Göz Estetiği

Soru 1 : Yüzde yaşlanmanın etkileri 3 mekanizma ile anlatılabilir. Bunlar; 1- Derinin elastikiyetini kaybetmesi veya azalması; 2- hacim kaybı ve 3- sarkmadır.

Göz çevresinde ise yaşlanmanın izlerini geniş bir perspektifte ve belirgin olarak görülür. Bunları tek tek inceleyecek olursak:

  1. Göz küresini oluşturan kemiklerin atrofisi (kemiklerin yapısal küçülmesi): Bu durum göreceli olarak enoftalmus dediğimiz göz küresinin hacminin artmasına neden olarak gözün ideal pozisyonda olamamasına sebep olur.

  2. Hacim kaybı: Özellikle temporal (şakak) bölgesi, üst göz kapağı ve orta yüzde (yanak bölgesinde) yağ dokusunun azalması şeklinde görülür. Göz yaşı oluğu, temporal ve periorbital hollowing (çukurlaşma) şeklinde karşımıza çıkabilir.

  3. Bağ dokusu ve kasların zaman içinde direncini kaybetmesi sarkmalara sebep olacaktır. Bunun da izlerini kaş sarkması; göz kapağı sarkması veya düşmesi; göz yaşı bezi sarkması.

  4. Derinin elastikiyet kaybı ise zaman içinde deri gevşekliğinde artış, deri sarkmalarına , derinin incelmesine ve kırışıklıklara sebep olacaktır.

Soru 2: İdeal bir göz biçimi tabi ki vardır. “Badem” şeklinde tanımlanır. Son yıllarda farklı isimler ile popülarize edilen bir takım cerrahi işlemlerin temeli eskiye dayanmaktadır ve göz çevresi gençleştirme işlemlerinde bu kriterler göz önüne alınır. 

Güzel göz ilk olarak simetrik olmalıdır. Göz etrafındaki yağ dokusunun dengeli dağılımı ve azalmış veya yer değiştirmemiş olması geçişlerin daha uyumlu olmasıyla birlikte sağlıklı ve genç bir bakış olarak bize yansır. Göz etrafı derisinin dinç ve gergin olması parlak ve sağlıklı görünmeyi sağlar.

Üst ve alt göz kapakları yumuşak bir kıvrıma sahip olarak korneanın alt ve üst sınırlarını (limbus) bir miktar örtebilmelidir. Üst göz kapağı katlantısı  (fold) kirpikli sınırdan 8-10 mm yukarıda olmalı. Alt göz kapağında bu mesafe iç taraflarda 3-4 mm iken dış tarafa doğru artmaktadır. 

Genç bir göz göz dış kenarı ( lateral kantus) , iç kenardan (medial kantus) 2-4 mm daha yukarıda olmalıdır. Bu da yaklaşık 15o lik bir açı ile karşımıza çıkar. Dış ve yukarı doğru çekik göz gençliğin bir göstergesidir. 

Kaş ise kornea dış sınırından (lateral limbus) çizilen bir dik çizgide en yüksek noktasına ulaşır. Kaş alt sınırı, kemik sınırdan (superior orbital rim) 10 mm yukarıda yer alır. Burun kanadı (nasal ala) dış kenarından yukarıya doğru dik bir çizgi, kaşın iç sınırını; kaş iç ve dış sınırı boyunca bir çizgi kaşın uzunluğunu ve burun dış kenarından kaş dış sınırına çizilen bir çizgi oluşan dik açılı üçgenin hipotenüsünü oluşturur. Ayrıca her iki kaş dış kenarları arası mesafe alın yüksekliğinin yaklaşık 2 katı olmalıdır. Bu veriler etnik farklılıklar gösterebilir, güzellik ölçüleri olarak kabul edilse de güzellik anlayışı matematik veya kriterlere uymayacak kadar sübjektiftir.

Soru 3: Kendi pratiğim dahilinde buna geneli kapsayacak şekilde net cevap verebilmem doğru olmaz. Ancak yine kendi pratiğimde özellikle göz çevresi için ameliyatsız işlemlerimin artmış olduğunu söyleyebilirim. 

Maske kullanımı ile sadece gözlerimizin açıkta kalması ve yüzün diğer bölgelerinin görülmemesi ilgiyi göz ve çevresine çekmiş olarak düşünebiliriz. Ancak göz her zaman anlattıkları ve hareketleriyle dikkati üzerine çeken odak noktasıdır. Hakkında yazılmış olan şiirler, şarkılar ve sözler göze olan ilginin maskeden bağımsız olduğunu anlatır bize.  Son olarak da Audrey Hepburn güzel sözüyle bitirecek olursak bu soruyu “ Bir kadının güzelliği gözlerinde görülür, çünkü gözler, sevginin yaşadığı yere  kalbe giriş yeridir.” 

Soru 4: Derin kırışıklıklar, kaş ve göz kapağının düşüklüğü, gözyaşı oluğu deformitesi makyaj ile kapatılamaycak durumlardan bir kaçıdır. 

Soru 5: Botoks, dolgu, mezoterapi, lazer gibi uygulamalar ameliyatsız yapılabilen uygulamalardır.

Soru 6: Minimal invaziv olarak da adlandırılan bu işlemler, şikayetleri daha hafif ve genç ve orta yaş grubundaki kişilere uygulanabilir. Daha ağır deformasyonu mevcut ve ileri yaşlı kişilerde kişinin talebi doğrultusunda suboptimal sonuç olabileceği konusunda hemfikir olarak da uygulanabilir.

