Hamileliğin Dişler ve Destek Yapıları Üzerine Etkileri

Yazar Tülay ŞahingözDiş Hekimi • 31 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Gebelikte diş eti hastalıkları çoğunlukla ağız bakımının iyi olmamasından kaynaklanmaktadır. Gebenin bütün vücudu dikkate alındığında, o kadar rahatsızdır ki, diğer sıkıntılarının yanında diş etinin biraz kanaması veya diş çürüğünün başlaması çok önemsiz kalmaktadır.

Başlangıçta Gingivitis (diş eti iltihabı) veya diş çürükleri ilerlemekte, nihayet 7-8’inci aylara doğru kişi, bunların ağrısına dayanamayarak diş hekimine gitmek zorunda kalmaktadır. O zaman da hamileliğin en ağır evresi olduğundan gerekli tedavi yapılamamakta ve dişler kaybedilmektedir.

Gebelik esnasında hormonal denge geçici olarak değişiklik gösterir. Her ne kadar gebelikte diş minesinin çürüğe karşı daha duyarlı olmasından kemiklerden kalsiyumun çekilmesi sorumlu tutuluyorsa da böyle bir etkinin kesinliği kanıtlanamamıştır. Gebelikte diş çürüklerinin oluşumunda çevre faktörleri daha büyük rol oynamaktadır.

Genellikle bireyin beslenmesi ve ağız hijyeni hamilelik döneminde değişir. Asit yapısındaki mide salgısının sık sık kusulması sonucu, ağız ortamının süratle aside doğru çevrildiği dikkate alınırsa, diş çürüğü; dişten kalsiyumun alınmasından değil, ağız ortamının aside kaymasından olabilir.

Gebelik kadın vücudunun fizyolojisinde büyük değişiklikler yapan bir olaydır. Bu fizyolojik değişikliklerin ağız dokularına da yansıması gayet doğaldır.

Gebelikte diş etinde aşırı bir hassasiyet oluşur. Gebe kadınların %40’ında Gingivitis (diş eti iltihabı) mevcut olup bu diş eti değişikliklerinin hormon dengesinin bozulmasından dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Bu hormonal değişikliklere enfeksiyonun ilavesi diş eti iltihabını oluşturan sebeplerdendir.

Ayrıca stres de gebelikte diş eti iltihabı oluşumu bakımından önemlidir. Strese karşı vücudun direnç kazanabilmesi için vücut hormonlarında bir artış olur. (ACTH) Hamilelik dönemini stresli geçiren kadınlarda meydana gelen hormonal dengesizlik neticesinde, ağız hijyeni de uygun şekilde sağlanamıyor ise diş etlerinde iltihap meydana gelebilir.

Sıhhatli bir diş eti açık pembe renktedir. Gebelikte iltihaplı bir diş etinde görülen tipik değişiklik diş eti kenarı ve dişlerin aralarındaki diş etlerinin şiş ve kırmızı olmasıdır. Daha şiddetli durumlarda ise diş etleri şişmiş ve koyu kırmızı bir renk almıştır. Diş etine hafif bir temas yapılırsa kolayca kanadığı görülür.

Bu nedenle diş eti iltihapları oluşmuş ise, ağız hijyeni çok iyi sağlanmalıdır. Ağızda oluşmuş diş taşları var ise bunlar temizlenmeli, düzenli ve iyi bir şekilde dişler fırçalanmalıdır. Bu şekilde ağız bakımı uygulanır ise diş eti iltihabı kısa bir sürede düzelme gösterir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)