Günün En Önemli Öğünü: Kahvaltı
Yazar Sinem Yağmurcu • Diyetisyen • 14 Ekim 2019 • Yorumlar:
Beslenme alışkanlıklarımız sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşam sürmemizi etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar sonucu da gün içinde bedensel ve zihinsel yorgunluk, unutkanlık, huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu yüzden günlük tempomuza başlamadan önce günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı ihmal etmemek hem gün içerisinde performansımızı arttıracak hem de gece boyu yavaşlamış olan metabolizmamızı yeniden hızlandıracaktır.
Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar olan yaklaşık 10-12 saatlik bir açlık durumunda metabolizmamız yavaş çalıştığı için güne başlangıç öğünü olan kahvaltının kaliteli ve besleyici değeri yüksek gıdalarla yapılması gerekiyor. Kahvaltı yapmadan güne başlandığında zayıflamanın daha zor gerçekleştiği hatta bir sonraki öğünlerde vücudun daha fazla yağ depolamaya yatkın olduğu belirlenmiştir. Bu durumda sağlıksız kilo alımı ve düzensiz yağlanmaya neden olur.
İnsan vücudu gün içerisinde temel beyin fonksiyonlarını gerçekleştirmek için glikoza ihtiyaç duyar. Sabahları kahvaltı öğünü düzenli olarak gerçekleştirilirse kan şekerimiz düzenli olarak yükselerek kaslarımızın ve beynimizin ihtiyaç duyduğu glikoz vücuda alınır. Bu da gün içerisinde daha dinamik, enerjik çalışmamızı sağlamakla birlikte ani acıkmalarıızı da engeller.
Özellikle annelerin dikkat etmesi gereken bir durum da okul çağı çocuklarda kahvaltı alışkanlığının kazandırılmasıdır. Çocukların gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan karbonhidrat, yağ, protein ve vitaminlerin yeterli ve düzenli beslenme ile sağlanması gerekir. Bunun için de annelere düşen görev bütün bu besinleri çocuklarına onların sevebileceği şekilde süslü bir kahvaltıyla yemelerini sağlamaktır.
Düzenli ve dengeli bir kahvaltının faydaları
Her sabah düzenli ve sağlıklı bir kahvaltı tabağı bizim kan şekerimizin gün içerisinde dengede kalmasını sağlar.
Kilo kontrolüne yardım eder ve araştırmalara göre kahvaltı öğününü atlayanların daha kolay kilo aldığı ve daha şişman bireyler olduğu ortaya çıkmıştır.
Uzun süreli bir açlık sonrası yavaşlayan metabolizmamızın hızlanmasını sağlar.
Sinir sistemimizin çalışması için faydalıdır.
Güne enerjik, dinamik ve mutlu başlamamıza yardımcı olur.
Okul çağı çocuklarda dikkat ve başarıyı etkilediği yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Sağlıklı bir kahvaltı nasıl olmalıdır?
Sağlıklı bir kahvaltı karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral gibi besin ögelerinden zengin olmalıdır.
Karbonhidrat olarak ekmek kahvaltının vazgeçilmezidir. Ancak ekmek ve ekmek grubuna giren besinlerde tam tahıllı ekmekler veya tam tahıllı kahvaltılık gevrekler doğru tercihler olacaktır. Poğaça, açma gibi hem işlem görmüş karbonhidrat içermesi hem de yağ içeriklerinin yüksek olması nedeniyle sağlıksız tercihlerdir.
Protein kaynakları olarak süt, peynir, yumuta gibi kaliteli proteinleri içermelidir.
Kahvaltıda tercih edilecek mevsimine uygun bol taze sebzeler veya meyveler hem vitamin mineral ihtiyacımızı karşılaması hem de lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kahvaltıya katkı sağlar.
Kahvaltımızda reçel, bal,marmelat, sürülebilir çikolata gibi basit şekerlere yer vermemek kilo kontrolümüzü sağlamamıza da yardımcı olacaktır.