Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz

Vücudumuzun göğüs bölgesinde bulunan akciğerler, havayolları, akciğer zarı ile ilişkili durumlar, göğüs kafesini oluşturan kemik (kaburgalar) ve yumuşak dokuya bağlı rahatsızlıklar Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilir. Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, yan ağrısı, kan tükürme gibi şikayetlerin varlığında bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gereklidir.

Meme hastalıkları bu uzmanlık alanının kapsamı içinde değildir. Meme rahatsızlıkları için bir Endokrinoloji ya da Genel Cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

Kalp rahatsızlıkları da bir Kardiyoloji uzmanı tarafından tetkik ve takip edilmelidir.

AKCİĞERLERİN YAPISI NASILDIR? AKCİĞERLER NE İŞE YARAR?

Vücudumuzun boyun ve karın arasındaki bölümüne “göğüs kafesi” adı verilmektedir. Buraya kafes denmesinin sebebi, tam da bir kafes gibi sağlı sollu kaburgalar tarafından çevrilmiş olmasından kaynaklanır. Akciğerler göğüs kafesinde sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Burun veya ağız yoluyla alınan nefes, gırtlaktan sonra ses tellerinin arasından geçerek nefes borusuna ulaşır. Nefes borusu akciğerlerimizin orta bölümünde ikiye ayrılarak her iki akciğere havanın girişini sağlayan ana bronşları oluşturur. Bronşlar akciğer içinde bir ağacın dalları gibi defalarca dallanarak hava keseciklerinde sonlanır. Akciğer dokusu işte bu hava keseciklerinden oluşur. Alveol adını verdiğimiz hava keseciklerinde soluduğumuz hava kirli kanla buluşur ve içerdiği oksijeni kana verip, kandaki karbondioksiti alarak kanı temizler. Oksijenle temizlenmiş olan kan, dolaşım sistemi tarafından tüm vücuda dağılarak hücrelerimizin oksijen ihtiyacını karşılar. Oksijensiz yaşam mümkün değildir. Dolayısıyla akciğerlerimiz temel yaşamsal organlarımızdan biridir.

TANIMLAMALAR

Akut:Hızlı başlayan ya da kısa süreli hastalıkları tanımlamak için kullanılır. “Hızlı başlama”, genellikle birkaç saati, “kısa süre” ise birkaç günü ifade eder.

Kronik:Arapça kökenli “müzmin” sözcüğünü ifade eder. Türkçe sözlük karşılığı “süreğen” dir. Tıp Biliminde uzun süreli hastalık ya da belirtiler için kullanılır.

Atak:Kronik bir hastalığın seyri sırasında hastalığa bağlı şikâyet ve belirtilerin şiddetlenmesi ile karakterli, genellikle 7-10 gün devam eden, tedavide değişiklik yapılmasını gerektiren, hastayı yatağa düşürecek ya da hastaneye hatta yoğun bakıma yatmasını gerektirecek kadar ciddi olabilen durumlardır.

ÖRNEK:Birkaç gündür devam eden öksürük yakınması, akut bir hastalığın belirtisi olabilir. Ancak 3 haftadan uzun süredir devam eden öksürük, “kronik öksürük” olarak tanımlanır.

UZMANLIK ALANIMIZA GİREN BAŞLICA HASTALIKLAR

KOAH
Astım
Akut ve kronik bronşit
Bronşektazi
Akciğer kanseri
Akciğer tüberkülozu
Pnömoni (zatürre)
Pulmoner emboli
Sarkoidoz
….

GÖĞÜS HASTALIKLARI ACİLLERİ

Ani başlayan ve şiddetli hissedilen her türlü göğüs ağrısı ve nefes darlığında mutlaka en yakın acil servise başvurulmalı ya da 112 Acil Servisi aranmalıdır.

Astım ve KOAH atakları, pulmoner emboli, pnömoni, yabancı cisim aspirasyonları, öksürmekle oluşan yoğun kanamalar göğüs hastalıklarında acil durumlar oluşturabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tülay Yarkın Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)