Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapaklarına uygulanan estetik cerrahi girişimdir. Bu girişimde, alt ve üst göz kapaklarından fazla deri ve kas çıkarılır yağ dokusu fazlalıkları ise çıkartılır veya şekillendirilir.

Yapılma Nedenleri

Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarındaki derinin kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmazdır. Göz kapağındaki değişiklikler kapağın hareketleri ve alın-yanak ilişkisi yönünden değerlendirilir. Yaşlanmaya bağlı bazen de kalıtsal olarak daha genç yaşlarda göz kapağını oluşturan taşıyıcı dokuların kalitesinin bozulmasına bağlı olarak torbalanma, kırışma veya çökmelerin görüldüğü durumlarda göz kapağı estetiği ile düzeltmeler yapılabilir.

Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar

Muayene göz kapağı üzerinde yapılacak olan uygulamanın tekniği ve önceliğini belirlemek için gereklidir. Her hastanın ihtiyacı sadece göz kapağındaki şikayetlere yönelik değil, göz kapağının çevre yapılar ile olan ilişkisine ve kişinin beklentisine göre belirlenir. Sistemik hastalıklar ve gözün kendi hastalıkları ile önceden geçirilmiş ameliyatlar göz önünde bulundurularak yönteme karar verilir.

Ameliyat Yaşı

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) genellikle 30’lu yaşlardan sonra veya genetik faktörler nedeniyle daha erken yaşlarda uygulanabilir. Doğumsal nedenlerle göz kapağında problem olması durumunda tamamen estetik amaçlı olmasa da göz kapaklarına yönelik ameliyatların yapılması çocuk yaş grubunda da gerekebilmektedir.

Operasyon Yöntemi

Göz kapaklarında deri çok ince ve doğal katlantılara sahip olduğundan operasyon sonrasındaki ileri dönemlerde iz belli belirsiz kalacaktır. Bu sebeple izler daha az belli olacakları noktalara gizlenmeye çalışılır. Üst göz kapağında kat çizgisinden, alt göz kapağında kirpiklerin hemen altında kesiler açılarak buradan müdahale edilir. Genellikle göz kapaklarındaki kas ve bağ dokudaki gevşeklikler giderilir ve fazla miktarda dışarıya sarkmış yağ doku ile gevşeyerek kırışmış deri alınır. Bunlar ile birlikte çevre yapılara yönelik ek müdahaleler de yapılabilir. Göz kapaklarının sadece kendileri değil çevre yapılara bağlı olarak düşük ve yaşlı görünümünü gidermek için kaş kaldırma veya yanak dokusunun düzeltilmesi için yine hastaya uygun olarak müdahaleler mümkündür.

Anestezi Yöntemi Ve Süresi

Blefaroplasti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında 1-3 saat arasında bir sürede gerçekleştirilebilir. Operasyon sırasında hasta acı ya da ağrı hissi duymaz.Ameliyat sonrasında göz kapağında gerginlik hissedilebilir, hatta üst veya alt göz kapağının şişliğe bağlı olarak bir süre tam olarak kapatılamaması normaldir ve doktorunuz tarafından önerilen göz koruyucu tedaviler ve masaj uygulaması gerebilir. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.

İyileşme Süreci

Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca gözlerin ovuşturulmamasına dikkat edilmelidir. Operasyon sonrasında gözleri kapatmayan pansumanlar 4-5 gün sonra estetik cerrah tarafından çıkarılır. Dikişler ameliyattan 7 gün sonra alınır. Dikişler alındıktan sonra, göz kapağı çevresindeki şişlik ve morluk giderek kaybolacak ve daha iyi bakmaya ve daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. 2-3 gün sonra okuyup, televizyon seyredebilirsiniz. Genellikle bir hafta içinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz. 

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar

  • İlk 2 gün göz yorucu eylemlerde bulunulmaktan uzak durulmalıdır.
  • Operasyon sonrası 4-5. günde banyo yapılabilmektedir.
  • 5. günden itibaren araç kullanılabilir.
  • En az 1 hafta süre ile makyaj yapılmamalıdır.
  • Direkt güneş ışınlarından korunmak amaçlı güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Kişi lens kullanıyorsa gözdeki kızarıklıklar geçtikten sonra tekrar lens kullanmaya başlayabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Teymur Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)