Gömülü Köpek Dişleri
Yazar Ceylin Yılmaz • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Köpek dişleri ağzın köşe dişleridir. Alt ve üst çenede ikişer köpek dişimiz bulunur.
Bu dişler bazen ağız içine süremezler ve diş eti altında, çene kemiği içinde gömülü kalabilirler. Üst çenede gömülü kalan köpek dişleri sıklıkla damakta konumlanırlar ve çoğu zaman süt köpek dişi ağızda kalır.
Köpek Dişleri Neden Önemlidir?
Köpek dişleri estetik, dengeli, simetrik bir gülüşün sağlanmasına katkıda bulunurlar. En uzun ve sağlam kök yapısına sahip dişlerdir. Etraflarındaki kemik yapı ile beraber dudağa destek sağlarlar.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Gömülü dişin nerede konumlandığına, gömülü dişin kemik içindeki pozisyonuna, komşu dişlere, hasta yaşına, hastanın diş teli takmak isteyip istememesine, gömülü köpek dişinin sürmesi için yer olup olmamasına bağlı olarak tedavi seçenekleri değişebilir.
Tedavi Uygulanmaması Soruna Yol Açar Mı?
Bazı durumlarda gömülü diş soruna yal açmayabilir ve bu durumda diş olduğu yerde bırakılabilir.
Gömülü dişin bulunduğu bölgeden zaman zaman radyograflar alınarak başka bir probleme yol açıp açmadığı kontrol edilir.
Tedavi Uygulanmaması Ne Tür Sorunlar Yaratabilir?
Gömülü dişe yakın diş köklerinde erimeler görülebilir. Gömülü diş etrafında kist gelişebilir. Böyle bir durumda diş çekilmelidir. Yaş ilerledikçe gömülü diş ağız içinde görülmeye başlayabilir. Bu durumda bir ortodontiste danışılmalıdır.
Süt Köpek Dişlerine Ne Olur?
Ağızda kalan süt dişi ömür boyu ağızda kalabileceği gibi kaybedilme riski de vardır. Yetişkin yaşlara gelindiğinde süt dişi kaybedilirse ortodonti, protez, köprü, implant gibi uygulamalarla bu boşluk kapatılabilir. Bu durumda bir ortodontiste danışılmalıdır.
Gömülü Diş Diş Teli ile Nasıl Sürdürülür?
Gömülü dişin sürebilmesi için üzerindeki diş eti ve kemik kaldırılarak, gömülü diş üzerine braket ya da benzeri apareyler yerleştirilir. Gömülü diş, diş teli ile ağız içinde uygun konumuna getirilir.
Köpek dişinin ağızda yerleşmesi için yeterli yer yoksa diş çekimi gerekebilir.
Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gömülü dişlerinin üzerinin açılması genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu sayede herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Ameliyat sonrası ağız içinde dikişler olur ve yara yerini örten bir sargı olabilir. Gargara ve diş fırçalama ile bu bölgenin temizlenmesi gerekir. Hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ne Kadar Süre Diş Teli Takmam Gerekir?
Gömülü bir köpek dişinin sürmesi oldukça yavaş ilerleyen bir süreçtir. Bu tür vakalarda tedavi süresi ortalama ortodontik tedavi süresinden daha uzun sürmektedir.
Dişin Ağız İçine Çekildiğini Hisseder Miyim?
Kontrol seanslarında yapılan diş teli uyumlamalarından sonra 3-5 gün ağrı hissetmek normaldir. Gerek duyulduğunda baş ağrısı için kullandığınız bir ağrı kesiciyi doktor tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.
Diş Teli Tedavisi İşe Yarayacak Mı?
Genellikle evet. Ancak bazı durumlarda gömülü diş çene kemiği ile kaynaşmış olabilir. Böyle durumlarda diş hareket etmez ve dişin çekilerek başka bir tedavi yöntemine başvurulması gerekebilir.
Hangi Durumlarda Gömülü Dişin Çekilmesi Gerekir?
Hasta braket ve diş teli takmak istemiyorsa, diğer dişler aralarında boşluk olmadan düzgün şekilde sıralanmışsa, gömülü dişin çene kemiği içindeki pozisyonu kötüyse, gömülü diş başka sorunlara yol açıyorsa çekimi gerekebilir.
Gömülü Dişler İçin Başka Tedavi Seçeneği Var Mıdır?
Gömülü dişler transplantasyon dediğimiz yöntemle uygun boşluğa yerleştirilebilirler. Yöntemin uygulanabilmesi için dişin yerleştirileceği yeterli boşluk olmalıdır. Ancak bu yöntemin başarı şansı düşüktür.