HALO VE HORN ETKİSİ: Güzel olan her zaman iyi midir?
Yazar İlkay Kılıçarslan • 22 Şubat 2024 • Yorumlar:
Halo ve horn etkileri, insan algısını ve değerlendirmelerini etkileyebilen önemli psikolojik kavramlardır. Bu kavramlar, insanların bir kişi veya nesne hakkında edindikleri olumlu veya olumsuz izlenimlerin, diğer özelliklere de yansıtılarak genellenmesi durumunu ifade eder. Bireyler bu etki ile bir yanılgıya düşerler.
Halo (hâle) etkisi, insanların bir kişi ya da nesne hakkında olumlu bir izlenim edindiklerinde, bu olumlu izlenimin diğer alanlara da yayılması anlamına gelir. Bu etki, insanların genellikle bir özelliği ya da niteliğini beğendikleri bir kişiye veya nesneye aşırı derecede olumlu bakmalarına neden olur.
Örneğin, bir kişi fiziksel olarak güzel bulunuyorsa, aynı zamanda zeki ve başarılı olarak da algılamaya meyilli olunur.
Halo etkisi yanlılık yaratma potansiyeline sahip olduğundan, bir kişiye veya nesneye atfedilen olumlu özelliklerin gerçekte var olup olmadığına bakılmaksızın, insanlar bu özellikleri kabul eder ve diğer yönleri hakkında daha az eleştirel düşünme eğilimindedir. Bu nedenle, halo etkisinin farkında olmak önemlidir. Hem bireysel değerlendirmelerde hem de karar alma süreçlerinde objektif kalabilmek ve düşünce hatasına düşmemek için bu psikolojik etkiyi anlamak ve ona karşı dikkatli olmak önemlidir.
Horn (boynuz) etkisi ise bir kişinin veya olayın belirli bir olumsuz özelliğine odaklanarak genel olarak o kişi veya olay hakkında olumsuz bir izlenime sahip olmayı ifade eder.
Bu etki, insanların çoğu zaman tek bir negatif deneyime dayanarak tüm durumu da olumsuz değerlendirmesine neden olur. Örneğin garsonlarından birinin sinirli olduğu fark edilen bir mekânın aynı zamanda yemeklerinin kötü olduğu, servisin geç yapıldığı yanılgısına düşülebilir.
Horn etkisi, insanların objektif ve tarafsız değerlendirmeler yapmak yerine ön yargılı ve yanlış sonuçlara varmalarına neden olduğundan bu etkinin farkında olmak ve bilinçli şekilde değerlendirme yapmak önemlidir.