Hamilelik Döneminde Görülen Diş Eti Rahatsızlıkları
Yazar Ülkü Koloğlu • Ağız Ve Diş Sağlığı • 14 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Unutmayın ki yetersiz ağız bakımı sonucunda diş eti hastalığınız ilerler ve erken veya düşük kiloda doğum yapmanıza sebep olabilir.
Hamile hastalar en çok hangi şikayetlerle gelmektedir?
Hamilelikte diş eti iltihaplanmalarına sıklıkla rastlanılmaktadır. diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık ve dokunmaya karşı hassasiyet gelişmektedir. Bu durum ağız bakımını da gucleştirmektedir. Ozellikle fırcalama esnasında veya kendi kendine olan kanamalar oldukca dikkat cekicidir. Bu sıkıntılar genellikle gebeliğin ilk uc ayı icinde ortaya cıkmaktadır. Onlem alınmadığı taktirde iltihaplanma dişin destek dokusu olan kemiğe de gecebilir ve nihayetinde dişlerin kaybına yol acabilir. Daha az olmakla birlikte gebelik tumoru olarak adlandırılan zararsız ancak, kotu gorunumlu ve ağrılı diş eti buyumeleri gorulebilmektedir.
Hamilelikte gorulen diş eti rahatsızlıklarının sebebi nedir?
Hamilelikte vucutta meydana gelen değişikliklerden diş eti dokuları da etkilenmektedir. Ağız bakımı hamilelikte daha da onem kazanmaktadır, cunku yukselen hormon seviyeleri var olan diş ve diş eti sorunlarını arttırmaktadır. Hormonların yuksek seviyede olması diş eti hucrelerindeki sıvı miktarını arttırır. Bu da diş etlerinin hassaslaşmasına ve şişmesine neden olabilmektedir. Ayrıca diş etinin enfeksiyonlara karşı olan direnci de olumsuz yonde etkilenmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir, bu durum ağız bakımın yetersiz olması ile doğrudan ilgilidir. Ağız ortamında bulunan bakteriler rahatsızlığın şiddetlenmesine neden olmaktadır.
Diş eti hastalığı olan hamilelerde ne tur tedaviler uygulanmaktadır?
Hastalığın tek sebebi hormonlar değil diş ile diş eti arasında biriken bakterilerdir. Oncelikle hamilenin ağız bakımının iyi bir hale getirilmesi
gerekmektedir. Var olan bakteri plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılması icin diş taşı temizliği yapılmalıdır. Bu şekilde hastalığı kontrol altında tutmaya calışılır. Ancak rahatsızlığın ilerlediği vakalarda lokal anestezi ile calışmak gerektiğinden yapılabilecek tedaviler sınırlıdır. Acil durumlarda, doktor onayı ile ucuncu ve altıncı aylar arasında ileri tedaviler uygulanabilir.
Bu rahatsızlıkların oluşumunu engellemek icin ne tur onlemler alınmalıdır?
Planlı hamileliklerde tum diş ve diş eti kontrollerinin onceden yaptırılması son derece onemlidir. Bu bakım sayesinde, ileride karşılaşılabilecek tum sıkıntıların onune gecilebilmektedir. Hamilelik gercekleştikten sonra diş hekimine duzenli aralıklarla kontrole gitmek ve diş taşı temizliği gibi ağız ağız bakım işlemlerini yaptırmak, gunde en az iki defa doğru teknikle (diş etlerine masaj yaparak) dişleri fırcalamak, diş ipi kullanarak dişlerin aralarında biriken besin artıklarını temizlemek, diş hekiminiz gerekli gorduğu durumlarda antimikrobiyal ağız gargaralarını kullanmak, dil uzerinde biriken bakterileri uzaklaştırmak, sağlıklı ve vitaminden zengin besinlerle beslemek gerekmektedir. Hamilelikte ağız bakımını en ust duzeyde tutmak fetusun gelişimi acısından da onemlidir.