Gülüş Tasarımı Nedir? Tedavi Süreci Nasıl Olur?
Yazar Can Binnetoğlu • Diş Hekimi • 26 Ağustos 2019 • Yorumlar:
Gülme: Yüz kasının yanı sıra, üst dudağı kaldırmaya neden olan zigomatik ve dudak kaslarını uyarması sonucu meydana gelen en önemli yüz ifadesidir.
Gülüş: Kişin dişler ve dudakların yapısı ve hareketiyle ortaya çıkan ruh halinin dışarı yansımasıdır.
Gülüş Tasarımı: Diş eti operasyonu, köprüler, lamineler, bondingler, çapraşık olan dişlerin düzeltilmesi, dudak şekillendirme gibi tekniklerle altın oranlara uyarak kişiye özgü bir gülüş oluşturulmasıdır.
Gülüş Tasarımında birçok tedavi uygulanmaktadır. Örneğin;
-
Ortodondik Tedaviler
-
Diş eti simetrisi
-
Lamina porselenler
-
Zirkonyumlar kaplamalar
-
İmplant uygulanması
-
Beyazlatma
-
Bonding
Tedavi Süreci nasıl olur?
Gülüş tasarımı yapılırken kişinin istekleri göz önünde bulundurarak, dişlerin olduğu bölge(beyaz estetik )alanı, diş etlerinin bulunduğu bölge( pembe estetik) alan değerlendirilir. Klinik ve Radyografik değerlendirme yapılır. Fotoğraflar çekilerek diş ve diş etlerinin seviyesinin nerde olması gerektiği değerlendirilir. Bundan sonra tedavi planı tamamlanmış olur.
Mock-up çalışma nedir?
Tedavi öncesinde dişlerden alınan ölçülerle yapılacak dişlerin plastikten deneme modelleri yapılır. Bu dişler takılacak dişlerin birebir aynısıdır ve ağza yapıştırılabilir. Kişi bu dişleri aynada görüp ilerde yapılacak protez hakkında bilgi sahibi olur ve gerekli değişikleri isteyebilir.
Gülüş tasarımı yapılırken dikkat edilecek kriterler nelerdir?
Cinsiyet
Erkek ve kadınların diş yapı ve şekilleri farklıdır. Erkeklerin dişleri daha köşeli, kare bir yapıdayken kadınların diş yapıları daha yumuşak ve kavisli yapıdadır. Kadınların gülme hattı alt dudağa paralel takip ederken erkeklerde gülme hattı daha düz olur.
Yaş
Yaşla birlikte üst dudağın sarkması, dişlerin aşınması ile birlikte üst dişlerin görünümü azalmakta, alt dişlerin görünümü artmaktadır. Yapılan ideal bir tasarım ve tedavi sonunda kişiler üst diş ve diş etinin görünürlüğü artırılarak daha genç ve çekici bir görünüm kazanır.
Diş eti şekli
Gülüş sırasında gözle görünen diş eti seviyesi çok önemlidir. Diş etlerinin ideal seviyesinden fazla görülmesi kişinin çekiciliğini azaltırken, az gözükmesi gülüşte doğallıktan uzak bir durum ortaya çıkaracaktır. Diş eti konturunu sağlamak için günümüzde lazerler, koter kullanılmaktadır.
Dudaklar
Dudakların, şekli, köşelerinin simetrisi, dudakların dişlerle uyumu güzel bir gülüş estetiğinin oluşturulmasında yardımcı olur. Gülüş sırasında alt dudakta meydana gelen kavis üst dişleri takip etmelidir. Ayrıca gülüş sırasında iki dudak arasındaki mesafeyle dişlerin boyutları uyum içinde olmalıdır.
Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kişilerin tercihleri göz önüne alınacağı için tedavi süresi kısa veya birkaç ay uzun olabilmektedir. Kişinin sorunlarını diş ve dişetleri kapsıyorsa birkaç haftada tamamlanabilir, eğer ki tedavi içerisinde ortodontik tedavi varsa 6 ay kadar sürebilir.