Göz Kapağı Estetiği
Yazar Murat Paşaoğlu • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 26 Ocak 2018 • Yorumlar:
Gözlerimiz, ruhumuzun aynasıdır onların yardımıyla iç dünyamızı konuşmaya gerek duymadan çoğu zaman dışa ve etrafımızdaki insanlara iletebiliriz, ayrıca dış dünyamızı algılamamızda en önemli organlarımızda biridir. Aynı zamanda tarih boyunca her zaman gözler güzellik simgesi olup yüz yıllarca sevenler ve şairler gözlerin güzelliği ile ilgili besteler ve şiirler düzenlemiştir.
Bu yüzden gözlerin güzel ve genç görünmesi hem karşımızdaki kişinin bizi algılamasında hem kendimizi genç ve güzel hissetmemizde üstün rolü vardır. Ayrıca vücudumuzda en erken yaşlanma belirtileri gösteren organlardan biri gözlerdir, buda gözün etrafında (özellikle göz kapaklarında) oluşan cilt sarkıntıları ve yağ fıtıkları veya çöküntüler nedeniyle ortaya çıkan yaşlı ve yorgun göz görünümü ile görünmektedir. Ayrıca özellikle üst göz kapaklarında oluşan cilt sarkıklığı nedeniyle görme alanında daralma, konsantrasyon bozukluğu ve hastanın göz kapaklarını güçle yukarı kaldırması çabaları sonucunda baş ağrısı da oluşmaktadır.
Blefaroplasti Ne Demektir?
Bu terim üst veya alt göz kapaklarındaki cilt sarkıntıları ve yağ fıtıkları veya düzensizliklerini düzeltmek amaçlı yapılan cerrahi operasyona denir.
Blefaroplastide Ne Yapılır? Neler Düzeltilir?
Üst veya alt göz kapakları blefaroplastide (veya her ikisinin de bir arada) göz kapaklarında mevcut olan cilt sarkıklıkları ve yağ fıtıklaşmaları veya düzensizliklerini giderilir, ayrıca görme alanında daralma nedeni kaldırılır ve ortaya güzel ve estetik görünümlü ve daha genç gözler ve dolayısıyla daha genç bir yüz, ayrıca yorgun göz görünümünden kurtularak daha dinlenmiş bir ifade elde edilir.
Blefaroplasti Nasıl Uygulanır? Süreç Nedir?
Üst göz kapağı ameliyatı öncesi göz kapaklarında ameliyat için çizim yapılır ve bu çizimler ameliyat sırasında yapılan kesilerin göz kapağındaki doğal çizgiler içinde kayıp olacak şekilde planlanır.
Çizim yapıldıktan sonra ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir ve ameliyat 1-2 saat sürer, bu ameliyatta cilt fazlalığı ve gerekirse yağ dokusu fazlalığı veya düzensizliği düzeltilir, daha sonra kesi uygun sütürlerle kapatılır ve gözlere pansuman uygulanarak ameliyat sona ermiş olur.
Alt göz kapağı ameliyatı öncesi özel çizim yapılmasına gerek yoktur. Ufak çizimler ameliyat sırasında yapılır, ameliyat genel anestezi altında yapılır ve kesiler alt göz kirpiğinin 2-3 mm altından yapılır, ameliyat 1.5-2 saat sürer, bu ameliyatta yine cilt fazlalığı ve gerekirse yağ dokusu fazlalığı veya düzensizliği düzeltilir, daha sonra kesi uygun sütürlerle kapatılır ve gözlere pansuman uygulanarak ameliyat sona ermiş olur.
Ameliyat Sonrası: Hastanın gözleri üzerindeki kapalı pansumanlar 4 saat sonra açılır ve ameliyat bölgesi kontrol edilir. Hasta genellikle ameliyat günü akşamı taburcu olur ancak hastanın bir gece hastanede kalması önerilir, ameliyat sonrası göz etrafında oluşan ödem ve şişlikleri gidermek için gözlere buz uygulama tedavisi önerilir, Hastanın iki gün boyunca gözlerini yormaması önerilir ve televizyon izleme, kitap okuma, bilgisayar veya telefon ekranına bakma, araba kullanma gibi göz yorucu aktivitelerden uzak durması önerilir.
Gözde mevcut olan cilt dikişleri (varsa) 5 gün sonra alınır.
Blefaroplasti Sonrası Ödem ve Morluklar Ne Zaman İyileşir?
Blefaroplasti sonrası oluşan ödem genellikle 48-72 saat içinde iyileşir (buz uygulama tedavisi iyileşmeyi hızlandırır). Morluklar ise yaklaşık 7-10 gün içinde düzelir.
Blefaroplasti Sonrası Ameliyat İzi Kalır Mı?
Her iki üst ve alt göz kapağı blefaroplasti ameliyatında yapılan kesilerin göz kapağındaki ve ciltteki doğal çizgiler içinde kayıp olacak şekilde planlandığı için, yaraların iyileşmesinden sonra bu kesi izleri fark edilemez hali gelir.