Gömülü Diş Çekimi
Yazar Hande Işıl İmamoğlu • Diş Hastalıkları Uzmanı • 10 Ağustos 2018 • Yorumlar:
Akıl dişi olarakta bilinen 20 yaş dişleri genetik olarak zaman içerisinde küçülen çene kemikleri nedeniyle tamamen ağız içerisine çıkamaz ya da kısmi olarak ağız içerisinde görülebilir.
Gömülü 20 yaş dişleri neden alınmalıdır?
Her gömülü 20 yaş dişinin çekilmesine gerek yoktur. Gömülü 20 yaş dişi tamamen gömülüyse, etrafında herhangi bir kistik oluşum görülmüyorsa, tekrar eden enfeksiyonlara sebep olmuyorsa, önündeki dişin çürümesine ya da kökünün erimesine sebep olmuyorsa bu dişin çekilmesine gerek yoktur. Bu kural gömülü dişi olan bütün hastalar için geçerlidir. Hastamızın rutin kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Ancak kısmi olarak ağız içerisinde görülen ve tamamının düzgün pozisyonda ağız içerisine çıkması mümkün olmayan ve yukarıda sayılan etkenlerden bir ya da bir kaçına sebep olan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekmektedir.
Gömülü 20 yaş dişi operasyonu sonrası bilinmesi ve uygulanması gerekenler nelerdir?
Gömülü 20 yaş dişi operasyonu sonrasında uygulanması gerekenlerin normal bir diş çekimi sonrasından çok bir fakı yoktur. Dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak:
- Çekim bölgesine yerleştirilen tampon 30 dk boyunca ısırılma ve sonrasında atılmalıdır. Tamponun yerine başka bir şey konulmamalıdır.
- Çekim sonrasında 6-24 saat arası sızıntı şeklinde kanama olabilir bu normaldir. Bu süre içerisinde tükürme ya da ağız çalkalama işlemi yapılmamalıdır.
- Çekim sorası uyuşukluk geçene kadar bir şey yenmemelidir.
- Sigara ve alkol yara yeri iyileşmesini bozacağı için 72 saat (3 gün) boyunca içilmemelidir.
- Hekim tarafından reçete edilmiş ilaç mevcut ise, düzenli kullanılmalıdırlar.
- Çekimden 24 saat sonra hastamız normal ağız bakımı uygulamalarına devam edebilir.
- Çekim işlemi sonrası atışmış dikiş varsa en geç 7-10 gün içerisinde dikişler aldırılmalıdır.