Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme

Yazar Burak Alifaki • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:

Gebelikte beslenme serimin başlangıcında “hamileliğe karar verdiğiniz anda” sağlıklı beslenmeye adım atmanın gerekliliğinden bahsetmiştim. Hamileliğin ilk 3 ayında beslenme bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için çok önemlidir.

“Sizin beslenmeniz bebeğinizin beslenmesidir” diyerek gebeliğin ilk 3 ayında beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeyim.

  1. Yeterli ve dengeli beslenme:

Gebeliğin ilk 3 ayında yeterli ve dengeli bir beslenme modeli uygulamalıyız, ek kaloriye ihtiyacımız yoktur ancak düzgün beslenmek önemlidir. Beslenme düzeniniz bozuksa, gebeik öncesi sağlıklı beslenmeye başlayamadıysanız ve sağlıksız tercihler yapıyorsanız şuan bunu düzeltmek için adım atmalısınız. Bu dönemde doğru beslenme bebeğin zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Bebekte büyümenin ve zihinsel gelişimin sağlanması için gerekli besin öğelerinin alınması gereklidir.

  1. İlk 3 Ay Kilo kazanımı

Gebelik öncesi eğer ideal vücut ağırlğına geldiyseniz ilk 3 ay 1-1,5 kg ağırlık artışı yeterlidir, bu dönemde kilo almasanız da olur. Bulantı – Kusma ilk 2-8 hafta arası yoğun olacağı için bu da kilo almayı zorlaştırabilir, ancak endişe etmeyin bu dönemde bebek ihtiyacını annenin depolarından karşılar.

  1. Bulantı – Kusma ile baş etme yöntemleri

Bu durum kişiden kişiye değişmekle birlikte, kimi gebeler bu atakları ağır bir şekilde yaşar, kimileri de pek etkilenmeyebilir, korkmanıza hiç gerek yok zaman içinde bitecektir. Bu dönemde yiyecekler iştah açıcı şekilde hazırlayabilirsiniz, öğün sayısını arttırıp küçük porsiyonlarla yemeyi deneyebilirsiniz.

Sevmediğiniz besinleri faydalı diye ısrarla yemeye çalışmayın.  Kızartmalar, baharatlı yiyecekler bu ataklarınızı arttırabilir. Haşlama et ürünleri, yoğurt, peynir, pilav, makarna gibi kokusuz besinleri tüketebilirsiniz, taze sıkılmış meyve suları da tercih edebilirsiniz; hem enerji verir, hem vitamin alırsınız.

Sabah kalkınca bir parça ekmek veya tuzlu bir kraker tüketmek bulantıyı önleyebilir ve sonraki dönemde de besin alımını kolaylaştırabilir.

İştahınızı kapatmaması ve midenizi doldurmaması adına  yemeklerle birlikte su içmeyin, önce yiyebildiğiniz kadar yemek yiyin, suyu öğün aralarında içersiniz. Kusma ile elektrolit kaybı yaşayacağınız için maden suyu tercih edebilirsiniz.

  1. Kalsiyum tüketimi

Bebeğin kemik gelişimi ve ileri dönem süt üretimi için annenin kalsiyum alımı önemlidir. Bu dönemde kalsiyum ihtiyacı gebelik öncesinden fazla değildir ve 1000mg / gündür. Günde 3 porsiyon süt üretimi tüketmek bu ihtiyacı karşılamaya yeterlidir. Diyetle yeterli kalsiyum alınmaması kemiklerden kalsiyum çekilmesiyle dengelenir bu da kemik yumuşaması ve diş çürüklerine sebep olur. Eğer anne kalsiyum kaynaklarını normal diyetinde tüketmiyorsa bu dönem başlamak için oldukça önemlidir.

Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kurubaklagil, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynaklarıdır.

  1. Doymamış Yağ asitleri. Omega -3 ve Omega-6

Fetal beyin ağırlığının %60’ı yağ asitlerinden oluşur, bunun da yarısı omega-3, diğer yarısı da omega-6 oluşturur.  Omega-3 yağ asitleri, beynin, merkezi sinir sistemi gelişimi ve fonksiyonları ile retinanın oluşması için çok önemlidir. Gebelik döneminde yeterli  omega 3 yağ asidi alımı ile bebeğin ilerdeki çocukluk döneminde, bilişsel fonksiyonlarının, görme keskinliğinin, uyku durumunun daha iyi olduğu gösterilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)