Gülüş Tasarımı Nedir?
Yazar Mehmet Türktunç • Ağız Ve Diş Sağlığı • 14 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Gülüş tasarımı hastanın hayal ettiği ve kendisinde görmek istediği gülüşün kendisine uygun ve doğal olacak bir şekilde planlanarak gülüşünün yenilenmesi işlemidir.Gülüş tasarımı yapılırken hastanın yüz şekli, ten rengi, dudaklar, dişler ve diş etleri gibi çevre dokular dikkate alınırak altın orana göre uygulanması gerekmektedir. Gülüş tasarımı, doktorluk ile sanatın beraber uygulanarak, kişiye özel ideal gülüşü yenilemektir
Hastaya bağlı birçok etken tedaviye yön verdiği için gülüş tasarımı kesinlikle kişiye özel olarak hazırlanan bir uygulamadır. Bu tasarım eğer kişiye özel bir şekilde hazırlanmaz ise, estetikten bahsetmek mümkün olmaz. Herkese aynı dizaynla oluşturulan bir tasarım sonucunda ortaya çıkan sonuç çok yapay olur ve güzel bir görünüm elde etmek imkansızdır.
Kişiye göre bazen yalnızca diş beyazlatma ile hastanın gülüş estetiği sağlanılabilirken, bazı kişilere göre de birkaç dişe müdahale etmek gerekebilir. Hatta arka dişlerini kaybetmiş olan kişilerin arka dişlerine ve yanaklara yapılacak destek ile gülüş estetiği sağlanabilir.
Gülüş tasarımında dişlerin diğer dişlerle ve dişlerin diş etiyle olan uyumu da oldukça önemlidir. Bu uyum altın oran esas alınarak yapılır.aynı zamanda cinsiyet de dişlerimizin şeklini etkileyebilmektedir.Mesela kadınların öndeki iki dişin çok az daha uzun olması, erkeklerde ise, dişlerin homojen bir şekilde dağılması gibi farklılar da dikkate alınmalıdır.
Hekim hastanın yüz şekli, ten rengi, güldüğünde oluşan dudak şekli gibi bir takım kriterleri kaydederek buna göre bir gülüş tasarımı planması yapılır. Bu veriler ile birlikte diş formu, diş boyu, diş dizilimi planlanıp, laboratuar ortamında bir takımı çalışmalar gerçekleştirilerek prova aşamasına geçilir. Bilgisayar ortamında planlanan görüntü elde edilir ancak bilgisayardaki görüntü bize kesin bir bilgi vermez. Çünkü hasta güldüğü zaman, konuştuğu zaman ve yan döndüğü zaman yapılan çalışmanın sonucunu en net hasta ağzında değerlendirebilir. Bu nedenle hekimin hastanın dişlerine yapıştırma yapmadan önce, hesaplanan model üstünden alınan ölçü ile hastanın ağzında planlanlamayı değerlendirmesi gerekmektedir.Bunun sonucunda hem hasta hem hekim açısından planlamış olan gülüş tasarımı tam olarak değerlendirip bittiğinde ortaya çıkacak sonuç görülmüş olur.