GÖZ TEMBELLİĞİ NEDİR?
Yazar Murat Ünlüzeybek • Göz Doktoru • 5 Aralık 2018 • Yorumlar:
Göz Tembelliği Nedir?
Göz tembelliği ya da tıbbi ismiyle ambliyopi ‘ambly’ ve ‘ops’ kelimelerinden üretilmiş olup ‘donuk göz’ anlamına gelmektedir. Tek veya çift taraflı olarak, gözde ve arka görme yollarında organik(yapısal) bir bozukluk olmaksızın, şekilli görme yoksunluğu ve/veya anormal binoküler etkileşim nedeniyle en iyi düzeltilmiş görme keskinliğinin düşük olmasıdır.
Yapılan çalışmalarda ambliyopi sıklığının %1,6-3,6 civarında olduğu tesbit edilmiştir.
Ambliyopinin nedenleri / sınıflaması:
1. Şaşılık Ambliyopisi: Kayması olan çocuklarda kayan gözde görülen görme azlığıdır. En fazla sabit olan içe kayma olgularında ortaya çıkar. Yukarı-aşağı eksende olan şaşılıklarda ambliyopi gelişme şansı çok daha azdır.
2. Refraktif Ambliyopi
a) Anizometropik ambliyopi(iki gözün farklı kırma kusuru olması), burada her iki göz arasındaki numara farklılığı 1.5-2 diyoptri üzerinde ise ambliyopi gelişiminden söz edilebilir.Hipermetrop ve astimat kırma kusurlarında ambliyopi gelişimi miyopiye göre daha fazladır. Miyopide bu değer 3 diyoptrinin üzerindedir.
b) Ametropik amliyopi(her iki gözde aynı oranda yüksek kırma kusuru bulunması) örneğin her iki gözde 7 numara hipermetropi veya 8 numara miyopi varlığı
3. Deprivasyon ambliyopisi (görme uyaranından yoksun olma), retina uyarının gitmesine engel olacak göz kapağı düşüklüğü (pitoz),kornea denilen saydam tabakaya ait opasiteler,katarakt vb lense ait problemler, retinayla ilgili problemler gibi.
4. Kombine ambliyopi, bu nedenlerden bir veya birkaç etkenin birlikte bulunması
Bu etkenler sonucunda retinada görüntünün net oluşmaması görmenin hızlı geliştiği bebeklik ve çocukluk yıllarında ambliyopi ile sonuçlanmaktadır. Ambliyopinin önlenmesi ve binoküler görmenin sağlanması özellikle nöral sistemin henüz esnek olduğu ilk iki senede kritik önem taşımaktadır.
Ambliyopinin nedeni olarak %50 anizometropi, %19 şaşılık, %27 kombine ve %4 deprivasyon gösterilmiştir. Okul öncesi çocuklarda etken daha çok şaşılık olurken okul döneminde ise daha çok anizometropik ambliyopi karşımıza çıkmaktadır.
Tanı:
Tam bir oftalmolojik muayenede herhangi bir organik patoloji saptanmamasına rağmen görmenin artırılamadığı durumda ambliyopi tanısı konulur.
Genellikle hiçbir semptoma yol açmadığı için sadece taramalarda saptanabilir.
Ambliyopi tedavisinin erken yaşlarda daha başarılı olması nedeniyle taramaların daha erken yaşta ve yaygın olarak uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle taramalar doğumdan sonra 3-6 ayda, 3 ve 5 yaşında yapılmalı ve şüpheli olgular göz hekimleri tarafından değerlendirilmelidir.
Ayrıca ebeveynler erken doğum, şaşılık, tercihli bakış varlığı, gözlerde titreme, televizyonu yakından izleme, anormal baş pozisyonu varlığı, ailede önemli göz problemleri ve göz tembelliği olması durumunda, kırmızı reflenin olmadığı durumlarda, göz kapağında ciddi düşüklük varlığında, beyaz göz varlığı gibi şüpheli durumlarda bir göz hekimine müracaat etmelidirler.
Tedavi:
Ambliyopi tedavisinde nedene yönelik girişim esastır. Şaşılık ambliyopisinin gelişimini önlemek amacıyla hastalara en erken ve doğru zamanda şaşılık tedavisi/ameliyatı planlanmalıdır. Deprivasyon ambliyopisi diğer tiplere göre daha hızlı ortaya çıkmakta olup bu durumlar uygun yöntemlerle tedavi edilmelidir. Örneğin bebeklik dönemi kataraktlarının en erken zamanda ameliyat edilmesi,ciddi pitozislerin erken dönemde ameliyat edilmesi gibi.
Sıklıkla etken ileri derecede refraksiyon kusurları olup, bu durumun uygun gözlük veya kontakt lenslerle düzeltilmesi gerekir. Bu temel yaklaşımlar hastaların önemli bir bölümünde başka girişime gerek bırakmadan ambliyopiyi düzeltebilir.
