Göbek Eriten Diyet

Yazar Tuğba YaprakDiyetisyen • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Obezite 21. yüzyılın en fazla prevelans artışı gösteren kronik hastalıklarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından obezite “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal ve aşırı miktarda yağ birikmesidir” olarak tanımlanmıştır. Obezite tanısı konulurken kullanılan iki ölçüt vardır. Birinci ölçüt Beden Kütle İndeksi (BKİ)'dir.

BKİ 25 kg/m2 'a kadar ise kişi normal, BKİ≥ 25 kg/m2 ise hafif kilolu, BKİ≥ 30kg/m2 ise 1.derece obez, BKİ≥35 kg/m2 ise kişi 2.derece obez, BKİ≥40 kg/m2 ise kişi 3. derece(morbid) obez olarak değerlendirilir.

İkinci ölçüt ise bel çevresi ölçümüdür. Bel çevresi üst iliyak kanat ile alt kaburga arasındaki mesafenin tam ortasından ölçülür. Bel çevresi erkekte≥102 cm kadında≥88 cm olduğunda kişi abdominal obez olarak değerlendirilmektedir.

Obezitede genel olarak tüm vücutta yağlanma artar fakat özellikle bel çevresindeki yağlanmanın artışı daha risklidir. Bu durum genetik faktörlere ve kişinin beslenme düzenine göre değişkenlik göstermektedir.Bel çevresinde yağlanmanın fazla olduğu vücut şekline elma tipi vücut denir. Göbekteki yağlanma beraberinde iç organların yağlanmasını (visseral yağlanmayı) getirir. Elma tipi vücudu olan kişilerde kardiovasküler hastalıklar, hipertansiyon, Tip2 DM, insülin direnci daha sık görülmektedir.

Göbek bölgesinin yağlanması; erkeklerde 30’lu yaşlardan sonra testesteronun ve fiziksel aktivitenin azalması, kadınlarda ise 40’lı yaşlardan sonra menepoz ile östrojenin azalması ve yine fiziksel aktivite azlığı nedeniyle artış göstermektedir.

Özellikle glisemik indeksi yüksek ve yağlı besinler vücutta yağ olarak depolanır ve göbek bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Ayrıca hamur işleri, trans yağlar, ambalajlı gıdalar, gazlı ve alkollü içecekler, basit şekerler içeriği yüksek gıdalar göbek bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Bazı makalelerde rafine şeker ve fruktozun göbek bölgesinde depolandığı belirtilmiştir. 

Göbek bölgesinde yağlanmayı arttıran gıdalar olduğu gibi yağ yakımına yardımcı gıdalarda mevcuttur. Fakat bu gıdaların kullanılmasıyla mucize bir zayıflama beklenilemez. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile birlikte bu gıdaların alımına özen gösterilirse göbek yağlarından kurtulma süreci başarıya ulaşır.

Göbek Bölgesinde Yağ Yakımına Yardımcı Besinler

Yoğurt

Yoğurt içeriğindeki protein ve kalsiyum sayesinde hem uzun süre tok tutucu hemde sağlıklıdır. Ayrıca yoğurdun yağsız olarak tercih edilebilmesi de kalori değerinin azalmasını sağlar. Kişinin diyetine yoğurdun eklenmesi göbek bölgesinden yağ yakımını arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Yumurta

Sabah kahvaltısında yumurta tercih edilmesinin büyük önemi vardır. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteini içerir ve uzun süre tok tutar. Bu sayede kişinin gün içerisinde gereksiz kalori alımına engel olur ve kan şekerinin daha uzun süre sabit kalmasını sağlar.

Yeşil Çay

Özellikle düzenli egzersiz ile birlikte yeşil çayın kilo kaybında yardımcı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinler, kalori kaybını ve bel çevresindeki yağ yakımını arttırmaktadır.

Kinoa

Son yıllarda sık tercih edilen bir besindir. Lif açısından zengindir bu sebeple dışkılamaya yardımcı olur. Bitkisel protein içeriği yüksektir. Kinoa, demir, selenyum, çinko ve antioksidan olan E vitamini yönünden de zengindir. Bu sayede göbek bölgesinde oluşan şişkinlikleriniz yeterli lif alımına bağlı son bulacaktır.

