Hamile İken Varis Tedavisi Yapılır Mı?

Yazar Okan Dost • 5 Eylül 2024 • Yorumlar:

Hamile iken varis tedavisi yapılır mı? Hamilelikte varis oluşmasının birçok sebebi vardır. Durum kalıtsal olabilir veya hamilelik sırasında bazı spesifik komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hamilelikte varis gelişmesinde en önemli faktör kan hacminin bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde normalin üzerine çıkmasıdır. Bu da damarlarda kanın artmasına ve birikmesine neden olur. Varis görünümüne yol açan bu süreç bebeğin kasık damarlarına yaptığı baskı ile de gelişir.

Bu Dönemde Varis Görülme Sıklığı Nedir?

Hamile iken varis tedavisi yapılır mı? Hamilelikte gözlenen değişiklikler varis oluşumuna elverişli bir ortam yaratır. Bu nedenle birçok hamile kadında varis olma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle aileden birinin varisli olması veya vücudun bağ yapısının esnekliğinin normalden fazla olması hastalık riskini artırır.

Hamilelik Sırasında Tedavi Etmek Mümkün Müdür?

Hamile iken varis tedavisi yapılır mı? Hamile kadınların iki varis şikâyeti vardır. Ağrılar daha çok bacaklarda kendini gösterir. Kişi ağrının yanı sıra kramplardan şikâyet eder. Aynı zamanda şişkinlik ve yanmalar görülebilir. Hamilelik sürecinde varisin tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu dönemde sadece destekleyici önlemler uygulanabilir. Bunun için damarlarda kan birikmesini önlemeye yardımcı olan varis çorabı kullanılır.

Varis İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Hamile iken varis tedavisi yapılır mı? Hamilelikte varis riskini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Bu hileler şu şekilde özetlenebilir;

  • Uzun süre hareketsiz kalmayın,

  • Çok uzun süre oturmayın ve çok uzun süre ayakta durmayın,

  • Çok yürüyerek kan dolaşımını hızlandırın,

  • Bol su için,

  • Diyetteki tuz miktarını azaltın

  • Ağır cisimleri kaldırmamalı

  • Giysiler çok dar olmamalı,

  • Bağdaş kurarak uzun süre oturamamalı

Hamilelikten Sonra En Erken Tedavi Ne Zaman Ve Nasıl Olur?

Hamile iken varis tedavisi yapılır mı? Hamilelikten sonra varislerden hızlı ve etkili bir şekilde kurtulabilir. Genel olarak, kapak yetmezliği olan damarları çıkarmak için radyo dalgaları ve lazer kullanan tedaviler tercih edilir. Bu daha çok lokal anestezi ve sedasyon olarak bilinen uyku sırasında yapılır ve hastalar çok kısa süreliğine sosyal hayatlarına devam edebilirler. Çok kalın damarların tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Okan Dost Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)