Hastanede muayene odasında uygulanabilecek kısa işlemlerdir. Uygulama yerinde kızarıklık gibi durumlar oluşabilir ancak kişi normal günlük yaşantısına devam edebilir. 

Botoks uygulamaları 3-5 gün arasında etki göstermeye başlar ve yaklaşık 4-6 ay gibi ömrü vardır. Dolgu uygulamalarının etkisi hemen görülebilir ve dolgunun çapraz bağlarına ve ağırlığına bağlı olacak şekilde 6-12 ay arasında etki gösterecektir. Mezoterapi uygulamaları işlemden birkaç gün sonra etkisi görülmeye başlar ancak daha faydalı olabilmesi için 7-15 gün aralıklarında tekrar seansları gerecektir. Sonrasında belli aralıklar ile tekrar uygulamaları yapılabilir.

Botoks, kırışıklıkları engellediği ışık doğrudan yansıma yapacak ve göz etrafında deri canlı ve parlak görünecektir. Ayrıca minimal de olsa kaş ve göz kapağı sarkmasını engelleyerek daha dinç Bir görüntü verecektir.

Dolgu, Şakak bölgesinde çukurlaşmayı, göz yaşı oluğu deformitesini ve yağ dokuda hacim ve yer değiştirmeye bağlı kemik yapının daha belirgin olması engelleyerek canlı ve sağlıklı görünüş verecektir.

Mezoterapi, cildin ihtiyacı olan vitamin desteğini sağlaması ile daha canlı, parlak ve sağlıklı görüntü verecektir.

Soru 7:  Üst göz kapağı yaşlanma ile beraber sarkarak hem görme alanına direkt etki edebilir yani gözün görme fonksiyonun da bir kayıp olmasa da fiziki olarak engel yaratır. Özellik dış-yanlara bakışta. Ayrıca daha çok aldığımız şikayet yorgun bir görüntüye sebep olmasıdır. Göz kapağı düşüklüğü kaş düşüklüğü ile beraber de olabilir böyle durumlar muayene sırasında ortaya konulacak ve kaş askılama, alın germe veya şakak germe işlemleri ile beraber yapılabilir.

Bu şikayetleri mevcut orta yaş ve üzeri hasta grubunda uygulanabilir. 

Ameliyat çok az ağrılı, yaklaşık 30-60 dakika arasında sürecek ve bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Yatış gerektirmez. Gözlerde ödem ve morluk olabilir, bu şikayetler 1 hafta içinde geçecektir. Etkisi hemen görülse de ödemin geçme süresine bağlı olarak birkaç ay içinde nihai haline ulaşabilir.

Ameliyat sonrası yaşlanma durmayacağı için etkisi 8-10 yıl kadar sürecektir. 

Soru 8: daha genç ve canlı bakışlar elde edebilirsiniz. Yüzünüzdeki yorgun ifadeden kurtulabilirsiniz. Daha belirgin olan, daha iyi görünen göz makyajı yapabilirsiniz.

Doğru teknik ve hekim seçimi önemli olduğu kadar ameliyat öncesi değerlendirilmede eşlik eden hastalık veya diğer özel durumların net olarak doktorunuza aktarılması gerekir. Özellikle göz kuruluğu mevcut olan kişilerde bu ameliyat yapılmaması bile gerekebilir. Ameliyat sonrası bir süre gözler uyurken bir miktar açık kalabilir bu geçici bir durumdur ancak bu sürede gözün nemli tutulması ve gözyaşı jelleri kullanılması önemlidir. 

Ameliyat sonrası buz uygulama, baş yüksek yatış ve hekiminizin verdiği ilaçları düzenli kullanmak önemlidir.

Soru 9: Alt göz kapağı için yine üst göz kapağına benzer olacak şekilde fazla derinin kısmen çıkartılması göz dış kenarının askılanması (kantoplasti) yapılması ve göz altı yağ fıtıklaşmalarından fazla olanların çıkartılması işlemi beraber yapılır. Orta yüz germe, yüz germe veya diğer cerrahi işlemler ile kombine edilebilir. Genel anestezi altında yapmakta fayda olabilir. 

Soru 10: Göz altı torbaları için kamufle etmek amacıyla etrafına yağ veya hazır dolgu uygulamaları  yapılabilir. Asıl tedavisi alt göz kapağı estetik ameliyatı yapmaktır ve bu işlem fıtıklaşan göz altı yağ dokusu çıkartılabilir veya gözyaşı oluğu deformitesi denilen bölgeye fazla yağ dokusu transfer edilebilir.

Soru 11 :  Göz etrafı koyu halkalar, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir faktör olarak şikayet yaratırlar. Etiyolojisi tam anlaşılamamış olsa da pigmentasyon, yapısal ve damarsal problemlere bağlı olabilir. Ana sebeplerden biri melanin pigmenti birikimidir. Ayrıca yaş ile beraber azalan cilt kalınlığı damarların daha belirgin olması gibi koyu görünmeye sebep olabilir. Bunlar dışında yağ fıtıklaşmaları ve o bölgedeki kronik deri rahatsızlıkları sebep olabilir.

Renk açılmasını sağlamak için lazer yöntemleri, kimyasal cilt soyma veya topikal kremler kullanılabilir. Hacim kaybına bağlı oluşan durumlarda dolgu maddeleri ve yağ grefti uygulamaları yapılabilir. PRP ve mezoterapi ajanlarının etkili olduğu gösterilmiştir. 

Yağ fıtıklaşmasına bağlıysa alt göz kapağı estetiği ile beraber fıtıklaşan yağ dokusunun çıkartılması gerekebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Osman Kelahmetoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)