Hafta Hafta Gebelik

Yazar Yeşim Bayoğlu Tekin • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:

5. hafta

Gebeliğin ultrasonografi ile tespiti ancak bu haftada mümkündür. Gebelik kesesi oluşmuştur. Ancak embriyo çok küçük olduğu için görülmeyebilir. Mikroskopik düzeyde organlar ve kalp gelişmeye başlamıştır. Gebelik kesesi 8-10 mm boyuttadır.

Anne adayı bu haftada hormonların değişimi ile birlikte göğüslerde hassasiyet hisseder. Karın ve kasık ağrısı, sık idrara çıkma ve halsizlik gibi şikayetler olabilir. Bu dönemde adet gecikmesi görüleceği için en sık gebelik tanısı bu haftada konulur. Daha önceden başlanmamışsa bu hafta mutlaka folik asit kullanmaya başlanmalıdır.

Gebeliğin en hassas dönemlerinden biri olduğu için sigara içiliyorsa mutlaka bırakılmalı, kronik hastalıklar ve bu nedenle kullanılan ilaçlar var ise gebelikte kullanımı yönünden gözden geçirilmelidir. Bebek için risk oluşturabilecek her türlü besin, içecek, temizlik , kişisel bakım ürünleri tercih edilmemelidir. Beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Kanama şiddetli kasık ağrısı gibi durumlarda hekiminizle mutlaka iletişime geçmelisiniz. Ağır egzersiz ve spordan kaçınmalısınız. Doktorunuzun önerisi dışında ilaç kullanmaktan sakının

6.hafta

Gebeliğin 6. Haftasında embriyonun boyutu bir pirinç tanesi kadardır. Yaklaşık 3-5 mm boyutunda olan embriyonun kalp gelişimi tamamlamış ve artık kan pompalamaya başlamıştır. Beyin ve sinir sistemi gelişmeye devam etmektedir. Bu haftada bebeğin kalp atımı ultrasonografi ile görülebilir. Kol ve bacak tomurcukları belirginleşir. Yüz bölgesinde doku katlantıları şekillenmeye başlar. Bebeğin etrafında amnion sıvısı görülür.

Anne adayında gebeliğe bağlı hormonal değişikliklerin etkisiyle duygusal dalgalanmalar görülebilir. Sabahları bulantı hissi kokulara hassasiyet, stres ve yorgunluğa bağlı baş ağrıları olabilir. Rahmin büyümesine bağlı kasık ağrıları olabilir. Mide şikayetleri ön planda ise ekşime yanma gibi sindirim problemleri yaşanıyorsa sık sık az az yemek yenmeli, yemekten sonra reflü riskini önlemek için yatış pozisyonuna iki saatten önce geçmemek ve akşam sekizden sonra besin tüketmemek gereklidir.

Kırmızı renkli kanamanız olması düşük riski açısından önemlidir. Sabah bulantılarına bağlı besin almakta problem yaşıyorsanız yataktan kalkmadan başucunuzda kraker beyaz leblebi gibi ürünlerle açlığınızı bastırarak yataktan kalka bilirsiniz.

7. hafta

Gebeliğin 7. Haftasında embriyo 9-11 mm boyutuna ulaşır. Kalp atımları doppler ile ultrasonografiden duyulabilir. Dakikada 105-120 atım civarında kalp kasılmaktadır. Kafa içi yapılar şekillenirken beynin bölümleri oluşmaya başlar. Kalbin gelişimi ile birlikte akciğer gelişim, kan plazma ve lenfatik sistem oluşmaya başlar. Yüz şekillenir, gözde pigment oluşumu başlar. Akciğer ve böbrek normal yerlerine yerleşirken tiroid dokusu gelişmeye başlar. El ve ayak tomurcukları büyümeye devam eder.

Annede bulantı hissi ve kusma devam eder. Genellikle ilk üç ay içinde bulantı kusma ortadan kalkarken bazzı gebeliklerde bu süreç doğuma kadar da devam edebilmektedir. Vajinal akıntının bir miktar artması görülebilir. Akıntının rengi beyaz ya da şeffaf renkli olup gebeliğe bağlı vajen mukozasında oluşan değişikliklere bağlı oluşur. Rahmin hızlı büyümesine bağlı olarak kasık, karın ve bel ağrısı olabilir. Memelerin boyutları büyümeye devam eder, göğüs uçları koyulaşır.

Bu haftada vajinal kanama olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

8. hafta

Gebeliğin ikinci ayını dolduran embriyonun boyutu 15 mm civarında böğürtlen kadar olmuştur. Kolları, bacakları ve parmakları uzar ve belirginleşir. Burun, dudak, kulak ve göz kapağı belirginleşir, damak ve dişler oluşmaya başlar. Göbek kordonu damar yapıları gelişir.

Anne adayı gebelikteki hormonal değişikliklere bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, uyku, bitkinlik şikayetleri devam eder. Memelerde büyüme ve emzirme dönemine hazırlık nedeniyle süt kanallarında gelişim devam eder. Midede yanma, ekşime ayrıca kabızlık ve şişkinlik şikayetleri olabilir. Rahimin büyümesine bağlı olarak mesaneye bası ve sık idrara çıkma devam eder. Vajinal akıntının yoğunluğu artar.

Vajinal kanama olursa, akıntı koyu sümüksü kıvamlı ya da kesik süt kıvamında ise enfeksiyon açısından tedavi gerekebilir.

9. hafta

Gebeliğin dokuzuncu haftasında bebeğinizin büyüklüğü 22-25 mm ulaşmış ve artık bir kiraz büyüklüğüne varmıştır. Beyin gelişimi devam eden embriyonun en büyük yapısını kafa oluşturur, boyun henüz gelişmemiştir. Baş öne doğru bükülmüş ve gövde C şeklindedir. Bebeğin kıkırdak dokusu, burun ve dil tomurcukları oluşur. Hıçkırık ve yutma refleksi gelişir. Kalp ultrasonda dört odacıklı olarak izlenir.

Hormonların etkisiyle memelerde şişkinlik hassasiyet, kokulara hassasiyet, bulantı, kusma, duygularda dalgalanmalar devam eder. Kusmaların şiddetlenmesi kilo almaya engel olabilir. Ancak kilo kaybı ve sıvı kaybı bulguları ön planda ise hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yeşim Bayoğlu Tekin Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)