Göz Tansiyonu (Glokom)

Yazar Timuçin YıldırımGöz Doktoru • 22 Kasım 2018 • Yorumlar:

Normalde göz içi oluşumların besleyen göz içerisinde sürekli olarak üretilen bir sıvı (aköz hümor) mevcuttur. Bu sıvı, aynı zamanda sürekli olarak boşaltıcı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, bu kanallarda tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkar. Tıkanıklık yapısal olabilir ya da başka göz hastalıklarınca tetiklenir. Göziçi sıvısının yeterli boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir, yükselen göziçi basıncı da göz siniri hücrelerinin beslenmesini bozar. Göz siniri hücreleri artan basınç nedeniyle hasar görerek yavaş yavaş ölür. Başlangıçta görme alanında daralma (bir dürbünden bakmaya benzetilebilir) ortaya çıkar, hastalık kontrol altına alınmazsa zamanla tam görme kaybı oluşur.

Glokom neden tehlikeli bir hastalıktır ?

  • Glokom genellikler hasta tarafından farkedilmesi güç,sinsi bir hastalıktır.

  • Genetik olarak geçebilir

  • Glokomun yarattığı hasar geri döndürülemez

  • Glokoma bağlı körlük tedavi edilemez.

  • Glokom sıkı ve dikkatli bir takibe rağmen ilerleyici olabilir.

Glokom kimlerde görülür ?

Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilir. Toplumda 40 yaş üzerinde %2 ,60 yaş üzerinde %10 oranında görülür. Glokom herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak 40 yaşın üzerinde olanlar, ailesinde glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı, hipertansiyonu, ve immünolojik hastalığı bulunanlar glokomun daha sık görüldüğü grupta yer alırlar. 

Ailemde Glokom varsa ne yapmalıyım ?

   Glokomun bazı türleri ailesel geçiş gösterir. Ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerin bu hastalığın görülmesi açısından normale göre 8 kat daha fazla risk altındadır.Özellikle yakın akrabanızda glokom varsa sizin de göz doktorunu ziyaret etmenizde fayda vardır. Doktorunuz size muayene ettikten sonra riskinizi ve kontrol sıklıklarını söyleyecektir.

Glokom nasıl tedavi edilir ?

   Glokomun öncelikli tedavisi medikaldir.Yani doktorunuz damlalarla göz tansiyonunuzu düşürerek kontrol altına almaya çalışır.Duruma göre ilaç sayısı 3 e kadar arttıralabilir.Glokomun bazı tiplerinde ilaçtan önce lazer tedavisi gerekebilir.İlaç ya da lazer tedavisine cevap vermeyen glokom olgularında son tedavi şansı cerrahidir. Hastanın durumuna göre ilaç veya lazere başvurmadan cerrahi tedavi de önerilebilir. Trabekülektomi adı verilen glokom ameliyatı hastanın ilaç ihtiyacını ortadan kaldırır ve göz tansiyonunu düşürür.

 

Trabekülektomi ameliyatı nedir?

Trabekülektomi esas olarak göz içi sıvısının sıkıştığı alandan, gözün başka bir boşluğuna gider yapılarak akışının sağlanması ameliyatıdır.Göz içi sıvısı sıkışıp göz basıncını arttıracağına diğer bir boşluğa kaçarak basınca sebep olmadan emilir.Bu da ilaçsız olarak göz içi basıncında düşüşe sebep olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)