GİNGİVEKTOMİ VE GİNGİVOPLASTİ NEDİR , ? DİŞ BOYU UZATILMASI NEDİR NASIL YAPILIR ?
Yazar Güngör Karagözlü • Periodontolog • 26 Şubat 2017 • Yorumlar:
Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları periodontal estetik cerrahisinde estetiği sağlamak için uygulanan cerrahi tedavi yöntemleridir.
1- Kemik üstü,yalancı (pseudo).ceplerin ortadan kaldırılmasında,
2- Dişetlerindeki asimetrileri gidererek estetiğin sağlanmasında.
3- Dişetlerindeki fibröz ve ödematöz büyümelerin uzaklaştırılmasında.
4- Dişeti kenarlarındaki form ve şekil bozukluklarını gidermekte.
5- Dişetlerinde oluşmuş olan yarıklar, kraterler, renk koyulaşmalarını düzeltmekte.
6- Yapılacak kuron tutuculuğunu artırmakta.
7- KISA DİŞ SENDROMU dediğimiz , Gecikmiş pasif sürme. ye bağlı kısa dişlerin boylarını uzatarak estetik görünüşü sağlamakta kullanılır. Kabaca bir miktar dişetinin cerrahi olarak azaltılarak şekillendirilmesi denilebilir.
Bu cerrahi operasyonlar:
1- Yapışık dişeti genişliği miktarı az ise.
2- Dişeti altındaki kemik kalın ise.
3- Dişeti cep derinlikleri mukoza-dişeti birleşim hattının altına kadar iniyorsa.
4- Önceden aşırı diş hassasiyeti varsa.
5- Ağız bakımı kötüyse.
6- Kemik içi defektler ,fazla iltihabi ve ödematöz dokular varsa kullanılamaz. .
Avantajları: Uygun estetik sonuçlar alınır. Dişetine istenilen fizyolojik şekil verilebilir. Dişeti cepleri tam olarak ortadan kaldırılabilir.
Dezavantajları : Operasyon sonrasında bir miktar rahatsızlık olabilir. Yara üstü bir hafta kadar dış etken ve travmalardan korunmak amacıyla periodontal pat ile örtülmelidir. Dişeti boyutunda. ,özellikle bu konuda yeterli deneyimi olmayan birisinin yapmasında , istenmiyen miktarda fazla azalma görülebilir.
GİNGİVEKTOMİ TEKNİKLERİ NELERDİR?
1- Cerrahi gingivektomi.
2- Elektrocerrahi.
3- Cryocerrahi.
4- Lazer cerrahisi .
5-Chemocerrahi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Benim 40 yılı aşkın tedavilerimde, cerrahi gingivektomi en uygun ve yan etkisi olmayan yöntem olarak görülmüştür. Diğer yöntemler pratik uygulama kolaylığı getiirmelerine karşın, kemik nekrozu, periodontal apse, yara iyileşmesinde gecikme, kemik rezorbsiyonu ( erimesi) , sement nekrozu,kötü yanık kokusu oluşması gibi yan etkilereyol açmaktadırlar. .
DİŞ BOYU UZATILMASI NEDİR ? NEDEN YAPILIR ? .
Hastanın gülüşünü iyileştirmek için ESTETİK KURON BOYU UZATMA İŞLEMİ üç temel sebeple yapılır.
1- ESTETİK; Hasta güldüğü zaman dişlerle beraber dişeti de 2 mm den fazla görülüyorsa ve dişler dikdörtgen değil kare formunda güdük görülüyorsa, diş boyu uzatma cerrahisi ile hem dişetinin görünen miktarı azaltılır hem de diş boyları uzatılmış olur. Genellikle bu operasyon üst ön dişler bölgesinde yapılır.
2- FONKSİYON : Derin çürüğü olan veya kırığı olan dişlerde çürük veya kırık hattı dişeti hizasına yada altına kadar uzayabilir. Dolgu yapılmak istenirse iyi kurutulması mümkün olmadığından dolgu düşebilir, kuron yapılsa bu kez boy kısalığından ya tutuculuk sağlanamaz sık sık yapıştırılan kuron düşer durur hatta yükseklik yeterli olmadığından kırılmalar görülür.
3- DİŞETİ BÜYÜMELERİNİN GİDERİLMESİ : Bazı fibrotik, kalın biyotipe sahip kişilerde dişetinde başlangıç periodontal tedavisi sonucu iyileşme tamamen sağlanamaz, sert kıvamlı dişeti büyümeleri eksize edilerek çıkarılır ve diş boyları uzatılır. Dişetinde cep derinliği kemik üstü ve dişeti bandı en az 4 mm kadar ise sadece gingivektomi ve gingivoplasti cerrahisi şekil bozukluklarının giderilmesinde yeterlidir. Cep derinliği dişin uzatılmak istenen miktarından az ise dişi çevreliyen alveol kemiğine de. FLAP OPERASYONU yapılarak yeterli mesafe kazanılır . Dişeti kaldırılır, diş ve kemik yüzeyinden azaltmalar yapılır, sonra istenilen konumda dişeti kenarlarıyeni konumuna sabitlenir. Daha sonra çoğu kere dişler üzerine geçici kronlaryapılır, 6 ay kadar sonra yeni estetik kuronlar yapılarak hasta estetik görünümüne kavuşturulur. Tedavi işlemleri öncesi hastanın bilgilendirilmesi, gerçekçi beklentilerin olması, cerrahi işlemler sonrası restoratif işlemler yapılma olasılığı önceden anlatılarak , maliyeti ile ilgili yazılı onayının alınması şarttır. Sağlıklı günler dilerim efendim.
Diş Hekimi .Uzman Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ
Dişeti Hastalıkları veCerrahisi Uzmanı