Grip olan çocuk okula gönderilmemeli
Yazar Zeynel Abidin Taşbaş • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 18 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Okula giden çocuklar için en büyük tehlike bulaşan hastalıklardır. Soğuk hava şartlarının etkisiyle de grip, üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklar arasında hızla yayılıyor. Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Taşbaş havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların tam olarak sağlanamadığı okul-kreşlerde çocuklardaki bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam oluştuğunu, okulda çocukların birbirleriyle yakın temasta olması da hastalıkların kolayca yayılmasına neden olduğunu hatırlattı, grip ve okulda bulaşan diğer hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Okulda bulaşan hastalıklar deyince en başta soğuk algınlığına neden olan gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, solunum yoluyla bulaş olmakta ve ateş, öksürük, halsizlik, kırgınlık ile seyreden bir hastalıktır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, kapalı alanların uygun zamanlarda havalandırılması ile önlenebilir.
Okulda bulaşan hastalıklar için el temizliği çok önemli
Gribal enfeksiyonlar sadece solunum ve hava yoluyla değil, elle de bulaşabilir. Bu yüzden el temizliğine dikkat etmek gerekir. Okulda bulaşan hastalıklar için koruyucu önlemlerin başında tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gelir.
Hasta çocuk okula gönderilmemeli
Okulda bulaşan hastalıklar yayılmasın diye, yayılmasını önlemek için, bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre boyunca okula gönderilmemelidir. Ayrıca çocuğunuzda herhangi bir hastalık ortaya çıktığında, okul yetkilileri bu durumdan haberdar edilmelidir. Hastaya yakın diğer çocuklar takibe alınarak hastalığın yayılmasını engelleyecek tedbirler alınabilir.
Okulda bulaşan hastalıklardan korunma yolları
•Sık sık el yıkamak evde ve okulda hastalıklardan korunmanın en basit ve en etkili yoludur.
•Su şişelerini, yemeklerini ya da diğer kişisel eşyalarını paylaşmasını engelleyin. Aynı şey şapkalar ve bereler için de geçerlidir. Eğer çocuğunuz kalemini, keçeli kalemini ya da diğer eşyalarını paylaşırsa bunları ağzından uzak tutmasını isteyin.
•Hasta kişilerden uzak durmasını öğütleyin. Yanında oturan ya da beraber oynadığı arkadaşındaki hastalığın kendisine de geçebileceğini anlatın.
•Mendiller tek kullanımlık olarak tüketilmeli. Öksürdüğünde ya da hapşırdığında ağzını ve burnunu kapatmasını öğretin. Çantasında ya da sırasında bulunması için bir paket kağıt mendil verin.
•Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketilmeli.
•Düzenli olarak uyumaya dikkat etmeli.
•Çocuğun kıyafetleri mevsim normallerine göre seçilmelidir.
•Çocuğunuzun eksik aşısı kalmasın.
Okulda Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları
Okulda bulaşan döküntülü hastalıklardan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak için Sağlık Bakanlığı tarafından rutin olarak aşı yapılmaktadır. Okulda bulaşan hastalıklar içinde önemli olan suçiçeği de bulaştırıcılığı en yüksek viral enfeksiyondur. Ancak zamanında yapılan aşılama ile hastalığa karşı korunma sağlanabilmektedir.
Okulda bulaşan hastalıklar arasında önemli yeri olan sarılık yani hepatitlerdir. Özellikle hastalıklı dışkı bulaşmış yiyeceklerle ağız yoluyla geçen A tipi sarılık okul çocuklarında sık rastlanılmaktadır. Sarılıktan korunma yollarının başında gıda ve el temizliği gelmesine rağmen yüzde yüz korunmak için mutlaka aşı yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından hepatit A aşı takvimine alındı, ancak hepatit A aşısı eksik olan okul çocukları mutlaka 6 ay arayla iki doz şeklinde aşılanmalıdır.
Uyuz, bitlenme gibi hastalıklar da okul çocuklarının karşılaştığı önemli sorunlardandır. Bu hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak tedavi edilmeleri gerekir.
Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları (parazitler) da görülebilmektedir. Açıkta uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtiler görülür.