Hamilelik Öncesinde Yapılması Gerekenler
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:
Çiftler bebek istedikleri süreçte kendilerini anne ve baba adayı olarak düşünmekte ve psikolojik olarak yeni bir hayata ve gelecek yeni kişiye hazırlanmaktadırlar. Hayaller kurulmakta, çeşitli yayınlardan annelik, babalık, gebelik süreci ile ilgili bilgiler edinilmekte hatta bebeğe isim dahi düşünülmektedir. Anne adayının psikolojik olarak hazırlanmasının yanında fiziksel olarak da gebeliğe hazır olması gerekmektedir.
Anne adaylarının gebelik sürecinden önce yapmalarını önerdiklerimiz;
- Aşırı kilolu veya aşırı zayıf kadınlarda hormonal dengesizlikler yaşanabilmesi nedeni ile gebe kalma şansı azalmaktadır. Bu nedenle kilo kontrolüne dikkat edilmelidir. Aynı zamanda fazla kilolu bir gebelik süreci; gebelik diyabeti, düşük veya pre-eklampsi gibi durumlara yol açabilmektedir.
- Egzersiz yapılmalıdır. Ağır sporlar yerine hafif egzersiz programlarına uyulmalıdır. Aerobik, yüzme, bisiklet gibi sporlar; yumurtalıkların yumurta yapmasını kolaylaştıracak etkidedir.
- Gebeliği düşünmek için geç kalınmamalıdır. Üreme şansı 30’lu yaşlarda 20’li yaşlara göre ne yazık ki azalmaktadır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak ertelenmemelidir. - Alkol tüketilmemelidir. Plansız gebeliklerde anne adayının gebelik durumundan haberi olmadığı için alkol tüketmeye devam etmesi, bebeğin sağlığını özellikle ilk haftalarında büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Sinir sistemi ve beyin gelişimine engel olabilecek şekilde tehlikeli olan alkolü baba adayları da bırakmalıdır. Öyle ki haftada 4 veya daha fazla alkollü içecek tüketmek bebek sahibi olma şansını büyük ölçüde düşürmektedir.
- Sigara tüketimine son verilmelidir. Günde 10 adetten fazla sigara içmek gebelik ihtimalini azaltmaktadır. Gebelik döneminde sigara içmek ise bebeğin sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Anne adayında ise; fallop tüplerinde veya servikste değişikliğe sebep olmasından dolayı dış gebelik, düşük gibi sorunlarla yaşanabilmektedir.
- Gebelik öncesinde günde 400 mikrogram folik asit desteği almak gerekmektedir. - Herhangi bir ilaç kullanımında mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.
- Kafein içeren gıdalar ve içeceklerden uzak kalınmalıdır.
- Gebelik şansını arttırmak için çok fazla denemeniz gerekmektedir. Yumurtlama günlerinde en az günaşırı ilişki deneyen çiftlerin hamile olma şansı yükselmektedir.
- Gebelik öncesi aşıların yapılması ve hali hazırda kullanılan ilaçların tekrar dozlarının ayarlanması doktor kontrolü altında gerçekleştirilmektedir.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.