Hamile Yogası

Yazar Berna ErmişPsikiyatrist • 23 Şubat 2021 • Yorumlar:

Yoganın yaklaşık 2000 yıl önce ortaya çıktığı Hindistan’da geleneksel öğretilerle modern ya da Batılı yaklaşımlar bir arada yaşar.Yoga yüzyıllar boyunca bedensel sağlık, psikolojik denge ve ruhsal gelişimi bir arada sağlayan bir öğreti olarak kabul görmüş ve etki alanı gittikçe genişlemiştir. Uygulamaya yönelik bir felsefe olan yoganın birbirinden çok farklı kültür ve ülkelere uyarlanabilirliği kanıtlanmıştır. Yoga, birleşmek, bağlamak anlamına gelen bir sözcüktür ve insanı var eden tüm parçaları bir araya getirmeyi, yaşama her anlamda uyum sağlamayı ifade eder. Esneklik, denge ve kuvvet gerektiren bedensel egzersiz uygulamaları ve nefes teknikleri, gevşeme ve meditasyon yoganın bir kısım parçalarıdır.

Günümüzde tüm dünyada milyonlarca gebe kadın gebelik süreci boyunca yoga yapmaktadır. Egzersizin gebelik sürecindeki önemi anlaşılmıştır. Ancak hangi egzersiz türünün, gebeliğin hangi dönemlerinde nasıl uygulanabileceği hakkında fikir sahibi olmayabilirler. Oysa ki yoga ve meditasyon uygulamaları annenin bedeninde meydana gelen değişimlere uyum sağlamasına, meditasyon sırasında karnına dokunarak bebeğiyle ruhsal olarak iletişime geçmesine dolayısıyla yaşanan fizyolojik ve psikolojik stresörlerle başa çıkabilmesine, anne-bebek bağlanmasına katkı sağlayabilir. Gebeliğin her üç döneminde de uygulanabilir.

Ayrıca yoganın gebeye kazandırdığı pozitif bakış açısı, duygusal olarak iyi hissetmeyi ve genel anlamda sağlıklı olma hissi sağlar. Yoganın gebe üzerindeki olumlu psikolojik etkisi, bebeğin sağlıklı gelişimine de katkıda bulunarak anne ve bebeğin iletişim ve birlikteliğini güçlendirir.

Yapılan çalışmalarda prenatal yoga programının anne-bebek bağlanmasını artırdığı,annenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve stresini azalttığı ifade edilmektedir. Ayrıca yoganın da uygulandığı doğum öncesinde destekleme programı ile ilk doğumunu yapacak olan gebeler gözlenerek ve doğum sırasında bu gebelerin ağrı yönetimini daha iyi yaptıkları, normal vajinal doğum sayısının arttığı ve vajinal doğum sırasında cerrahi müdahale ihtiyacının azaldığı ve bebeğin acil müdahaleye ihtiyacının azaldığı gözlenmiş. Gebelerde sırt ve bel ağrılarında, uyku bozukluklarında düzelme olduğu anlaşılmıştır. Anne ve bebeğin tansiyon ve kalp atım sayıları incelendiğinde yoganın gebelerde düşük riskli olduğu bildirilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)