Göz Kapağı Estetiği
Yazar Ömer Sağır • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:
Göz kapakları dıştan içe doğru cilt, kas ve yağ tabakalarından oluşur. Genetik faktörler, yaş ve güneş ışını gibi çevresel faktörlerin etkisi ile göz kapağı cildi elastikiyetini kaybeder ve gevşer. Cilt altındaki kas tabakası da gevşer ve yerçekimi etkisi ile düşmeye ve sarkmaya başlar. Daha derin planda olan ve normalde göz kapaklarına dolgun ve canlı bir görünüm katan yağ yastıkçıkları da öne fıtıklaşmaya başlar. Böylelikle göz kapaklarında sarkma ve torbalanmalar oluşur.
Kaşlarda düşme varsa üst göz kapaklarındaki deri fazlalığı daha da belirginleşir. Göz kapağına yapılan makyaj fazla deri katlantısının altında kaybolur. İleri olgularda üst göz kapağındaki fazlalık görmeyi zorlaştıracak boyutlara varabilir.
Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Göz kapağı estetiği uygulamaları, genellikle lokal anestezi altında ve kişi derin uyku halindeyken yapılmaktadır ancak gerektiğinde genel anestezi uygulaması tercih edilebilir. Cilt kesileri üst kapak için kapak kıvrımına uyacak şekilde dizayn edilirken, alt kapakta hemen kirpiklerin altından yapılan kesiler kullanılır ve böylelikle izler fark edilemeyecek şekilde saklanmış olur. Cilt fazlalığının olmadığı ve dolayısıyla sadece torbalanmaların düzeltileceği durumlarda, alt kapağın iç yüzünden yapılacak kesilerle hiç iz bırakmadan torba estetiği yada göz kapağından torba alınması estetiği gerçekleştirilebilir. Sizin için hangi kesinin uygun olduğu konusunda, cerrahınız sizi aydınlatacaktır. Operasyon süreleri değişebilmekle beraber, her iki taraf üst ve alt kapaklar için 2,5 saat, sadece alt veya üst kapaklar için ise 1,5 saat civarındadır.
Göz Kapağı Estetiği Neden Önemlidir?
Estetik ameliyatların ve estetik uygulamaların genelde amaçladığı üç şey vardır. Hastanın kendisini daha iyi hissederek daha etkili ve güçlü iletişim kurabilmesi, fonksiyon bozukluklarının eşlik ettiği estetik sorunların giderilmesi, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan deformasyonun ortadan kaldırılması.Göz kapağı estetiği saydığımız bu üç amaca da hizmet eden ve çok gerekli bir uygulamadır. Zira zamanla gözün üzerine doğru düşen göz kapağı görme fonksiyonuna da zarar vererek işlev kaybına neden olabildiği gibi kişiyi yorgun ve isteksiz göstererek iletişime de büyük bir darbe vurur. Ayrıca yaşlanma belirtilerinden biri olarak görülen düşük göz kapağını tekrar gençlikteki görünümüne ulaştırmak kadın ya da erkekler de yılları geri almanın yollarından biridir.
Operasyon Süreci
Göz Kapağı Estetiği ile Badem Göz Görünümü Sağlanabilir Mi?
Göz kapağı estetiği sırasında göz açıklığının aksını değiştirmek dolayısıyla bazı kimseler tarafından daha çekici olarak kabul edilen hafif “çekik göz” görünümü elde etmek mümkündür
Göz Kapağı Estetiği – Blefaroplasti Sonrası
Operasyon sonrasında, kesi hattına ince bantlar yapıştırılır ve göz kapaklarınızın çevresine nemli pamuk veya gazlı bezler ile pansuman yapılır. Ameliyat sonrası dönemde göz çevresine buz uygulaması oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak açısından oldukça önemlidir. Bu süre içersinde başın yüksekte tutulması ve özellikle ilk gün için ağır fiziki aktivitelerden kaçınılması gereklidir. Alınan anestezi türüne uygun olarak, girişimden 3-4 saat sonra evinize dönebilirsiniz. Eğer kapaktaki kesileri kapatırken eriyebilen dikişler kullanılmamışsa, ameliyat sonrası 5-7 gün arasında dikişleriniz alınacaktır. Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde, gözlerde batma hissi ve kapaklarda gerginlik olması gayet normaldir, gerektiğinde hekiminiz gözlerinizi nemlendirmek ve enfeksiyondan korumak için pomat ve/veya damla kullanmanızı isteyebilir. Yine bu dönemde, eğer göz çevresi morluklar oluşmuş ise, mümkün olduğunca güneş ışınlarından sakınılmalıdır.