Gülüş Tasarımı

Yazar Özlem ÖzcanAğız Ve Diş Sağlığı • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Diş ve çevresindeki dokuların hastanın mevcut gülüş fotoğrafları kullanılarak bilgisayar yardımıyla; diş formları, boyutları, duruşları, dişeti seviyeleri üzerinde değişiklikler yaparak ideal bir gülüş tasarlama ve bu tasarlanan gülüşün dişlere uygulanacak işlemler (lamine, zirkonyum, full seramik) ile hastaya aktarılmasıdır.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır ?

Öncelikle hastadan çeşitli fotoğraflar, videolar ve dişlerin mevcut ölçüleri alınır. Bu kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılır ve dişlerin boyutları, formları renkleri üzerinde oynamalar yapılır, ayrıca bu aşamada diş etleride değerlendirilir, dişetlerinde seviye farklılıkları veya uzunluk var ise diş etlerinde de düzenleme yapılır. Diş ve etrafındaki dokuların mükemmel uyumu ve ideal gülüş tasarımı bu şekilde yapıldıktan sonra bu tasarım hastaya sunulur. Bu tasarım hastanın beğenisi ve beklentisini karşılıyorsa sıra digital ortamdaki gülüş tasarımının hastaya aktarılmasına gelir. Mevcut dişlerin durumuna göre bir planlama yapılır, tüm dişler mevcut ise lamine, dişlerde eksiklik var ise zirkonyum benzeri uygulamalar ile gülüş tasarımı hastaya aktarılır.

Kimlere Gülüş Tasarımı Yapılır?

Dişlerinin renginden, şeklinden, formundan, dişetleri ile uyumunda memnun olmayan herkese gülüş tasarımı uygulanabilinir. Estetik bir çalışma olduğu için gerekliliği hastaya bağlıdır. Hekim bu konuda yönlendirici olabilir. Hastanın istekleri ve beklentileri asıl referanstır.

 

Gülüş Tasarımı Ağrılı Bir İşlem midir?

Hastanın nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğu tamamen dişlerinin ve çevre dokularının durumuna bağlıdır. Örneğin sadece lamine ihtiyacı olan bir hastada basit bir pürüzlendirme işlemi yapılırken; diş eti seviyelemesi ve sonrasında köprü veya implant ihtiyacı olan hastalarda tedaviler ve uygulamalar değişiklik göstermektdir. Tüm bu işlemler lokal anestezi altında ve ağrısız sızısız yapılmasına karşın komplike tedavilerde operasyon sonrası için hekimden gerekli bilgiler alınmalıdır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)