Gömülü Diş Nedir?
Yazar Berkin Öztürk • Diş Hekimi • 20 Ağustos 2020 • Yorumlar:
Gömülü dişleri daha iyi kavrayabilmek için bebekleri düşünebiliriz. Bildiğimiz gibi bebeklerin doğduklarında ağızlarında dişleri yoktur. Zamanla ve sırayla dişleri sürmeye (çıkmaya) başlar. Peki, bu çıkan dişler nereden geliyorlar? Aslında bunu toprağa ekilen bir tohum gibi hayal edebiliriz. Ekilen tohumlar gerekli şartlar oluştuğunda, zamanla toprağın yüzeyine çıkar. Aynı bu örnekte olduğu gibi dişlerin de çene kemiğimizin içinde germ dediğimiz tohumları vardır. Gelişim ve büyümemizle birlikte bu tohumlar sırayla ağız içine açılırlar. Ne var ki bazı durumlarda diş tohumlarının önüne birtakım engeller çıkar. Böyle bir durumda süremezler ve gömülü olarak çene kemiğimizin içinde dururlar. Aslında bu sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Özellikle 20 yaş dişlerinin gömülü olmasıyla ilgili etrafımızdan bir çok hikaye duyarız. Ancak sadece 20 yaş dişlerimiz değil diğer dişlerimiz de gömülü kalabilmektedir.
Peki dişler niye gömülü kalırlar?
Aslında bunun tek bir sebebi yoktur. Genetik her şeyde olduğu gibi burada da etkilidir. Eğer annemizde babamızda gömülü diş varsa bizde de olma ihtimali vardır.
Eğer çene yapımız küçük ve dişlerin boyutları büyükse dişler çenede kendine yer bulmakta zorlanırlar. Böyle bir durumda da dişler gömülü kalabilmektedir.
Bir diğer sebep ise aslında ebeveynleri ve çocukları yakından ilgilendiriyor. Biliyorsunuz ki çocuklukta bize hizmet eden süt dişlerinin görevi sadece yemek içmek için değildir. Süt dişlerinin altlarında daimi dişlerin tohumları bulunmaktadır. Ve her bir grup diş sırası geldiğinde yerini daimi dişe bırakmaktadır. Eğer çocuklarınız zamanından önce süt dişlerini kaybederse yerlerine gelecek olan daimi-yetişkin dişleri süremeyebilir ve bu dişler gömülü kalabilir. Eğer çocuğunuzda böyle bir durum varsa yüksek ihtimalle ileride ortodontik tedavi görmesi gerekecektir.