Hamilelik Döneminde Bebeğimin Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunabilirim?
Yazar Ayşe Çil Kara • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 21 Temmuz 2020 • Yorumlar:
Bebeğimizle kurduğumuz ilişkinin anne karnından başlamasının önemini artık biliyoruz. Annelik hamilelikle birlikte başlar. Onun gelişimine yapacak olduğumuz en büyük yatırım, bebeğimize anne karnındayken şefkat göstermektir. Bunun için de en iyi yöntem annenin kendi temel ihtiyaçlarını karşılamasından geçmektedir. Yani, anne sağlıklı beslenmeye, dinlenmeye, yeteri kadar uyumaya dikkat etmelidir. Ayrıca bebeğine zarar verecek zararlı maddelerden uzak durmalı, yaşadığımız salgın döneminde her ne kadar zor da olsa stresten ve yüksek seslerden olabildiğince uzak durmalıdır.
Bütün önemler alınsa bile bizim elimizde olmayan sebeplerden dolayı stres gerginlik yaşanabilir. Böyle zamanlarda anne meditasyon, masaj ve gevşeme egzersizleri yapabilir. Zor duyguları zaman zaman gelecektir böyle zamanlarda o duyguları bastırmak yerine konuşmak belki ağlayarak sakinleşmek, daha çok tercih edilebilir. Kendimize yaptığımız yatırımın bebeğimize de katkı sağladığını unutmamak gerekir. Bebeğimiz bizim hissettiğimiz duygulardan beslenmektedir. Bebeklerimiz doğum öncesinden öğrenmeye başladıkları araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bizi tanımayı karnımızdayken gerçekleştirir.
Anne karnında desteklenmiş bebeğin akranlarına göre kafa çapının daha büyük olduğu , motor, bilişsel, dil ve sosyal gelişiminin diğer bebeklere göre ileri olduğu araştırmalarla bulunmuştur.
Bebeğimle karnımdayken ilişkimi nasıl kurabilirim ve gelişimine nasıl destek olabilirim?
-
Basit ve doğal bir uyaran en işe yarayanıdır.
-
Bebeğiniz aktif hareket ettiğinde karnınızı okşamak, ninni söylemek yumuşak dokunuşlar yapmak işe yarayabilir.
-
Babanın da annenin karnına yaklaşıp bebeğine ses vermesi babanın da en başından bebeğiyle ilişkide kalması adına önemlidir.
-
Bebeğiniz uyuyorken de sizin de sakin bir pozisyona geçmeniz önemlidir.
-
Bebeğiniz uykudayken rahatlatıcı müzikler dinlemek nefes egzersizleri yapmak onu karnınızda olumlu yönden etkileyebilir.
-
Önemli olan mümkün olduğu kadar sevgi dolu ve şefkatli olup bebeğinizi karnında da dahil aşırı uyarmamaktır.
Bazen anne/baba adaylarımız virüs nedeniyle yaşadığımız stres ve kaygı kalıcı olup, bebeğime zarar verecek mi? diye sorular sorabiliyorlar. Kaygılarını anlıyor ve çok yerinde buluyorum. Şunu söylemek isterim ki; her yaşanan travma durumu yaşam boyu sürecek sorunlara neden olmaz. Annenin bebeğini karnında şefkatle sarıp sarmalaması, doğduktan sonra da temasını esirgemeden mümkün olduğunca göz teması kurarak yumuşak bir ses tonuyla iletişim halinde kalması, hem annenin kendi iyileşmesini hem de bebeğin iyileşmesini sağlayacağını düşünüyorum.
Sevgiler