Gülümseme Tasarımı

Yazar Çiğdem Paşalı UçkanOrtodontist • 30 Kasım 2017 • Yorumlar:

Gülümseme Tasarımı nedir?

Günümüzde insan ilişkilerinde ilk izlenimin önemi yadsınamaz. Özellikle iyi bir gülüş hem kendi özgüvenimizin iyi olamasını hem de çevremizin bizim hakkımızdaki düşüncelerinin olumlu olmasını sağlayacaktır.

Yapılan araştırmalar konuşma ve gülme sırasında karşımızdaki insanların dişlerine odaklandığımızı göstermektedir. Nasıl hoş olmayan bir gülümseme karşımızdaki insanlarda negatif duygular oluşturuyorsa güzel bir gülümseme de iletişimde başarıyı getirecektir.

İdeal gülümseme nedir?

Öncelikle insanların gözüne hoş gelen, kendimizinde beğendiği yüzün bütünüyle tam olarak uyumlu ve en önemlisi doğallığını kaybetmemiş bir gülümsemedir.

İdeal bir gülümsemeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Cinsiyet; Kadın ve erkeğin anatomisi farklıdır bu farklılık gülüş dizaynınada etki etmektedir. Erkeklerde hatlar daha keskin ve belirginken kadınlarda bu hatlar daha siliktir. Kadınlarda gülme hattı kavisli iken erkeklerde gülme hattı daha düzdür. Kadınlarda dişlerin köşeleri daha yuvarlak iken erkeklerde bu köşeler daha düzdür. Bayanlarda ön iki diş daha belirgin ve uzundur.

Yüz şekli hakkındaki klasik bilgi, yüz şekli ile dişlerin formlarının benzer olması şeklindedir. Ancak bazen yapılacak ufak değişikliklerlerle daha iyi sonuçlar alınabilir. Mesela oval yüzlü bir kimseye yapılacak olan uzun dişler yüzün daha uzun ve zayıf görünmesini sağlayacaktır.

Yaş; yaşlanmayla beraber dişlerimizin renginde koyulaşma, diş boyunda kısalma ve diş yüzeyinde düzensizlikler meydana gelir. Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler dişlerin aralarının açılmasına neden olmaktadır. Yaşlanmanın etkilerini silmek için dişlerin renginin açılması, diş eti kaybına bağlı olarak meydana gelen aralıkların protezler yardımıyla kapanması, eksik dişlerin ve diş düzensizliklerinin giderilmesi gerekir. Eksik dişlerin telafi edilmesi hem konuşmanın düzelmesine hem de yanak ve dudak bölgesindeoluşabilecek çökmeleri engelleyecektir.

Dudaklar, yaşlanmayla beraber üst dudağımız aşağıya doğru sarkar, üst dişler daha az görünürken alt dişlerimiz daha fazla görünür. Dikey boyuttaki azalmaya bağlı olarak çene uçları birbirine yaklaşır ve dudaklar birbiri üzerine kapanır. Dudaklar dişlerimizi çevreleyen çerçeveler gibidir. Dudakların uzun, kısa, kalın ve ince oluşuna göre dişler düzenlenir ve kusurlar bu şekilde giderilmeye çalışılır.

Diş etleri dişlerimizi çevreleyen en önemli bileşenlerdir. Ne kadar güzel dişlerimiz olursa olsun diş etlerimizdeki problemler bütün bu güzelliği bozacaktır. Diş eti iltihabına bağlı olarak diş etlerindeki şişme, kızarıklık ve parlak görüntü bütün estetiği etkileyecektir. Bazı durumlarda da diş etleri olması gerekenden fazla gözükür, gummy smile adını verdiğimiz bu olguda diş etleri yeniden konturlanarak gülümsememizi etkilemeyecek forma getirilir. Bazı durumlarda da diş etlerinin çekilmesine bağlı olarak dişlerin aralarında aralıklar meydana gelir. Bu gibi durumlarda da protetik restorasyonlarla gülümsemedeki problemler halledilmiş olur. Diş etinde özellikle esmer insanlarda koyu renkli pigmentasyonlar vardır. Bunlar lazer ile rahatlıkla giderilebilir.Diş etlerinde meydana gelen aşırı çekilmelerde diş etine ağız içinden alınan doku greftleri kullanılarak tedavi edilebilir.Diş hekimliğindeki gelişmelerle neredeyse her türlü estetik problem rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Önemli olan sorunların doğru tespit edilerek minimal tedavilerle maksimum estetiği sağlayabilmektir.

Dişlerimizin rengini otuz dakika gibi kısa bir süre içinde 4-5 ton açabilmekteyiz. Beyazlatmanın yeterli olmadığı durumlarda ise lamine, kron veya adeziv tekniklerle renk ile ilgili problemleri rahatlıkla çözebilmekteyiz. Tedavi anlayışımız her zaman doğal olanı korumaktır. Özellikle çapraşıklık problemlerinde öncelikle ortodontik tedavi ile problemi çözmeye çalışmakta, yeterli olmadığı durumlarda ise protetik çözümlerle tedavi edilebilmektedir. Koyu renkli dolguları diş rengindeki dolgularla değiştirerek gülme sırasında oluşacak kötü görüntüyü giderebiliriz. Burada diş rengindeki kompozit dolguları kullanabileceğimiz gibi porselen dolgular kullanarak da restore edebiliriz.

Form bozuklukları küçük aşındırmalar, adeziv tedaviler veya laminalar ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Ufak dokunuşlar ile çok güzel gülümsemeler oluşturulabilir. Özellikle yaşla beraber dişlerdeki aşınmalar düzensiz kenarların oluşmasına neden olmaktadır. Cosmetic contouring adını verdiğimiz işlemle kısa sürede problemeleri rahatlıkla çözebilmekteyiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)