Göz Çukuru Kırığı ve Tedavisi

Yazar Kadircan KeskinboraGöz Doktoru • 6 Mart 2018 • Yorumlar:

Göze gelen şiddetli darbeler sonrası göz çukurunda kırıklar oluşması sonucu ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.

Travma, göz küresine doğru yumruk, tenis topu, futbol topu, dirsek çarpması vb. sert travmadan sonra orbita (göz çukuru) içi basıncın ani artışı sonucunda, göz çukuru alt veya iç duvarında çökme tarzında kırık oluşmasıdır. Yüzün orta kısmına denk gelen yüz kırıklarıyla veya tek başına olabilir.

Göz çukurunun (Orbita) Blow-Out travması ve kırığı hakkında önemli detayları, travmalarda meydana gelen kırıklar sonrası acil olarak neler yapılması gerektiğini Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora anlattı.

"İlk anlarda orbita duvarlarında oluşan kırıklara blow-out kırık denir. Orbita tabanında veya iç duvarında oluşan kırık veya boşluktan göz çukuru içeriğinde bulunan yağ dokusu maksiller sinüs içine doğru yer değiştirebilir (enoftalmus). Kırık hatlarına gözü hareket ettiren göz dışı kaslar da sıkışabilir, göz hareketlerinde kısıtlılık oluşur, bazı bakış yönlerinde çift görme (diplopi) oluşabilir. Böyle haller açısından uyanık olmak ve göz hastalıkları uzmanına muayene olmak uygun olur.

Göz çukuru kırıklarında çift görme veya başka unsurlar oluşabilir

Göz çukuru içeriğinin kırık yerinden sinüse doğru geçmesi nedeniyle göz, içe veya içe-aşağıya, bazen aşağıya doğru yer değiştirir.

İlk günlerde gözün bu çöküklüğü kanama nedeni ile belirgin olmayabilir. Göz dışı kasların sıkışması nedeniyle göz hareket bozukluğu ve/veya bazı bakış yönlerinde çift görme olabilir, göz hareketlerinde kısıtlılık oluşabilir. Bir göz diğerine göre daha aşağıda, yukarıda veya daha küçük görünebilir. Görme keskinliğinde değişiklik olup olmadığı açısından bir gözü kapatıp diğeriyle bakmakta fayda vardır.

Travma sonrası tanı konulması önemli!

Travma sonrası her türlü orbita yaralanmasında, göz küresi yırtılması, zedelenmesi, göz çukuru içinde içindeki diğer yumuşak dokuların yaralanması yönünden hastanın dikkatli bir şekilde muayenesi ve değerlendirilmesi gereklidir. Nitekim, Orbita kırıklarına eşlik eden göz yaralanması olasılığı, genel olarak %10 ile %25 arasında değişmektedir. Tanı, muayene bulguları ile konur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, burun, beyin tabanı, sinüsler gibi komşu organların da yaralanabileceği ve bu nedenle konsültasyon gerekebileceğidir.

Travmadan dolayı oluşan ödem ve kanama geçtikten sonra erken dönemde cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Enoftalmus, diplopi, infraorbital sinir hipoestezisisi ya da anestezisi operasyon endikasyonlarıdır. Büyük bir kırık boşluğu varsa bunun onarılması uygundur.

Operasyon ne kadar sürmektedir?

Hastanın durumu, olayın ağırlığına göre 1,5 ile 4 saat arası değişebilir. Operasyon genel anestezi uygulaması altında yapılır.

Operasyon sonrası hastanın dikkat etmesi gereken noktalar!

Ertesi gün kontrol muayenesi yapılmalı. Operasyonun hemen arkasında ve ilk günlerde ödem ile mücadele önemlidir. İlaçlar düzenli kullanılmalı, istirahate önem verilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)