Glokom
Yazar Ebru Acar • Göz Doktoru • 10 Ağustos 2020 • Yorumlar:
Glokom göz içi basıncının yükselmesiyle giden bir hastalıktır. Göz içi basıncının yükselmesine bağlı olarak görme siniri zarar görür. Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğundan ancak geç dönemlerde Klasik belirti olan tünel şeklinde görme defekti ortaya çıkar. Tipik olarak hastalığın ileri devrelerine kadar santral görme korunacağından hasta tarafından maalesef çok geç fark edilir. Kimlerde glokom görülür?
40 yaşın üzerindeki kişilerde glokom riski artmaktadır. Glokomun genetik ile ilişkisi olabilir. Ailesinde glokom olan kişilerde gelişme riski daha yüksektir. Migren olanlarda glokomun daha sık görüldüğü bilinmektedir. Retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarında glokom gelişebilmektedir. Yüksek miyoplarda glokom sıklığı yaklaşık iki misli artmıştır.. Şeker hastalığı olanlarda glokom gelişme riski daha fazladır. Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Uzun süreli kortizon kullanımı glokom gelişimine neden olabilir. Bu özelliklere sahip kişilerin, görme sinirindeki hasarın erken tespiti için düzenli göz muayenesi olmaları önemlidir.
Glokom bebeklerde olur mu?
Evet doğumsal glokom denilen tipi yenidoğan döneminde görülür ve elastik olan göz yapısında aşırı genişlemeye bağlı olarak gözde buftalmus adı verilen iri göz görüntüsüne seberp olabilir. Yetişkinde öncelikle ilaç tedavisi düzenlenirken bebekteki öncelikli tedavi cerrahidir.
Glokom krizi nasıl olur?
Genellikle göz içindeki açının dar olduğu hastalarda, açının kapanıp tansiyonun aniden yükselmesiyle ortaya çıkar. Göz kızarır, ağrılı bir hal alır ve bulanık görür. Bu aşamada uygulanan acil ilaç tedavisi gözde kalıcı bir hasar olmasını önler. Acil durum düzeltildikten sonra hastaya devamlı kullanabileceği damlalar verilebilir ve göz sakinleştikten sonra yine hekiminin değerlendireceği uygunluğa göre lazer tedavisi yapılabilir.
Glokom takibi nasıl olur?
Gözün ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte hastalar genellikle 3-4 ayda bir göz doktoru tarafından değerlendirilirler. Glokom tetkikleri yapılır ve gözün durumu hakkında hastaya bilgi verilir.