Hafta Hafta Gebelik - Gebelik Başlangıcı
Yazar Mehmet Gül • 10 Ocak 2019 • Yorumlar:
Gebelik, son adet kanamasının ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebelik başlangıcının, henüz daha gebeliğin olmadığı adet kanamasının ilk günü olarak belirlenmesi, bu günün hatırlanması kolay bir tarih olması nedeniyledir. Özellikle gebelik planlıyorsanız bu tarihi akılda tutmanız önemlidir. Adet düzensizliği nedeniyle son adet tarihini net hatırlayamayanlarda ve yumurtlama zamanı erken veya geç olanlarda gebelik başlangıcı, yapılan ilk ultrason ölçümlerine göre belirlenir.
Gebelik süresi, ortalama 40 haftadır, yani 280 gündür. Bir ayı 30 gün olarak kabul edersek 9 ay 10 gündür. Gebelik süresini hesaplarken 4 haftayı 1 ay olarak kabul edersek gebelik 10 aydır. Ama bu hesaplamalar karışıklığa sebep olabileceği için gebeliği hafta üzerinden hesaplanmak daha doğrudur. Hangi ay bitti hangi aya girdim gibi sorularla kafanızı karıştırmak yerine hafta hesabı yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca gebelikte yapılan tetkikler ve muayene zamanlaması gebelik haftasına göre belirlenir.
ADET DÖNGÜSÜ
Bu döngü beyinden salgılanan hormonların yumurtalıkları uyarmasıyla başlar. Uyarılan yumurtalıkta gelişen ve döllenmeye hazırlanan yumurtanın serbestleşmesi (yumurtlama) gerçekleşir. Aynı zamanda rahim içi tabakası yenilenerek olası bir gebeliğe hazırlanır. Yumurtayı içinde barındıran folikülden salgılanan östrojen hormonu, rahim içini örten zarı (endometrium) etkileyerek kalınlaşmasını sağlar. Yumurtlama sonrası salgılanan progesteron hormonunun etkisi ile endometrium organize olarak embriyonun yuvalanması ve tutunması için daha uygun hale gelir. Her adet döngüsünde oluşabilecek bir gebelik için gerçekleşen bu hazırlıkların sonunda döllenme olmazsa, yumurta ve rahim içi tabakası adet kanamasıyla dışarı atılır. Ve döngü yine olası bir gebeliğe hazırlık için tekrar başlar.
Yumurtlamanın ortalama 14. günde olduğunu varsayarsak 40 haftalık sürecin ilk 2 haftasında henüz gerçekleşen bir gebelik yoktur. Gebeliğin başlangıcı, beyin, yumurtalıklar ve rahimin gebeliğe hazırlıklarının ilk günü olan âdetin birinci günü olarak kabul edilir. Bu ayrıntı bilinmediği zaman gebe ve eşinin kafası karışabilmekte, gebelik haftası ve tahmini doğum zamanı hesaplama hataları yapılabilmekte hatta bazı gebeler, eşleri tarafından suçlayıcı ve şüpheci tavırlara maruz kalabilmektedir. Bu ayrıntı genellikle bilinmesine rağmen özellikle ilk kez gebe kalan çiftlerde ilk muayenede anlatılmalıdır.
1.HAFTA-Adet Kanaması
Eğer bu ay gebe kalırsanız birinci haftanızın ortalama ilk 4 günü adet kanaması ile geçecektir. Gebelik başlangıcı için son adet kanamasının ilk gününün tarihini akılda tutmalısınız. Beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyararak, yumurtalıklarınızda doğumunuzdan bu yana sessiz bekleyen öncü yumurta hücrelerinin bazıları seçilir ve olgunlaşmaya başlar. Folikül dediğimiz içi sıvı dolu küçük keseciklerin içinde bulunan yumurtaların çevresindeki hücreler hızla çoğalır ve östrojen hormonu üretirler. Bu hormonun etkisi ile rahim iç kısmında yeni bir doku tabakası gelişir. Birinci haftanın sonunda ileride döllenecek olan yumurtanın içinde bulunduğu folikülün çapı 6-8 mm, embriyonun tutunması için hazırlanan rahimin yeni doku tabakasının (endometrium) kalınlığı ise 5-6 mm’dir. Henüz ne folikül yumurtlama için, ne de rahimin iç tabakası embriyonun tutunması için hazırdır.