Biber

Yüksek miktarda C vitamini içerir. Yağ yakımına yardımcı olan iyi bir antioksidan kaynağıdır. Demir içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde demirin emilimini arttırır.

Bu besinlerin karışımlarıyla oluşturulan kürler de göbek yağlarının yakımına yardımcı olur. Kişinin en kısa süre içerisinde ideal görüntüye kavuşmasını sağlar.

Göbek Bölgesinde Yağ Yakımına Yardımcı Olan Kür Tarifleri

YOĞURT KÜRÜ 1 :

- 3 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt

- 1 çay kaşığı pul biber

- Yarım limon suyu 

Hazırlanışı:

Tüm malzemeler yoğurda ilave edilip karıştırıldıktan sonra tüketilebilir. Haftada 2-3 kere uygulanabilen kürün yatmadan 2-3 saat önce tüketilmesi önerilmektedir. Yoğurt yağ yakıcı ve tok tutucu özelliktedir. Pul biber de metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını arttırır. Limon suyu C vitamini içeriği ile antioksidan özellik göstermektedir. Bir başka göbek bölgesinde zayıflama yöntemi ise egzersizdir. Fakat egzersiz sadece mekik çekmek veya karındaki kasları çalıştıracak hareketlerden oluşmamalı aynı zamanda tüm büyük kas gruplarını çalıştıran egzersizler olmalıdır. Böylece daha etkili yağ yakımı sağlanır. Göbek yağlarının yakımının sağlanması için diyette bazı değişiklikler yapılmalıdır. Göbek bölgesinde zayıflama sağlamak için diyetten eklenti şeker, ambalajlı ürünler, boş kalori alımına neden olan gazlı içecekler çıkarılmalıdır. Ayrıca posa ve lif içeriği zengin meyve ve sebzelerin diyette arttırılması da büyük önem taşır. Düşük karbonhidratlı protein içeriği yüksek diyetlerde göbek bölgesinde zayıflama için önerilen bir yöntemdir. Günlük 50 gramdan az karbonhidrat tüketilerek vücut ketolize sokulur böylelikle daha hızlı bir yıkım süreci başlar. Fakat TÜBER ve WHO günlük alınması gereken en az CHO miktarın 130 g olarak belirlemiştir. Bu sadece beynimizin kullanması için gerekli olan CHO miktarıdır. Bu nedenle ketojenik diyet fayda ve zararları ile hala tartışılan bir konudur. Bunun yanı sıra diyetteki kaliteli protein miktarını arttırmak daha uzun süre tok kalmayı ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Yapılan bazı araştırmalar da kaliteli protein ile beslenen insanların göbek çevresindeki yağlanma daha az iken rafine karbonhidrat ve bitkisel yağların göbek çevresindeki yağlanmayı arttırdığı gözlemlenmiştir. Yüksek proteinli diyette alınan enerjinin %25-30’unun proteinden gelmesi istenmektedir.

Göbek Eriten Örnek Diyet Listesi

KAHVALTI: 2 yemek kaşığı lor 1 adet haşlanmış yumurta Söğüş mevsim sebze 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜN: 5-6 adet çiğ badem 1 fincan şekersiz- çubuk tarçınlı bitki çayı

ÖĞLE YEMEĞİ: 90 gram kadar fırında/ızgara/haşlama et/tavuk/balık/ köfte Bol Salata (bol elma-nar sirkeli+limonlu+1 tk zeytinyağı ilave edilerek tüketilebilir) 4 yemek kaşığı light yoğurt 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜN: 1 adet yeşil elma 1 su bardağı yarım yağlı süt / 1 su bardağı light kefir

AKŞAM YEMEĞİ: 1 orta boy kepçe çorba/ 1 ince dilim tam tahıllı ekmek 8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği Bol yeşillikli mevsim salata 4 yemek kaşığı light yoğurt

ARA ÖĞÜN (UYUMADAN 2 SAAT ÖNCE) Yoğurt kürü

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)