Hacamat (Kupa Tedavisi) Nedir?
Yazar Mehmet Çeliktan • Akupunktur Uzmanı • 17 Ocak 2021 • Yorumlar:
Hacamat nedir?
Vücutta biriken toksinler karaciğer böbrek akciğer ve lenf sistemi nedeniyle uzaklaştırılır.Bazı ağır metaller ve toksinler bağ dokusunda birikir.
Bağ dokusunda birikmiş ağır metallerin ciltte ufak kesiler yapıp kupanın vakumlanıp vücuttan uzaklaştırılması işlemine hacamat denir
Hacamat ne kadar sıklıkta yapılır?
Yılda en az 4 kez hacamat yapılmalıdır.Bin yıl önce ibni sina hiçbir sağlık sorunu olmayanın yılda asgari 2 kez yapılmasını önermiştir.
Günümüz şartlarında kullanılan organik olmayan gıdalar peketli ürünler, tarım ilaçları ,hava kirliliği nedeniyle toksin birikimi çok daha fazladır.O yüzden yılda iki kez yeterli olmayıp en az dört kez hacamat yapılmalıdır.
Hacamat ağrı yapar mı?
Hacamat işlemi başlamadan önce kupa ile 1-3 dakika vakum yapılır .Bu vakumlama ciltte dolaşımı arttırıp ağrı duyusunu azaltır.Cilt üzerine 5mm derinliğinde 1 cm uzunluğunda çizik şeklinde kesi atılır.Ağrı duyusu azalmış cilde yapılan bu hafif dokunmalar az ağrı oluşturur.
Hacamat hangi bölgelere yapılır?
Hacamat akupunktur noktalarına yapılır.Sırt ve belde akciğer, böbrek, karaciğer, kalp, kahil ve ürogenital oraganların temsil eden noktalara yapılır. Kafa tabanı hariç saçlı derinin olduğu her yere hacamat yapılabilir.Ayak tabanı hariç diz altı diz çevresi ve diz üstüne her noktaya hacamat yapılabilir.
Hacamattan sonra iz kalır mı?
Hacamatta kesilen cilt 5mm derinlik 1 cm uzunluğunda olduğundan hiçbir iz kalmadan 7-10 gün içinde yaralar iyileşir.Kantaron yağı kullanılırsa daha erken iyileşme sağlar
Hacamatı kimler yapar?
Hacamatı sağlık bakanlığı tarafından belirlenen üniversitelerde eğitimini başarıyla tamamlamış sertifikalandırılmış doktorlar tarafından yapılır.
Hacamatı neden doktor yapmalı?
İşlem esnasında oluşacak baş dönmesi bayılma gibi durumlarda ilk yardımı.,yara iyileşmeyi hangi dokuya kesi yapılacağını hijyen kurallarını ve steriliteyi ,hangi hastaya hacamat yapılıp yapılmayacağını en iyi doktor bilir.
Hacamat hangi durumlarda yapılır?
- Sünneti seniyye
- Tarama hacamatı
- Hastalık durumunda
Hacamat hangi durumlarda yapılmaz?
Hekim tarafından uygun görülmeyen kan sulandırıcı kulllananlarda,kan değeri 9 un altında olanlarda düşük tansiyon değeri olanlarda ,kadınların regl dönemlerinde.cildinde yaygın enfeksiyonu olanlarda hacamat uygun değildir.
Hacamat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Hacamattan asgari 1 gün önce ve hacamattan 1 gün sonra hayvansal gıdalar tüketilmemelidir.
- Hacamattan bir gün sonra duş alınabilir.
- Hacamat asgari 3 saat açlıkla yapılır.
- Kafa hacamatında saçların kesilmesi faydayı arttırır,ama saç kesilmeden de hacamat yapılabilir.
Hacamatta kaç kupa kullanılır?
Hacamattan önce hasta değerlendirilir tansiyon ölçülür muayenesi yapılır.En az 6 en fazla 12 kupa kullanılabilir.