Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı
Yazar Cihan Karaca • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Haziran 2020 • Yorumlar:
Olası beğenilmeyecek sonuçlar için kaş düşüklüğü, lakrimal pitozis, pitotik yağ dokusu öncesinde dikkatli değerlendirilmelidir. Alt göz kapağı laksisitesi(gevşeklik) derecesi ameliyat öncesi değerlendirilmelidir.
Göz kapağı estetik ameliyatları üst ve alt göz kapaklarında çeşitli nedenlere bağlı oluşan sarkma, gevşeme ve torbalanma gibi olumsuzlukların düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardır.
Ameliyat öncesi bilinen bir hastalığınız veya sürekli kullandığınız ilaç varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Üst göz kapağı estetik ameliyatı nasıl yapılır?
Tipik olarak göz kapağı ameliyatları günübirlik olarak lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Göz kapağı üzerindeki çizgiler uyumlu kendine has bir cilt kesisi ve bir miktar cilt çıkarılarak yapılır. İhtiyaca göre alttaki kas dokusundan da çıkarılabilir. Ne kadar cilt dokusu çıkarılacağına ameliyat öncesi yapılan ölçümlerle karar verilir ve işaretleme yapılır. Kanama kontrolünü takiben başlangıç kesi eriyebilen bir dikiş materyali ile devamlı olarak dikilir. Tek başına yapılacağı gibi kaş kaldırma gibi diğer ameliyatlarla birlikte de yapılabilir.
Alt göz kapağı estetiği nasıl yapılır ?
Alt göz kapağı estetiği iki farklı kesi yaklaşımıyla yapılır. Transkonjonktival(göz kapağı içerisinden) ya da subsiliar(alt kirpiklerin hemen altından yapılan kesi ile) bu iki yaklaşım şeklidir. Cerrahi yöntemin şekli çıkarılacak cilt miktarı, yağ dokusunun yalancı fıtıklaşma miktarı, hastanın hipertrofik skar(nedbe) oluşturabilme potansiyeli ve cerrahın tercihine göre belirlenir.
Göz kapağı estetik ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyiz ?
Ameliyat sonrasında herhangi sargı olmaz. Ancak cilt kesisi üzeri steristrip(steril bant) ile kapatılır. Bunlar takip eden günlerde ihtiyaca göre yenilenir. Alınması gereken dikişler 7-8 gün alınır. Ameliyat sonrası yara bölgesi ve etrafında morluk olabilir. Ameliyat sonrası ilk 24-72 saat bölgeye buz uygulaması morarmanın ve şişliğin az olmasına katkıda bulunur. Kişi 2-3 günden sonra işine dönebilir. Dikişler alındıktan birkaç gün sonra makyaj yapılabilir. İlk bir ay sonunda iyileşmenin büyük bölümü tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası sadece doktorunuzun verdiği ilaçları kullanınız.
Göz kapağı estetiği komplikasyonları nelerdir?
-
Ameliyat sonrası şişlik, morluk ve kesi hattından sızıntı tazında kanama olabilir ve genelde buz uygulamasına yanıt verir.
-
Ameliyat sonrası gözü tam kapatamama üst göz kapağı ameliyatları sonrası en sık görülen durumdur. Bu genellikle ameliyat hemen sonrası gözlenir ve birkaç hafta sürebilir. 6-8 haftadan uzun sürerse düzeltici cerrahi gerekir.
-
Göz kapağının dışa dönmesi(ectropion), içe dönmesi(entropion) hafif ve ileri derecede olabilir. Çeşitli cerrahi tekniklerle düzeltilmesi gerekir.
-
Göz sulanması, gözyaşı akışını engelleyen çeşitli sebeplere(punktum eversiyonu, lakrimal pompalama sisteminin disfonksiyonu, lakrimal kanal hasarı) bağlı olarak oluşabilir.
-
Erken dönemde kapaklardaki şişliğe bağlı iki göz arasında asimetri görülebilir. Şişlikler indikten düzelme gözlenmezse ölçüm yapılır ve ikinci bir cerrahi girişim gerekebilir.
-
Ciltteki keside renk değişikliği ve belirsiz bir iz oluşabilir.
-
Dikiş hattı üzerinde milia oluşabilir. Ancak bu durum küçük bir girişimle çözülebilir.
-
Alt göz kapağı estetiği sonrası en ciddi komplikasyon ameliyat sonrası orbital kanamadır. Sık görülmez ancak erken müdahale gerektirir. Kendini göz etrafında morluk, şişlik ve dayanılmayan ağrı ile gösterir. Görme kaybına neden olabilir.