Göz Kuruluğu ve Görme
Yazar Selim Hüsrevoğlu • Göz Doktoru • 25 Nisan 2022 • Yorumlar:
Göz kuruluğu görmeyi azaltır, görme kalitesini düşürür. Göz kuruluğu en çok göz korneayı etkiler. Kornea çevresi dokularda sadece kaşıntı yapar. Göz ön merceği kornea çok nazik ve hassas bir dokudur. Dış ve iç etkenlerden kolayca düzeni bozulur. Hemen su alır şişer veya suyunu bırakır kurur.
Susuz kalma: Gözyaşının aköz (su) kısmının azalması epitelin susuz kalmasına neden olur. Susuz kalmak saydamlığı bozar. Güneşte kalmış kayısının küçülmesi gibi düşünebilirsiniz.
Saydamlığın bozulması: Saydamlığı hemen bozulur. Göz kuruyunca hücreler arasındaki aralık birbirine yaklaşır, saydamlık bozulur, ışık yansımaları ortaya çıkar.
Epitel tabakasında zedeleneme: Epitel zedelenmeleri hemen oluşur. Epitel kornea yüzeyini kaplayan tabakadır. Kolay zedelenir. Göz kuruluğu buranın düzeni ve direncini bozar. Hasta kaşıyınca hücre parçalanması şeklinde zedelenme ortaya çıkar. Bu görmeyi bozar. Zaten hastaya devamlı göz kaşınınca kaşıma demekteki amacımız budur.
Anlık görme değişiklikleri: Kornea' da anlık değişmeler gün boyu görmede bozulmalara neden olur. Özellikle gün boyu cep telefonu ve bilgisayar kullananlar bundan çok etkilenir. Kornea kuruyunca saydamlığı azalır.
Mukus birikmesi: Aköz(su) azalınca mukus yağ ile birleşerek tortulanır, birikmeler çapak şeklinde korneayı sıvar, görmede azalma nedeni olur.
Işık yansımaları: Göz kurumasına bağlı epitel zedelenmesi, saydamlık kaybı ışık yansımaları neden olur ve görme kalitesini düşürür. Özellikle kişi akşam araba sürme anında farkına varır ve çok rahatsız olur.
Flourescein ile boyama: Korneada epitel tabakasındaki hasar fluorescein boyası damlatılınca bio mikroskoptaki kobalt mavisi ile bakınca yeşil boya alan alanlar şeklinde görülür.