Gerçekten Hedef Mi Dilek ve İstek Mi?
Yazar Tuba Özdemir • 26 Mart 2023 • Yorumlar:
Yaşamın uzun yolculuğuna adımlarını okul yıllarında atan gençlerin gelecek ile ilgili bir hedef belirlemeleri o amaçları için çalışma isteğini arttırmada önemli bir role sahitptir. Hedefleri olan kişiler ne istediğini bilir ve hayatını ona göre şekillendirir ve sorumluluklarını yerine getirir. Bir hedef belirlemeden çalışmak ise ne istediğini bilmediğin için çalışmaya başlamış olduğun motivasyonun bir süre sonra bitmesine ve başaramayacağını düşünmene neden olur.
Montaigne'nin dediği gibi “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez”. Sen hedefini belirlemelisin ki o hedefe ulaşmak için neler yapman gerektiğini planlamalı ve ona göre hareket edebilesin, eğer bir planın ve ne yapmak istediğini bilmiyorsan yapmış olduğun hiçbir şey seni mutlu etmez ve bir süre sonra yelkensiz gemi gibi savrulup durursun.. Özellikle ara sınıf öğrencileri için şu an bulundukları zaman bu süreç için oldukça verimli ve önemli bir zaman dilimidir.
Peki hedef nedir, nasıl belirlenir? Benim gerçekten istediklerim hedef mi dilek veya istek mi?
Sana hedefin nedir diye sorulduğunda genelde verilen cevaplar herkesin aynıdır, “iyi bir lise veya üniversite kazanmak istiyorum “ işte bu söylemiş olduğun cümle aslında senin hedefini ifade etmez bu bir dilektir, peki hedef nasıl olmalı diye sorarsan, üniversite kazanmak istiyorum yerine A üniversitesi ve B bölümünü kazanmak istiyorum şeklinde olmalıdır.
Hedef , ulaşılmak istenen amaçlardır. İstediğin yaşamı sürmen için hedeflerin olmalı ve seni motive edebilmelidir.Hedef belirlemek bir beceridir ve bu beceriyi kazanmak için; hayattan ne istediğini bilmen gerekir ve bunun için ilk önce kendini tanımalı ve ne istediğini, neler yapabileceğini ve hedefiniiçin hangi yönlerini geliştirmen gerektiğini bilmelisin.
Diğer önemli bir nokta ise hedeflerin somut ve net olmasıdır, mesela başarılı olmak istiyorum ama hangi konuda başarılı olmak istiyorum ve bunun için neler yapmam gerektiği somut ve net bir şekilde belirtilmelidir.
Hedeflerini oluşturmak için kendini tanıdın, somut ve net bir şekilde belirledin ve artık hedeflerine ulaşmak için kendine bir zaman belirlemelisin. Ne kadar süre içerisinde hedefine ulaşabileceğini belirlemen senin ertelemene izin vermez, süreyi belirlersin ve planlarını ona göre şekillendirmiş olursun.
Kendine zaman belirledikten sonra yapman gereken ise hedeflerini kısa, orta ve uzun vadeler şeklinde bölmelisin , ulaşabileceğin şeklinde böldüğünde ve belirlediğin hedeflere ulaştığında motivasyonun daha fazla artacak ve yoğun çalışma tempona devam edebileceksin.
Hedef planını sürekli kontrol edip gerekli düzeltme değişimleri yaptığında ve hedeflerine ulaşmak için ara vermen gerekenleri belirledikten sonra ve en önemlisi kendine güvendikten sonra hedeflerine ulaşman için hiçbir engel kalmamış olacaktır.
Özetle; kendini tanı, hedeflerini belirle, zamanlamayı oluştur, parçalara böl, ve en önemlisi kendine güven…
Sevgilerimle
Eğitim ve Aile Danışmanı Tuba Özdemir