Gluten Nedir?
Yazar Gülşah Erşan • 11 Ocak 2019 • Yorumlar:
Son günlerde sıklıkla duyduğum sorulardan bir tanesini açıklayayım istiyorum bu haftaki köşemde. Nedir bu glutensiz beslenme ? Bu gluten dediğimiz şey gerçekten öcü mü ve ondan bu kadar kaçarsak obeziteden ve hazımsızlık problemlerinden gerçekten kurtulur muyuz gelin bunu bir inceleyelim. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan elastik bir protein grubudur. Bir bakıma tahıl proteinidir. Glutenin öncellikli kullanım alanı ekmek yapımıdır. Normalde gluten kullanılmadan ekmek mayalanamaz ve kabarmaz. Su ve gluten birleştiğinde içerisindeki bileşenler aktif hale gelerek sakıza benzeyen esnek bir madde oluşturur bu da ekmeğin yapısını oluşturmaktadır. Tükettiğimiz birçok buğday içeren unlu mamullerin yapısı böyledir.
Gluten proteinini çoğu insan kolaylıkla sindirebilmektedir. Bunun yanı sıra buğdayda bulunan gluten ve gliadin proteinine karşı hassasiyeti olan insanlar da vardır. Sahip oldukları bu hassasiyet vücutlarının reaksiyon göstermesine neden olur. Bu hassasiyete sahip olan insanların çoğu çölyak hastasıdır. Bir de henüz çölyak teşhisi konulamayacak ancak glüten hassasiyeti olan insanlar vardır. Bu kişiler dışındakiler için gluten hiç de kaçınılması gereken bir şey değildir.
Glütenin bu hassasiyeti olan kişilere zararları nelerdir diye soracak olursanız, bu hastalığa sahip insanlarda gluten tüketimi sebebiyle sindirimde büyük rol oynayan bağırsaklardaki çıkıntılar silinip kaybolabilir. İlerleyen zamanlarda ince bağırsağın işlevini kaybetmesine sebebiyet verir ve böylelikle sindirim sistemini mahvederek bağırsakların emilim yapmasını zorlaştırır.
Glüten içermeyen yiyecekler ise pirinç, mısır, nohut, bezelye, veya bütün sebzeler örnek gösterilebilir. Bunun yanı sıra meyveler, et, tavuk, balık, bakliyatlar, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran gibi besinler de gluten içermez. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi yağlar da gluten içermemektedir. Kişi sağlık profesyoneline danışarak kendisine uygun diyeti öğrenmeli ve uygulamalıdır. Gluten hassasiyeti olan bireylerin tükettiklerini gıdalarda kontaminasyon olayının olmadığından emin olmalıdır. Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyeyim her hazımsızlık sorunu gluten hassasiyeti değildir vebunu günah keçisi gluten olmamalıdır. Çölyak diyetinizi mutlaka bir uzman kontrolünde yapmanızı önerir sağlıklı günler dilerim..