Göz İçi Tümörlerin Belirtileri Nelerdir?
Yazar Murat Tunç • Göz Doktoru • 25 Mart 2020 • Yorumlar:
Gözün içindeki yapılardan kaynaklanan tümörler öncelikle görme ile ilgili şikayetlere neden olur.
Göz içinde gelişen tümör eğer görme ekseni üzerinde ise erken dönemde görme bozukluğu yapabilir. Gözün merkezinde yerleşen tümörler henüz küçük iken görmeyi bozması nedeniyle erken tanı konabilir.
Göz kenarında yerleşen göz tümörleri ise görmeyi genelde geç dönemlerde bozar. Bu tip göz tümörlerinde bu nedenle teşhis gecikebilir.
Bazı durumlarda göz içinde gelişen tümörler sıvı birikimi yaparak retina dekolmanı oluşturabilir. Bu gibi göz retina tabakasında sıvı birikmesi durumunda da göz retina tabakası fonksiyonunu yitireceği için görmede bozulma olur. Bu hastalarda gözde ışık çakması, şimşek çakması, gözde karartılar oluşması görmede bulanıklaşma oluşabilir.
Çocuklarda göz içi tümörler göz bebeğinde beyaz renk oluşmasına neden olabilir. Özellikle flaş ile çekilen fotoğraflar ile gözde kırmızı yerine beyaz bir yansıma görülmesi tipiktir. Bu hastalar hemen göz tümörü konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır.
Göz içi tümörler eğer göz merceği yani lens arkasında oluşmuşsa katarakt oluşturabilir. Katarakt da dolaylı yoldan gözde görme bozukluğu yapar. Kataraktı olan hastalar göz tümörü olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
Göz kenarında göz içi sıvının akış yolunda yerleşen tümörler gözde üveit gibi iltihaplanma bulguları ortaya çıkarabilir. Göz içi sıvı akışı bozulduğu için göz tansiyonu yükselebilir, glokom oluşabilir.
Göz içinde görme siniri komşuluğunda yerleşen tümörler de görme alanında bozulma ve görme sinirinde sıkışma yaratabilir.
Göz içinde tümörleri göz içinde kanama şeklinde de görülebilir. Böyle bir durum oluşursa görme ani olarak bozulabilir.
Göz içinde kanama olan veya retinada kanama olan olgularda mutlaka ultrason ile gözde bir tümör olup olmadığı kontrol edilmelidir.