Gluten Nedir? Sanıldığı Gibi Sağlıksız Mıdır? Glutensiz Diyet Kimler İçindir?

Yazar Hatice Büşra Çelik • 28 Kasım 2024 • Yorumlar:

Gluten buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda bulunan doğal protein kompleksidir. Özellikle ekmeklerde hamur yapısının oluşumunu sağlar. Bugday ekmeklerinin, mısır ekmeği gibi dagılmamasınin nedeni bugdaydaki gluten kompleksinden ileri gelir.

Çölyak hastalarında ise glutene karşı savunma gelişmektedir. Bu bireylerde çeşitli emilim problemlerine neden olmaktadır. Sağlıklı bireylerde ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Glutensiz olarak geliştirilmiş özel ürünlerin doymuş yağ oranları, trans yağ asitleri, tuz, şeker, enerji içerikleri daha yüksek

vitamin- mineral ve posa oranları daha düşüktür.

Çölyak veya Gluten hassasiyeti olmayan sağlıklı bireylerde glutensiz olarak tasarlanmış bu ürünler ağırlık kaybına neden olmamaktadır. Aksine yağ örüntüsü, şeker oranı ve yüksek enerjisi obeziteye zemin hazırlamaktadır.

Çölyak veya Gluten hassasiyeti olmayan bireyler icin glutensiz diyet yaklaşımı elzem değildir

Kefir nedir? Olumlu etkileri nelerdir? Kefiri bu kadar sağlıklı yapan şey nedir?

Kefir, bakteri ve mayaların karışımından yapılan bir çeşit fermente süttür. 

Kefir, B1, B12vit , kalsiyum, folik asit, biotin, fosfor ve K vitamini bakımından zengin bir kaynaktır

Bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırararak hastalıklara bariyer oluşturur.

Kabızlığı önlemeye yardımcıdır.

Depresyonu azaltıcı ve sinir sistemini düzenleyici etkileri vardır.

Fareler üzerine yapılan çalışmalarda tümör büyümesini azalttığı bildirilmiştir.

Fareler uzerindeki diğer calışmalarda hipertansiyonu ve kalp damar hastalıklarını azalttığı, insülin direncinin önüne geçtiği bildirilmiştir. 

Kefirin bunlar gibi bir çok olumlu etkileri vardır. Bu etkiler içeriğinde bulunan bakteri ve mayalardan ileri gelmektedir. Aslında bağırsak florasının sağlıgı bize hastalıkların önüne geçmekte ne kadar güçlü bir mekanizma olduğunu gösterir. Kefirin bu yararlı etkilerini görmek için duzenli kullanımı oldukça önemlidir. Ve asla MUCİZEVİ bir besin olmadığı unutulmamalıdır.

QuoteBeslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Besin, vücut kompozisyonunu sağlamak için sindirilen ve emilen tüm ögelerdir. Besinler fizyolojik gereksinmeleri gidermek yanında, psikolojik ve sosyal etkilere sahiptir.

Besinler oldukça çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle besinleri yapı ve özellikleri bakımından 4 grupta toplayabiliriz.

1) Süt ve türevleri: Süt, yoğurt ve bunların katılaştırmasından oluşan peynirler, süttozu bu gruba girer. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini, B12 gibi ögelerce zengindir. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gencler olmak üzere tüm yaş gruplarının her gün en az 2 porsiyon tüketilmelidir.

2) Et-Yumurta-Kurubaklagil türevleri: Et, tavuk ,balık,yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bu gruba girer. Bu grupraki besinler proteinin iyi kaynağıdır. Demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini içerir. Bu nedenle her gün 1 yumurta, yumurta büyüklüğünde et,tavuk,balık,1 porsiyinda bitkisel kaynaklılardan alınmalıdır.

3) Sebze ve Meyveler: Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Bu gruptaki besinlerin vitamin, mineral oranları yüksektir. Folat, A vitamini,E,C,B2 vit, kalsiyum,potasyum, demir, magnezyum,posa ve fitokimyasallar açısından iyi kaynaktır. Gün içerisinde farklı renkte sebze ve meyve tüketmek önemlidir. Her gün farklı sebzelerden en az 3, meyvelerden 2 porsiyon yenmelidir.

4) Tahıllar: Buğday, pirinç, çavdar, mısır ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma,gevrek vb. bu grubun içinde yer alır. Bu gruptaki besinler karbonhidrat içeriği açısından önemli kaynaktır ve bir miktar protein, yağ içermektedir. Vitamin, mineral, posa ,b12 dışındaki diğer b grubu vitaminler, E , A, C vitaminleri, folat, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, diger antioksidanlar açısından zengindir. Bu gruptan alınacak miktar beden hareketi ve harcanan enerjiye uygun olmalıdır. Tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği alınmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Benzer makaleler