Refraksiyon kusurunun düzeltilmesini takiben yaklaşık 16-20 hafta sonra ambliyopi hala yeterli düzelmediyse çocuğa genellikle kapama tedavisi başlatılır. Bu tedavide sağlam göze görsel uyarı gelmeyecek şekilde bir yapıştırıcı ile göz kaş ve yanak hizasından kapatılır. Kapama süresi 20 dakika ile tam gün arasında değişmekte olup ambliyopinin derinliği ve hastanın yaşına göre ideal yöntem göz hekimi tarafından saptanır. Uzun süreli kapama tedavisi kısa süreliye göre daha hızlı iyileşme sağlamasına rağmen sonuçta ulaşılan başarı aynıdır. Son yapılan çok merkezli çalışmalar 3-7 yaş grubunda derin ambliyopide günde 6 saat, orta ambliyopide ise 2 saat kapamanın çoğu olguda yeterli olduğunu göstermiştir. Kapama tedavisi esnasında yakındaki hedeflerle çalışma yapılması tedavinin başarısını artırmaktadır. Kapama tedavisinin en son kaç yaşa kadar etkili olduğu bilinmemekle beraber, çocuklar 12 yaşa kadar tedaviye olumlu cevap vermekte, 13-17 yaşları arasında ise sadece daha önce hiç tedavi yapılmamışsa fayda görebilmektedirler.
Kapama tedavisi esnasında cilt alerjisini önlemek için allerji yapmayan bantların kullanılması gerekir. Gözlük üzerinden yapılacak kapamalar, çocukların kolaylıkla sağlam gözleriyle kopya çekebilmeleri nedeniyle arzu edilen başarıyı sağlamaz. Ayrıca bu amaç için son zamanlarda geliştirilmiş digital akıllı gözlükler de kullanılabilmektedir.
Kapama tedavisi özellikle sosyal kimliğini kazanmış çocuklarda önemli bir psikolojik baskı oluşturabilir. Bu durumda kapama tedavisine okul saatleri dışında devam edilebilir. Kapama tedavisinin etkisini artırmak için çocuğun yakında okuma, boyama veya bilgisayar oyunları ile uğraşması desteklenmelidir. Çocuğun kapama tedavisine uyum sağlanması için hekim, aile ve çocuk arasındaki işbirliği çok önemlidir.
Kapama ambliyopi tedavisinde en etkili ve hızlı sonuç alınan yöntemdir. Kapama tedavisindeki en büyük sorun hasta ve ailesinin uyumudur. Kapama esnasında yakın aktivite tedavinin etkisini artırmaktadır. Yeterli görmesi olan çocuklar kapama esnasında bilgisayar oyunlarını kolaylıkla benimserler.
Kapama tedavisine alternatif olarak sağlam gözün farmakolojik veya optik yöntemlerle akomodasyonunu yani yakını görmesini engellemek(penelizasyon) mümkün olabilir. Hastanın refraksiyon kusuru ambliyop gözde en iyi şekilde düzeltilirken sağlam göze daha az düzeltme yaparak optik penalizasyon da eklenebilir. Bu tedaviler derin olmayan ambliyopide kapama tedavisine eşdeğer başarı sağlayabilir. Farmakolojik penalizasyon kapamaya göre daha geç düzelme sağlamakla birlikte uygulama kolaylığı bakımından aileler ve çocuk tarafından daha kolay kabullenilmektedir.
Ambliyopi tedavisi sonucunda iki gözde de tam görme sağlansa bile tedavi kesildikten sonra ambliyopi tekrarlayabilir. Bu nedenle ambliyop çocuklar yaklaşık 10-12 yaşlarına kadar takip edilmeli ve gerekirseidame tedavialmalıdırlar.
Ayrıca yetişkin çağda olan ambliyop hastaların tedavisinde nörovizyon denilen görme uyarılması sağlayan yaklaşık 40-50 seans boyunca hergün uygulanan bilgisayar destekli yazılımlarla da görme keskinliğinde artış sağlanabilmektedir.
Yine uygun yaş gurubunda seçilmiş hastalarda yüksek anizometropik refraktif hataların giderilmesi amacıyla kontakt lens uygulamaları, PRK- Lasik ya da göz içi lens ameliyatı uygulamarı gibi değişik tedavi alternatifleri yer almaktadır.
Akupunktur tedavisinin refraktif ve/veya şaşılık ambliyopisi olan olgular üzerinde en az kapama tedavisi kadar etkili olduğu gösterilmiştir. Akupunkturun etki mekanizması kesin olmamakla birlikte, doğru noktalara uygulandığında görme korteksini yapılandırdığı düşünülmektedir. Akupunktur serebral ve oküler kan akımını arttırarak, retinal büyüme faktörlerinin salınımını uyararak ve santral sinir sisteminde metabolik değişikliklere yol açarak etkili olabilmektedir.
Makulaya uygulanan düşük doz lazer tedavisinin adölesan ve erişkin ambliyopisi olan olgularda görme keskinliğini arttırdığı gösterilmiştir.
Video-oyunlar, mavi/kırmızı ışıkla uyarı da ambliyopi tedavisinde denenmiş tedavi yöntemleridir.
Prognoz:
Ambliyopi tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler olgunun yaşı ve tedavi başlangıcındaki görme keskinliğidir. Olgu ne kadar küçük ise daha kısa sürede daha iyi sonuca ulaşmaktadır. Teşhis konduğundaki görme keskinliği ne kadar düşükse sonuç daha başarısız olmaktadır ve daha uzun süreli tedavi gerekmektedir.
Ayrıca ambliyop çocuklarda, gözlük kullanımı ve kapama çocukta kendini diğerlerinden farklı hissetmeye ve özsaygıda azalmaya neden olmaktadır. Bunlar da hastanın tedaviye uyumunu etkilemektedir.
Gözlerinizin ışığı hiç sönmesin! Mutlu, huzurlu ve sağlıkla kalın.