Gülüş Tasarımı
Yazar Zehra Fırtına Ekincioğlu • Diş Hekimi • 26 Mart 2019 • Yorumlar:
Estetik bir diş hekimi çenenizden diş etinize, diş renginizden dişinizin boyutuna kadar bir bütün halinde dişlerinizi tasarlayabilir
Gülüş tasarımı yüzünüzün görünümünü, cilt tonunuzu, saç renginizi, dişinizi (renk, genişlik, uzunluk, biçim ve diş görünümü), diş eti dokunuzu ve dudaklarınızı; ideal gülüşünüzü geliştirmek için ele alır. Gülüş tasarımı pek çok nedenle yapılır ve size ait olan hususlara göre düzenlenir. Gülümsemeniz ya da dişlerinizle ilgili beğendikleriniz ve beğenmedikleriniz neler? Estetik diş hekiminizin sizinle beraber gözden geçireceği ve bir gülümseme makyajıyla geliştirilebileceği bazı gülüş özellikleriniz aşağıdakiler olabilir:
Diş rengi:
Gümüş ya da amalgam diş dolguları, doğal diş rengiyle aynı kompozit restorasyonlarla yer değiştirebilir. Bu arada diş beyazlatma da lekeli dişlerinizin rengini düzeltebilir. Diş rengi ve tarama, çeşitli prosedürlere hazırlanırken ve bunlar değerlendirilirken işe yarayan önemli hususlardır; bu prosedürler arasında porselen dişler, köprüler, kompozit birleştirme ve diş implantları yer almaktadır. Dişinizin rengini ele alırken, koyu ya da rengini kaybetmiş dişlerin yaşlı bir ağız anlamına geldiğini unutmayın. İyi biçimlenmiş parlak ve beyaz dişlerden oluşan bir gülümseme daha genç bir görünüm demektir. Diş hekiminizin diş beyazlatma için seçtiği ton, yüz ve saçınızın rengi ve tonuyla alakalı olarak dikkatlice ele alınır.
Hizalama ve mesafe bırakma:
Eğri büğrü olan, birbirinin üstüne geçmiş ya da aralarında boşluk olan dişler; ortodonti ya da Invisalign aracılığıyla düzeltilip hizalanabilir ve kaplamayla geliştirilebilir.
Kayıp dişler:
Bir ya da daha fazla diş eksikliğinde gülümsemeniz, görünümünüzü olumsuz etkileyebilir, aynı zamanda ısırmanızı etkiler ve çürümelere neden olabilir. Bunların yerine yenilerini koymak, ağız sağlığının ve yüz estetiğinin önemli bir parçasıdır. Eksik olan dişler; implantlarla, köprülerle veya takma dişlerle değiştirilebilir.
Uyum ve denge:
Eşit olmayan, kırık ya da çatlak dişler daha güzel bir görünüm için estetik olarak birleştirilebilir ve gülüşünüzün genel kontuvarını iyileştirmek için düzeltmeler yapılabilir.
Dolgun dudaklar, gülüşler ve yanaklar:
Biçimsiz veya yaşlanan bir yüz, gülüş tasarımı kategorisindeki belli başlı prosedürlerle geliştirilip yenilenebilir; ortodonti ve/veya ağız çene ve yüze ilişkin cerrahi de buna dahildir. Estetik diş hekimi sizinle beraber çalışarak bu süreçte tam olarak neyi elde etmek istediğiniz hususunda bir plan tasarlayacaktır. Gülüşünüzün estetik sınırları içinde dişlerinizin renk, hizalanma ve dengesine ek olarak (güldüğünüzde görünen üst ve alt diş kısımları); estetik diş hekiminizin dikkate alacağı ve gülüş tasarımını ona göre yapacağı başka unsurlar da vardır. Bunlar arasında şunlar yer alır:
Diş uzunluğu:
Uzun dişler, kişiye daha genç görünüm katarlar. Yaşlandıkça yıpranmalar artar ve dişleriniz kısalır; yine diş etinin gülünce fazla görünmesi de dişlerinizin daha kısa görünmesine neden olabilir. Kısa dişler için gülüş tasarımı tedavisine; öndeki iki orta dişin, kompozit birleştirme ya da porselen kaplamalarla yeniden biçimlendirilip uzatılması dahildir. Eğer gülüşünüz dişlerinizi kaybetmişsiniz gibiyse, estetik diş hekiminiz diş eti çizgisini düzenleyecek bir tedavi sunacak ve lazer dişçilik prosedürlerini kullanarak dişlerinizin görünümünü uzatacaktır. Gerekliyse, dişlerinizin üst kısmının uzatılması için de bir periodontiste başvurabilirsiniz.
