikleri takdirde birleşip geniş, birkaç santim çapa kadar ulaşan lezyonlar haline gelirler. Vajinal ve servikal (rahim ağzı) bölgesinde olanlarına labial (dudak) bölgede oluşanlardan daha sık rastlanır. Servikal (rahim ağzı) ve vajinal siğillerin çoğu ancak kolposkopi denilen ışıklı, büyüteçli bir cihazla gözülebilen yassı lezyonlardır. Tam 40 tip HPV vardır. Gözle görülen genital siğiller, HPV tip 6 ve HPV tip 11 tarafından oluşturulur. Rahim ağzında kanser yapan yassı türlerde etken ise HPV tip 16, HPV tip 18 ve HPV tip 31’dir ve bunlar ancak kolposkopi ile görülebilirler. Servikste yassı ve atipik görünümlü siğiller görüldüğünde rahim ağzı kanseri şüphesinin gidermek için biyopsi alınması gerekir. Bu işlem kolposkopi ile veya loop (leep) operasyonu denilen kansız ve dikişsiz bir operasyonla alınır. HPV tip 16, 18 ve 31 pozitif hastalarda çok sık PAP smear almak gerekir.
Genil Siğil Tedavisi: Küçük ve orta boy siğil lezyonları 1) kriyoterapi (sıvı azot veya karbondioksit) ile dondurularak yok edilebilirler.2) Elektro koter (elektrikle dağlama) da bir diğer tedavi yöntemidir. Çok büyük olanlar ufak bir cerrahi müdahale ile çıkartılabilir.
Gebelerde bu ilaçlar kullanılmaz. Gebelerde sadece dondurma (kriyoterapi) tedavisi yapılabilir. Tedaviden sonra %20’ye varan tekrarların olması, tedavinin başarısızlığı değil, tedavi esnasında görülmeyen komşu dokulardaki gizli siğillerin sonradan ortaya çıkmasındandır. Bunun için 3 ay sonra tedaviyi tekrarlamak gerekebilir.
HPV aşısı-rahim ağzı kanseri veya genital siğillerin aşısı ne zaman ve kimlere yapılmalıdır?
Rahim ağzı kanseri aşısı (HPV Aşısı)
1- 9 ile 26 yaş arasında her dişiye veya erkeğe yapılabilir. Bu yaşlarda yapıldığında %100 koruma sağlar.
2-Bunun dışında 45 yaşa kadar sık tekrarlayan rahim ağzı yaralarında veya HPV si pozitif olan bayanlar:( diğer tiplerden çapraz olarak korunmak amacıyla) bu aşıları yaptırabilirler
3- Ayrıca çok partnerle ilişkiye giren kadınlar 45 yaşa kadar bu aşıları yaptırılablirler.
4- Son 20 yılda oro faringial(ağız ve yutak) kanserlerinde, 5 kat kadar artmanın görülmesi(oral sekse bağlı) nedeni ile her iki cinsin 45 yaşına kadar aşı yaptırmaları lehinde yayınlar vardır.
5- Gaylarda(homoseksüllerde) da, rectum kansarlerinin ve ano rectal siğillerin sık görülmesi nedeni ile bu gruptaki kişillere de aşı önerilir.
HPV aşısı ülkemizde 2 tiptir. 2li aşı; 16 ve 18 den korur. 4lü aşı; 6, 11, 16 ve 18 den korur. Aşı yapılış takvimi şöyledir: İlk aşı (cilt altı) yapıldıktan 30 gün sonra, 2nci tekrarı, bundan da 5 ay sonra 3üncü ( sonuncu) yapılır.