Hamilelik

Yazar Sanem Apa DoğanDiyetisyen • 16 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Belki de hayatınızın en güzel kararlarından birini aldınız ve çocuk sahibi olmak ve ailenizi büyütmek için bir adım atacaksınız…

Her önemli adımda olduğu gibi yine düşünmeniz gereken ve geleceğinize, yani ailenizin yeni üyesi bebeğinize hayatlarında verebileceğiniz en önemli hediye için hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince sağlıklı ve besleyici bir beslenme programı uygulamanız gerekiyor. Çünkü, yapacağınız her türlü olumlu davranış, bebeğinizin doğum anomalilerine rastlanma riskini düşürür. Bu nedenle hamile kalmayı düşünmeye başladığınız anda bile beslenmenizde yapacağınız değişiklikler büyük farklar yaratabilir, bebeğinizi taşırken ona en uygun ortamı sağlamanıza yardımcı olur.

Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz anda beslenme düzeninizi gözden geçirip, hangi besinleri yeterli aldığınızı, hangi besinlerin deposunun vücudunuzda 9 ay boyunca yeterli olup olmayacağını belirlemeli ve yaşam tarzınızda değişikliği bu faktörlere göre yapmalısınız.

Unutmayın ki besin öğeleri depolarınız;

  • Uzun süren bir hastalık geçirdiyseniz,
  • Yeme bozukluğu probleminiz varsa,
  • Daha önce yakın aralıklı doğum yaptıysanız ,
  • Dengeli ve yeterli beslenmiyorsanız,
  • Yetersiz kalsiyum alıyorsanız,
  • Aşırı diyet yaptıysanız,

hamilelikte ihtiyacınız olan besin öğelerini karşılamada yeterli olmayabilir.

Ailenizin yeni üyesi ‘bebeğinize’ hazırlanırken…

Öncelikli olarak folik asit alımına hamilelik öncesinde doktorunuzun tavsiye edeceği miktarda başlamalısınız. Folik asit almaya hamilelik öncesinde başladığınız takdirde spina bifida gibi konjenital bozuklukla doğma riskini azaltma şansını yakalarsınız. Yapılan çalışmalar folik asit alımının nöral tüp defektli doğum yapma riskini yüzde 70 oranında azalttığını göstermektedir. Bu oran göz ardı edilemeyecek kadar yüksek olduğundan folik asite ‘hamilelik vitamini’ adı verilmektedir.

Bazı besinleri tüketerek de folik asitten veya diğer bir adıyla folattan zengin beslenebilirsiniz. Kuru baklagiller, tahıl ürünleri, meyveler ve koyu yeşil yapraklı besinler folik asitten zengin besinlerdir. Folik asit açısından zengin besinler tüketiyor olsanız bile supleman (besin desteği) almanız önemlidir; çünkü vücudunuz besin öğelerini suplemanlar kadar etkin şekilde absorbe edemeyebilir. Bu noktada doktor ve diyetisyeninizle uygun suplemanın ne olacağını görüşmelisiniz.

Pişirme yöntemi besin öğelerinin en uygun ve yüksek şekilde alınması için her zaman önem verilmesi gereken bir faktördür. Uyguladığınız pişirme yöntemi yiyeceklerin besin değerini düşürebilmektedir, bu nedenle de tahmin ettiğinizden daha az besin öğelerinden yararlanıyor olabilirsiniz. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri besin öğelerini azaltır. Bu yöntemlerden mutlaka uzak durmalı, özellikle haşlama yöntemi uyguladığınızda haşlama suyunu dökmemeye özen göstermeli, az suda haşlama ile besinleri pişirmelisiniz.

Hamilelik Öncesi Kaçınmanız Gerekenler

Hamilelik süresince multi-vitamin kullanmanız önemli olmasına rağmen hamile kalmayı düşündüğünüz dönemde alımından kaçınmalısınız. Bazı besin suplemanları ve bitkisel karışımlar bebeğinize uzun veya kısa dönemde zarar verebilir. Örneğin A vitaminin günlük 10.000 IU’den fazla dozda alınması bebekte doğum hatalarına neden olabilir. Bazı bitkisel karışımlar da yine toksik etki yaratır ve rahimde kasılmalara neden olabilir. Çemen otu, maydanoz gibi bazı otlar bu etkiyi yaratacaklar arasında sayılabilir. Bazı bitkisel karışımlar hamilelik sonrası süt salınımını arttırmada yardımcı olduğu düşünülerek tüketilse dahi yine de hamilelik süresince tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sizin ve bebeğiniz için hangi besinlerin uygun olup olmayacağı konusunda endişe yaşıyorsanız doktorunuz ve diyetisyeninizle görüşmekten çekinmemelisiniz.

Hamilelik süresince kaçınmanız gereken diğer maddeler ise:

  • Aşırı miktarda kafein tüketimi
  • Sigara
  • Alkol
  • Uyuşturucu.

İyi Dengelenmiş Bir Diyet

Sağlıklı bir diyet ile beslenmeniz sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin sağlığı için temeldir. İyi beslenme sadece bebeğinizin sağlıklı doğmasına değil sizinde hamilelik sürecini rahat atlatmanıza, hamilelik sonrasında vücudunuzun direncini korumasına ve besin öğelerinden zengin anne sütü sağlamanıza yardımcı olur.

Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren veya hamile kalmayı düşünmeye başladığınız zaman her gün 1200 mg kalsiyum aldığınızdan emin olmalısınız. Bu miktarı karşılamanız günlük olarak en az 3 porsiyon kadar kalsiyum içeren besinleri tüketmeniz ile mümkün olur. Kalsiyum içeren besinler arasında başta süt ve süt ürünleri olmak üzere yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz. Brokoli, karnabahar, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, kuru meyveler, fındık, pekmez kalsiyum içeriği yüksek besinlerdir.

Kalsiyum gibi demir alımı da hamilelik süresince önemlidir. Hamile kalmadan önce demir depolarınızı doldurmanız size yarar sağlayacaktır. Demir alımını diyetinizde kolaylaşmasını sağlayacak bir çok doğal ve iyi kalitede demir kaynakları vardır.

  • Kırmızı et
  • Tavuk ve diğer kümes hayvanları
  • Balık
  • Yeşil yapraklı sebzeler (hem olmayan demir içerirler)
  • Demirce zenginleştirilmiş tahıllar ve tahıl ürünleri

bu besinlerin başında gelir.

Unutmayın hamilelikten önce yaşam tarzınızda yapılacak her türlü değişiklik sizin ve bebeğinizin ileri dönemdeki sağlığını yaşam kalitesini etkileyecektir. Dengeli ve yeterli bir beslenme alışkanlığınız yoksa mutlaka beş besin grubundan (et, süt, tahıl, sebze ve meyve) oluşmuş bir beslenme programını benimsemelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)