GÖZ SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yazar Murat ÜnlüzeybekGöz Doktoru • 5 Aralık 2018 • Yorumlar:

Göz sağlığı neden önemlidir?

Görme en mükemmel duyu hissidir. Gözlerimiz beş duyu organımız arasında öğrenme ve algılama yeteneğimizin %80’ini borçlu olduğumuz bizi dünyaya bağlayan pencerelerimizdir.

GÖRMEen mükemmel duyu hissidir. Gözlerimiz beş duyu organımız arasında öğrenme ve algılama yeteneğimizin %80’ini borçlu olduğumuz bizi dünyaya bağlayan pencerelerimizdir. Tüm hayatımız boyunca; genetik, yaş, var olan hastalıklarımız ve çevresel faktörler göz sağlımızı tehdit edebilmektedir. Bu yüzden düzenli ve kapsamlı göz muayenesi sağlıklı yaşamın bir parçasıdır. Tüm göz hastalıklarında erken teşhis, doğru teknolojilerle yapılan kapsamlı bir muayene ile mümkün olabilir. Göz ile ilgili herhangi bir şikayet olmasa bile olası risklerin erken tespiti için çocuklarda 3-4 ay 1, 3 ve 5 yaşlarında, yetişkinlerde ise yılda en az bir kez, özel riskli guruplarda doktorun belirleyeceği aralıklarla göz muayenesi önem arz etmektedir.

Kapsamlı bir göz muayenesi sayesinde göz hastalıklarının yanı sıra doğumsal metabolik hastalıkların, Alzheimer, Multipl Skleroz, Parkinson hastalığı, çeşitli sinir felçleri gibi nörolojik hastalıkların, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi sitemik hastalıkların, bazı romatolojik hastalıkların, beyin tümörleri ve bazı kanselerin, AIDS gibi bazı bulaşıcı hastalıkların da erken tanısı mümkün olabilmektedir.

Göz Sağlığınız İçin Önemli İpuçları

1. Düzenli veKapsamlı Göz Muayenesi Olun

Görme yetinizin normal ve göz sağlığınızın iyi olduğunu ancak kapsamlı bir göz muayenesi ile anlayabilirsiniz. Ayrıca glokom, diyabetik göz hastalığı ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi hastalıkların erken teşhis edilmesinin tek yolu kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmaktan geçer ki bu hastalıkların erken döneminde hastanın hiçbir şikayeti olmayabilir.

1. AilenizdekiCiddi GözProblemlerinin Farkında Olun

Ailenizdeki kişilerin önemli göz hastalıkları varsa bunun bilincinde olmak kalıtsal göz hastalıkları açısından riskli guruba girip girmediğinizi bilmeniz açısından önemlidir.

1. Göz Sağlığınızı Koruyan Besinler Tüketin

A,C ve E vitaminleri, lutein, zeaksantin, beta-karoten, omega3 bakımından zengin beslenmeye özen gösterin.

1. Sigarayı Bırakın

Sigara tüketimi, katarakt, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve optik sinir hasarı gibi hastalıkların oluşum riskini yükseltir.

1. Güneş Gözlüğü Kullanın

Güneş gözlükleri, ultraviyole ışınların zararlı etkilerinden gözlerimizi korurlar. Kaliteli güneş gözlükleri kullanmayı alışkanlık haline getirin.

1. Gözlerinizi Dinlendirin

Uzun saatler bilgisayar başında çalışmak zorunda isek parlak monitörde çalışmaktan kaçının. Bilgisayar başındayken daha sık göz kırpmayı alışkanlık haline getirin.Her 20 dakikada bir 20 adım uzaktaki bir noktaya 20 saniye boyunca bakın.

1. Ellerinizin ve Kontakt Lenslerinizin Hijyenine Dikkat Edin

Kontakt lenslerinizi takarken ve çıkarırken mutlaka ellerinizi yıkayın. Lenslerinizi uygun bir şekilde çıkarın ve dezenfekte edin. Başkalarına ait kntakt lens materyalleri ve kozmetik ürünler kullanmayın. Kozmetik test ürünlerini kullanmamaya özen gösterin.

1. Koruyucu Gözlükler Kullanın

Çalışma ortamınız koruyucu gözlük kullanımını zorunlu kılıyorsa bunu ihmal etmeyin, alışkanlık haline getirin ve çevrenizi de bu konuda uyarın.

Gözlerinizin ışığı hiçsönmesin! Mutlu, huzurlu ve sağlıkla kalın

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)