Gülümseme çizgisi:
Gülümseme çizgisi, üst kısımdaki dişlerinizi bir yandan diğer yana doğru takip eden bir çizgidir ve gülümsediğinizde alt dudağınızın kıvrımıyla aynıdır. Bu standart referans noktası, gülüş tasarımı için yeni dişlerinizin ne kadar uzun olacağını belirlemenize yardımcı olabilir.
Diş oranları:
Estetik diş hekiminiz dişlerinizi muayene ederek, birbirleriyle doğru bir orantı içinde olup olmadıklarını belirleyecektir. Pek çok kişi, gerçekten güzel bir gülüşün orta ön dişlerden birinin öne çıktığı ve 5'e 4 genişlik-uzunluk oranında olduğunu söyler. Bu oranlama, diğer dişlerin genişliğini ve uzunluğunu da estetik sınırlara yönlendirir ve gülümseme çizgisi dengeli durur.
Diş dokusu ve karakterizasyonu:
Gülüş tasarımı yapan estetik diş hekimleri, işlevsellikle estetiği harmanlarlar. Sanatçı bir diş hekimi üst dişlerinizi ya da kaplamalarınızı daha dişi ya da daha erkeksi bir görünüme ulaştırmak için gerekli çalışmayı yapar; doğal diş görünüşünü aynı fotoğraflarda gördüğünüz hale getirebilirler.
Gülüş tasarımı tedavisi planlama ve izlemesi
Estetik diş hekiminiz; dişlerinizi, diş etlerinizi, destek yapınızı ve diğer unsurları kapsamlı biçimde değerlendirecek ve gülüş tasarımı için uygun olup olmadığınızı belirleyecektir. Eğer değerlendirmeler sonrasında; yanlış hizalanmış çene yapısı veya diş eti kanaması gibi bir ağız sağlığı probleminiz olduğu sonucuna varılırsa, gülüş tasarımı öncesinde bir tedaviden geçmeniz gerekebilir. Kötü çene yapısı tedavisi genelde dişlerin çoğunu ya da tümünü içerdiğinden; buna tam ağız rekonstrüksiyonu ismi verilir. Tam ağız rekonstrüksiyonu uzun sürse de, hastalar ortaya çıkan dönüşümden çok memnun kalıyorlar.
Gülüş tasarımı için önizleme yapılır
Gülüş tasarımı sürecinin entegre bir parçası da, tedavi başlamadan önce potansiyel sonuçların değerlendirilmesidir. Estetik diş hekimleri, gülüşünüzde bekleyebileceğiniz değişiklikleri göstermek için size çeşitli diş teknolojileri sunabilirler. Örneğin; kaplamalar ve diş üstleriyle ilgili ağız sağlığı değerlendirmesi esnasında; estetik diş hekiminiz, diş laboratuvarı teknisyeniyle sizin prosedürünüzün gerekliliklerini görüşebilmek için bir kompozit modelden geçici diş oluşturabilir. Geçici modeller sayesinde, önerilen tedavi planıyla ortaya çıkacak sonucu görmeniz de sağlanır.