Göbek Fıtığının Tedavisi Şart
Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Fıtık, karın kaslarının iç tabakalarının zayıflaması veya yırtılması sonucu gelişen şişlik olarak tanımlanıyor. Aşırı yük kaldırma, bronşit vb. hastalıklarda uzun süre devam eden öksürük ve şiddetli kabızlık nedeniyle süre gelen ıkınma gibi nedenlerle kas zarları zayıflıyor ve bunun sonucunda fıtık oluşabiliyor.
Göbek bölgesinde gözle görünür bir şişlik ve ağrıyla kendini belli eden göbek fıtığının tedavi edilebilmesi için erken teşhis şart.
Yaklaşık 100 kişiden 4-5‘inde fıtık şikayeti mevcut olup, bunların % 8-9 ‘u göbek fıtığıdır. Göbek fıtığı doğumdan itibaren her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, fazla doğum yapmış kilolu kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.”
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Karın iç basıncının şiddetli bir şekilde artması ile birlikte bu hastalık meydana gelmektedir. Aşırı basınç, aşırı ıkınma, ağır yük kaldırma, bel bölgesine fazla yüklenme, oturup kalkma esnasında hızlı ve dikkatsiz davranma, aşırı kilo, güç kaybetme ve gebelik döneminde yaşanan bazı sıkıntılar bu hastalığın başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Fıtık her yaştan kadın ve erkekte görülebilir. Yeni doğan çocuktan ileri yaştaki kişilere kadar herkeste görülebilen bir hastalıktır. Tüm fıtıkların %90’ı kasık fıtıklarıdır. Göbek ve kesi yeri fıtıkları geri kalan %10’luk bölümü oluşturur. Kasık fıtıkları erkeklerde, göbek fıtıkları kadınlarda sık görülür.
Erken Teşhis Önemli
Göbek fıtığının içinde genellikle karın içi yağ dokusu olan omentum ve ince bağırsak bulunur. Göbekteki şişlik içeriye itilemiyorsa, hassasiyet artmışsa, tuvalet yapamama, bulantı ve kusma olmuşsa, dışarıya çıkan karın içi organların fıtık deliğinde sıkışması sonrası dolaşımın bozulması, doku harabiyeti olduğu ve sıkışan organın canlılığını kaybetmeden acil ameliyat gerektiği akla getirilmelidir.
“Erişkin döneminde göbek fıtığının tek tedavisi cerrahidir. Göbek fıtığı zaman geçtikçe büyümesi ve kilolu hastalarda ciddi sorunlara sebep olabilmesi nedeniyle başlangıç halinde küçük boyuttayken ameliyat ile onarılması daha kolay ve sonuçları açısından daha başarılı olacaktır” dedi.
Ayrıca, ameliyat öncesi ideal olan hasta kilolu ise kilo vermesi ve karın içi basıncı arttıran etkenlerin (kronik öksürük, kabızlık, prostat şikayetleri, asit vb. ) tedavi edilerek ortadan kaldırılmasının altını çizdi.
“Ameliyat esnasında genellikle göbek çukuru korunmaya çalışılır. Ameliyat açık yöntemler ( Primer kapama ve yama ile tamir ) ile veya laparoskopik (kapalı) yöntem ile gerçekleştirilir.