Göz çevresi kırışıklıkları tedavisi
Yazar Şeyda Atabay • Göz Doktoru • 10 Ocak 2017 • Yorumlar:
Gözlerimizin yüzümüzün en hassas dokularına sahip bölgesidir. Göz çevresinin doku yapısı oldukça ince ve kolajen yapısı vücudumuzdaki en az olduğu bölgedir. Bu sebeple ilerleyen yaşımızla birlikte kırışıklıklar öncelikle göz altı ve göz çevresi bölgesinde oluşmaya başlamaktadır. Bu yazımızda sizlere Göz çevresi kırışıklıkları tedavisi hakkında bilgiler vermeyi planlıyoruz.
Göz çevresi kırışıklıkları nasıl oluşur?Bireyde gülümsemediği halde göz ve çevresinde kırışıklıklar oluşmaya başladıysa, bu göz altı kırışıklarının ve göz çevresi kırışıklıklarının habercisi olabilmektedir. Bu durum ayrıca o bölgedeki hücrelerin tam anlamıyla işlevini yerine getiremedikleri ve dokunun fonksiyonlarının yavaşladığı ve dokunun yaşlandığı anlamına da gelmektedir. Göz altı kırışıklıkları, kişinin genetik yapısına, ailesel faktörlere, güneş ışığına maruz kalma sürelerine, sigara ve alkol gibi bağımlılıklara ve özel hastalıklarda cilt kuruluğuna bağlı olarak gelişebilmektedir. Göz altı kırışıkları her geçen gün daha da belirginleşmekte ve kişilerde yüzün yaşlanmasında görülen belirgin bir olumsuz farklılaşma olarak tarif edilmektedir. Göz altında kollajen miktarı azaldıkça görülen kırışıklık sayısı ve miktarı artmaktadır.
Göz çevresi kırışıkları için tedavi yöntemleri nelerdir?
Göz çevresi kırışıklıkları için tedavide en çok uygulanan yöntem botoks uygulamalarıdır. Botoks, Clostridium Botulinum adı verilen oksijensiz solunum yapan bir bakteriden elden edilen bir maddedir. Özelliği vücudumuzda bulunan çizgili kasların kasılmasını sağlamaktadır. Göz çevresi kırışıklıklarının olduğu bölgeye botoks uygulanması halinde oradaki kırışıklıklar kısa bir sürede (3-7 gün) büyük bir çoğunlukla ortadan kalkar. Bazı zamanlar kırışıklığın boyuna ve derinliğine göre bu tedavi tekrarlanması gerekebilir. Tüm bu kararları göz çevresi kırışıklığı sorunu yaşayan birey ile hasta birlikte konuşup hekimin onayı ile birlikte karar vermelidirler.
Göz çevresi kırışıkları için botoks uygulaması hekimlerince yapılmalıdır. Göz hekimleri içinde bu uygulamayı okuloplastik cerrahlar yapmaktadır.
Botoks maddesi, ehli olmayan kişiler tarafından vücuda uygulandığında insana ciddi zararlar verebilir. Ancak uzman bir hekim gözetiminde uygulandığında bu zararlar minimuma indirilmektedir ve bir yan etki oluştuğunda tedavi etme yetkisi ancak hekimler yapılabilmektedir. Göz ve çevresinin sinir ve damar ağının olduğu kompleks olduğu düşünüldüğünde, bu alanda ihtisas yapmış, anatomisi ve fizyolojisi konusunda ayrıntılı bilgi ve operasyonları konusunda deneyimli olan uzman hekimlerince göz çevresine botoks uygulamasının yapılması önemlidir.
Göz çevresi kırışıkları için sadece botoks mu uygulanmaktadır?
Göz çevresi kırışıklıkları için botoks dışında farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Buna hastanın isteği doğrultusunda oftalmolog karar vermeli, hastayı uygun farklı yöntemler konusunda önce bilgilendirip, birey uygunluk verdikten sonra göz uzmanınca uygulanmalıdır.