Göz Kuruluğu ve Yaşam Kalitesi
Yazar Selim Hüsrevoğlu • Göz Doktoru • 25 Nisan 2022 • Yorumlar:
Göz kuruluğu yaşam kalitesini bozar. Vücudun en hassas dokusu göz ön merceği korneadır. Göz kuruluğunda da en fazla rahatsız olan doku yine korneadır.
Göz kuruluğunun yaşam kalitesine etkisi nelerdir?
Onlarca hastalık: Gözde kurumaya neden olan onlarca ciddi hastalık vardır. Hasta bu hastalıklardan rahatsızdır ve hastalıkların çoğu gelip geçici hastalık olmayıp kroniktir, yani yaşam boyu sürer. İlaç kullanma, doktor kontrolü, bu hastalıkların verdiği sıkıntılar yaşam kalitesini bozar.
Bu hastalıklar zaten yaşam kalitesini bozar. Teşhis, tedavi, doktor kontrolü, ilaç alımı gibi nedenlerle yaşam konforunu bozar. Bir de alınan ilaçların yan etkileri de vardır.
Görmede azalma: göz kuruluğu ciddi görme azlığına neden olur.
*Işık yansımalar:: Göz ön merceği korneadaki yaralar, kurumalar, iltihaplanmalar, iyileşme dönemi ödemleri (şişme) ışık yansıması nedenidir. Araba sürmede ve bilgisayarda sıkıntılar doğurur.
*Epitel zedelenmesi: Göz ön merceği korneanın yüzeyini Epitel tabakası örter ve göz kuruluğu bu tabakada yanma, kaşınma, batma ve görme bozukluğuna neden zedelenmelere neden olur.
*Korneada hücre dizilişini bozulması: Gözde kuruma veya şişmeler, yaralanmalar hücre dizilişini bozar. Bu saydamlığın azalması ve puslu görme nedendir.
*Kornea üzerinde yabancı madde ve birikintiler: Gözyaşı ile atılamayan maddeler kornea üzerinde toplanır.
Çapaklanma: Gözyaşının su kısmının azalması müsin ve yağın birleşmesi ile çapaklanmaya dönüşür. Gözyaşı yoğunlaştığı için kornea üzerinde birikir, hasta sık sık gözünü yıkayarak görüntüyü düzeltmeye çalışır.
Göz kuruluğu yaşam kalitesini düşürür:
Görmede azalma: Göz kuruluğunu görme azalır. Mükemmel görme mutluluktur.
Kaşınma: Gözde atılmayan birikintiler ve toksik maddeler kaşınmaya neden olur.
Batma: Göz ön merceği korneadaki zedelenmeler sinir uçlarını açığa çıkarır ve batmalara neden olur.
Kum varmış hissi: Gözde gözyaşı ile atılamayan maddeler kum varmış hissine neden olur.
Yanma: Gözden dışarı atılmayan toksik maddeler yanmaya neden olur. Gözü sık sık yıkayarak bu maddelerin gözden uzaklaşması sağlanmalıdır.
.
İlaç temini, damlatma ve ilaçla ilgili sorunlar:
Göz yorgunluğu: Işığa hassasiyet, yanma, kaşınma, batma göz yorgunluğuna neden olur. Rahatsız bir göz durumu ortaya çıkar. İşte verimi düşürür.